Víctor Amela parla a Sant Cugat de l'època més feliç de Lorca

'Si yo me pierdo' s'ha presentat a la llibreria Paideia

Víctor Amela ha presentat el seu nou llibre a la llibreria Paideia. És una novel·la que recull els més de 90 dies que Federico Garcia Lorca va passar a Cuba, "los mejores días de mi vida" segons cridava el poeta des del vaixell als seus amics que l'acomiadaven des del port. Amela, estranyat de que cap autor hagués indagat en aquesta aventura, va viatjar-hi en plena pandèmia per seguir les seves passes i conèixer els personatges que el van acompanyar. Ara, ho ha plasmat a Si yo me pierdo.

L'autor explica que Lorca va descobrir "els soners de La Havana, la sensualitat del clima, i dels colors", que es va enamorar i "va viure permetent-se a sí mateix ser lliure per dins". Venia d'una època més fosca i "encorsetat", detalla Amela, "de traïcions d'amics, un amant que el va deixar, després va anar a Nova York i va veure gent suïcidant-se pel Crac del 29... i en aquell estat d'ànim tan depressiu, arriba a Cuba i tot és llum, tot és música, joia de viure..."

De fet, es coneixen moltes coses de Lorca però, segons comenta el periodista, aquest episodi cubà ningú l'havia explicat, no tant com se n'ha parlat de la fosca estada a Nova York. 

Pel que fa als misteris, continuen: de Lorca se'n conserva "la memòria i l'obra" i fins i tot gravacions de cançons tocades per ell al piano, "Lorca també era músic". Però no se'n conserva ni el cos ni la veu, "és un desaparegut total". Així com d'altres autors de la Generació del 27 sí que se'n conserven locucions, sembla que Lorca "havia sortit la nit anterior a la seva gravació i finalment no hi va anar". Ara, Amela està estirant un fil que va trobar a Cuba que el podria portar fins a la veu del poeta granadí. 

A banda, l'afició lorquiana d'Amela no comença a Cuba i ja havia publicat el 2019 Yo pude salvar a Lorca, on explica la història de com el seu avi, pastor granadí, va estar a punt de treure a Lorca de Granada pels camins que coneixia. Una acció que finalment va fracassar. "Passo d'un llibre on trobem a Lorca set dies empresonat a una casa, a parlar dels dies en què va ser més feliç".

La gestora cultural santcugatenca Rosa Masip ha estat l'organitzadora de tot aquest acte, que ha acabat a La Floresta amb un sopar cubà on podien apuntar-se els veïns per comentar la lectura.

Víctor Amela parla del llibre 'Si yo me pierdo' a la llibreria Paideia. FOTO: Cristina Cabasés
Víctor Amela parla del llibre 'Si yo me pierdo' a la llibreria Paideia. FOTO: Cristina Cabasés
Víctor Amela parla del llibre 'Si yo me pierdo' a la llibreria Paideia. FOTO: Cristina Cabasés

Víctor Amela parla del llibre 'Si yo me pierdo' a la llibreria Paideia. FOTO: Cristina Cabasés

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem