El Castell de Canals: patrimoni quasi mil·lenari encara per descobrir

En la nova expedició arqueològica s'ha descobert un nou edifici i la sala més antiga de la domus fortificada, que data del s. XII

El Castell de Canals és el reflex de l'evolució de Valldoreix. Patrimoni de l'Entitat Municipal Descentralitzada, el castell va formar part de la noblesa catalana i posteriorment, va ser escenari dels recaptes d'impostos i rendes del Monestir de Sant Cugat. No obstant això, la nova campanya arqueològica, la quarta, segueix traient a la llum dades fins al moment desconegudes.

Enguany, la quarta campanya, liderada per l'arqueòleg Eduard Píriz, ha estat centrada en el pati central d'aquesta domus fortificada. Així explica Píriz les noves troballes d'aquesta: "En aquesta nova campanya hem pogut documentar que el pati central tenia grans dimensions. A més, hem pogut localitzar un tercer edifici ubicat a la part sud del pati central, el qual comptava amb una escala que donaria accés a la planta de dalt de l'edifici. Finalment, hem pogut excavar la part més antiga del castell i hem descobert que era una sala en plata baixa amb unes dimensions importants (17x3.5 metres) i amb uns arcs de diafragma molt especials".

Les primeres informacions d'edificacions al lloc de Canals daten del segle X, quan hi ha registres de la construcció d'una torre de vigilància que formava part de la xarxa de protecció de la ciutat comtal, Barcelona. En aquest context es va construir la primera torre de pedra del que després seria el Castell de Canals, ja documentada el 986.

Es fa una visita al Castell de Canals. FOTO: Arxiu

El Castell de Canals abans de les primeres expedicions. FOTO: Arxiu



Des dels primers registres, la torre de defensa de Canals ja estava habitada per militars. Entre aquests hi havia membres de la família de Canals, una saga de la baixa burgesia vinculada amb els militars i que van acompanyar el rei Jaume I en les seves conquestes de Mallorca i València. El 1160, Bertran de Canals fa un jurament de fidelitat davant del comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, pel qual es converteix en el responsable del castell.

El 1243, quan ja es parla del terme de Canals, el rei Jaume I concedeix la jurisdicció del castell i la vila de Canals a Adelaida de Canals, una dona que es converteix en senyora feudal. Tanmateix, el 1261, mort sense descendència Bertrand de Canals, i el castell passa a Guillem de Cervelló fins al 1306, quan l'abat de Sant Cugat l'adquireix. Des de llavors, el castell va ser propietat de l'abat del Monestir de Sant Cugat fins a la Desamortització de Mendizábal (1836-1837).

Treballs arqueològics

Actualment, el seu propietari és l'EMD de Valldoreix. No obstant això, no va ser fins al 2002 que es va fer la primera intervenció arqueològica, un camp de treball juvenil. Posteriorment, 1 any més tard, es va tornar a realitzar un nou camp de treball, també juvenil.

Ja el 2008, el mur col·lapse per una esquerda a la part superior, que juntament amb el colpeig dels pins del costat, van danyar l'estructura. Tot i això, el 2009 es restaurà i es va consolidar la paret amb formigó, el mateix any en el qual l'Ajuntament de Sant Cugat i l'EMD de Valldoreix arriben a un acord perquè el segon en fos el propietari.

El Castell de Canals es va anar construint durant 400 anys. A la imatges es veu la diferència de mètodes entre dues parts del mateix mur FOTO: Artur Ribera

El Castell de Canals es va anar construint durant 400 anys. A la imatges es veu la diferència de mètodes entre dues parts del mateix mur FOTO: Artur Ribera



D'ençà del 2017, es va iniciar un pla director amb arqueòlegs per estudiar el patrimoni del Castell de Canals i, 4 anys més tard, en la 4a campanya, ja s'han descobert diferents estances (com una quadra, una sala de representació i el que podria haver sigut una bodega) i 9 sitges (forats molt grans), en els quals s'emmagatzemaven gra i cereals com a impostos o renda.

A més, en aquests treballs arqueològics també s'han trobat diferents objectes com monedes de Jaume I, un xiulet joguina de ceràmica, un picarol pels cavalls, una cullera de bronze, un anell amb segell, teules, dolies romanes i diferents ceràmiques i elements de cuina com olles, cassoles o vaixelles de luxe.

Patrimoni de l'EMD de Valldoreix

La quarta campanya acabarà durant aquesta setmana amb l'objectiu "de consolidar tots els murs i estructures que han sortit. A més, volem cobrir l'arc de mitja punta, quedant palès les parts originals de les noves, per aconseguir un espai interior que facilitarà l'enteniment del castell i la seva conservació" com explicava Píriz.

Tot i això, l'arqueòleg català considera que el Castell de Canals ha de ser "un patrimoni que ha de retornar a la ciutadania. És molt interessant aconseguir tota la informació històrica i arqueològica, però el ciutadà té tot el dret a conèixer el Castell de Canals i és important que es pugui accedir i visitar, perquè això ajudarà a la seva conservació i al seu respecte".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem