Víctor Alexandre: "M'interessava la Rita Hayworth darrere l'abric de bisó"

L'escriptor i periodista santcugatenc ha presentat 'Jo no volia ser Rita Hayworth', un relat íntim dels últims anys de vida d'una actriu que va patir el masclisme de Hollywood

L'escriptor i periodista santcugatenc Víctor Alexandre ha presentat aquest dijous, 22 de febrer, el seu llibre Jo no volia ser Rita Hayworth, un relat íntim dels últims anys de vida de l'actriu que aborda qüestions com el masclisme, la cosificació de la dona i la violència sexual al Hollywood entre els anys 30 i 50 del segle passat. L'acte, que s'ha celebrat a la sala El Siglo del Mercantic, ha estat organitzat pel TOT Sant Cugat i presentat per la seva directora, Laura Grau, amb el patrocini d'Amat Cultura i la col·laboració del Mercantic, Òmnium Cultural i la llibreria La Salvatge Llibres. 

Presentació del llibre 'Jo no volia ser Rita Hayworth' de Víctor Alexandre. FOTO: Bernat Millet.

Alexandre ha remarcat que a la vida de Rita Hayworth es van donar una sèrie de factors que avui en dia generarien alarma social, però que en la indústria nord-americana del segle passat passaven desapercebuts. "Tot Hollywood era un Harvey Weinstein en potència", ha apuntat l'escriptor santcugatenc fent referència a l'exproductor de cinema condemnat a 16 anys de presó per violar una model. 

Un altre del que era l'Alzheimer, la malaltia que va acompanyar Hayworth des dels 42 anys fins a la seva mort. "Li van comunicar que tenia la malaltia quan ja tenia 60 anys. Els companys pensaven que s'oblidava del text per l'alcohol o perquè era una mala professional", ha explicat Alexandre. De fet, l'escriptor santcugatenc ha reconegut que li hauria agradat que l'actriu Carme Elías, que pateix Alzheimer, hagués interpretat aquesta nova obra. "La Carme Elías ja s'ha acomiadat dels escenaris, però quan va llegir el llibre em va dir que volia fer de Rita, però ja no pot", ha lamentat Alexandre. 

Un producte llençat a la intempèrie

Més enllà de l'Alzheimer, durant la presentació, Alexandre ha fet un repàs de com la indústria i el pare de Rita Hayworth, Eduardo Cansino, van convertir la vida de l'actriu en un terreny adobat per a "la vexació i l'escarni". "Amb 12 anys la va treure de l'escola i la feia anar a ballar a locals de Mèxic, la va traumatitzar profundament", ha narrat l'escriptor. Alexandre també ha explicat les relacions tortuoses que va tenir amb els seus cinc marits, que en la seva majoria la van maltractar tant psicològicament com físicament. 

Tot plegat, en un context en què Hollywood maltractava sistemàticament les actrius. "Amb la Rita van construir un producte i després la van llençar a la intempèrie". Alexandre també ha explicat que va escriure el llibre per l'interès que sentia per "la Rita Hayworth darrere l'abric de bisó". Una obra que parla del passat, però també del present. "Ara ens escandalitzaríem amb com tractaven llavors les actrius, però avui en dia hi ha moltes dones que, com ella, pateixen en silenci". 

Una assistent sorpresa

Una de les persones que ha assistit a l'acte ha estat la Maria Casanova, una santcugatenca que guarda parentiu amb la Rita Hayworth. Casanova ha explicat, però, "que a casa no se'n parlava". La raó, que el pare de la Rita era el cosí del besavi de la Maria Casanova. "Vaig parlar amb el meu avi i em va dir que no era per estar orgullós", ha explicat Casanova.

Fotografia de família de la presentació del llibre FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)

Fotografia de família de la presentació del llibre FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem