Unanimitat a Sant Cugat per homenatjar els santcugatencs deportats als camps nazis

La ciutat s'adhereix a la xarxa Mai Més promoguda per l'Amical Mauthausen

Sant Cugat retrà homenatge i reconeixement a Francisco Calventus Navarro, Joaquín Moya Braulio i Bonaventura Bartralot Auladell, els 3 santcugatencs deportats als camps nazis. Així ho ha aprovat per unanimitat el Ple municipal durant la sessió d'aquest dilluns, 20 de març.

D'aquesta manera, s'encarregarà a l'artista Gunter Demnig la creació de 3 Stolpersteine, tres plaques que seran col·locades en espais públics en memòria dels santcugatencs, dos dels quals van perdre la vida a Gusen.

D'altra banda, la ciutat s'adhereix a la xarxa de memòria i de prevenció del feixisme, "Mai Més", promoguda per l'Amical Mauthausen.

La proposta ha arribat al Ple municipal impulsada per la CUP-PC, amb les adhesions de Convergència, C's, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC. El regidor no adscrit Dimitri De Franc, i el representant del Partit Popular, Àlvaro Benejam, també han donat suport a la moció.

"La moció va de memòria històrica", ha presentat Ignasi Bea (CUP-PC), remarcant que "la memòria històrica és important per no repetir els errors que hem comès els últims anys". "La millor manera de combatre el feixisme, és no oblidar el que va suposar", ha sentenciat.

Carmela Fortuny (Convergència) s'ha sumat als arguments de la CUP-PC destacant que "també es farà una exposició de relat de l'Holocaust, que permetrà fer tallers didàctics". Per part d'ERC-MES, Ferran Villaseñor també ha parlat de memòria històrica. "És la nostra obligació que els nens reconeguin aquesta situació", ha apuntat, fent esment també a les víctimes del franquisme, "però això ja seria una altra història", ha apuntat.

Sergio Blàzquez (Ciutadans) destacava la conveniència de la moció per recordar els que van patir; mantenir viva la memòria del que va suposar el nazisme i per parar atenció "a les situacions que es donin avui en dia, a la moderna xenofòbia, i a la creença que existeixen ésser superiors als altres", ha remarcat. Per part d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana ha fet valdre la iniciativa de les plaques personalitzades, ja que "els nazis també van voler eliminar la identitat posant-los un número. És la nostra obligació recordar-los". Igualment, també ha recordat "les persones que encara segueixen a les cunetes", apuntant que "seria una altra història".

Pere Soler, per part del PSC, també ha fet valdre el valor de la memòria històrica "per recordar allò que va passar i que mai hauria d'haver passat", mentre Dimitri De Franc, regidor no adscrit, ha lamentat que "cada cop que es mata una persona, ens treuen un tros d'humanitat a la resta de persones".

Per part del PP, Àlvaro Benejam ha lamentat que la moció no inclogui les víctimes de l'Exèrcit Roig, tot i sumar-se al reconeixement, ja que "el record d'aquests tres santcugatencs torna a fer present el mal que l'home pot fer arrossegat per la seva ideologia".

 

Mireu les millors imatges​ del ple municipal. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem