VÍDEO: Sant Cugat celebra un Sant Antoni atípic amb l'Ofici Solemne com a protagonista

La Comissió de Festes de Sant Antoni Abat ha traslladat la bandera al Monestir, on s'ha realitzat l'Ofici Solemne de Sant Antoni Abat, patró dels animals

Sant Cugat ha acollit un any més, el diumenge 17 de gener, la tradicional festivitat de Sant Antoni Abat, una festivitat en honor al patró dels animals i que es porta celebrant en el municipi d'ençà del 1873. No obstant això, la pandèmia de la COVID-19 ha obligat a suspendre els Foguerons i la rua dels Tres Tombs.

D'aquesta manera, la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat ha estat l'encarregada de traslladar la bandera des de la plaça de Barcelona al Monestir per realitzar l'Ofici Solemne, en un any que els Castellers de Sant Cugat haurien d'haver sigut els abanderats. A més, un cop finalitzat l'ofici, la Pastisseria Sàbat ha fet entrega dels panets de Sant Antoni, uns panets que prèviament han estat beneïts pel mossèn de la Parròquia Sant Pere d'Octavià, Emili Marlés.

Jordi Bell, president de la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat: "Teníem ganes de celebrar-ho, però donades les condicions no es podia fer gaire més que la missa i el repartiment del pa beneït a aquells que ens agrada la festa de Sant Antoni. Per desgràcia no hem pogut fer la Festa dels Foguerons ni els Tres Tombs amb l'objectiu de treure els animals, ensenyar la cultura dels cavalls i mostrat com es treballava abans. Sap greu, però haurem d'esperar a l'any vinent".

D'altra banda, per mantenir viva la festivitat, s'ha organitzat una exposició amb fotografies, documents i objectes vinculats a aquesta tradició, una exposició que es podrà visitar del 22 de gener al 4 de març a la Casa de Cultura. Es tracta de la mostra La Festa de Sant Antoni. Un segle i mig d'història a Sant Cugat, una mostra que repassa la història d'aquesta festa, una de les més antigues i arrelades a la ciutat.

Amb tot, a través de fotografies, documents i objectes vinculats a la Festa i a la litúrgia que l'envolta, l'exposició fa un recorregut cronològic des de la segona meitat del segle XIX fins a l'actualitat. Un dels objectes més singulars que s'exposaran serà la figura de guix de Sant Antoni que l'artista Josep Grau-Garriga va fer per la rua del 1951, i que fins ara es guardava a la casa on va néixer, a Sant Cugat. A part, també es podran veure les tres banderes de Sant Antoni històriques (anys 1880, 1940 i 1996) que han anat portant els diferents banderers durant la celebració.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem