Vilarasau: “Pedra i Sang és una gran tragèdia que es va viure en directe”

Martina Vilarasau ha participat com a actriu en totes les funcions de Pedra i Sang i ara assumeix la codirecció d'aquest tradicional muntantge de Nadal a Sant Cugat

Pedra i Sang és el muntatge teatral que cada Nadal recrea l’assassinat de l’abat Biure durant una missa del gall de 1350 a l’església del Monestir. Enguany arriba a la vintena edició amb totes les entrades exhaurides i com una tradició consolidada a Sant Cugat. L’actriu Martina Vilarasau ha participat en totes les edicions, des de que tenia nou anys, i des d’aquest any assumeix la codirecció de l’espectacle. És graduada en interpretació a l’Institut del Teatre de Barcelona i també té estudis en direcció. 

Així s'inicia un canvi generacional en aquest muntatge, que va crear i lidera Dolors Vilarasau. Un relleu que arriba a la direcció i també entre alguns intèrprets. Parlem de tot plegat amb Martina Vilarasau.

Què suposa per vostè Pedra i Sang?

És un espectacle que faig des que tinc 9 anys. Vaig començar com a nena del poble, era molt petita i va ser l'espurna que em va connectar amb el teatre. Gràcies a fer aquest paper, amb 20 anys vaig decidir entrar a l'Institut del Teatre. Va ser l'espurna que em va obrir la curiositat per la interpretació. Vaig descobrir que aquell món m'agradava.

Un espectacle 100% santcugatenc.

Pedra i Sang per mi és un vincle amb la ciutat. És un espectacle genuí de Sant Cugat, que incorpora molts elements diferents com la música, el text i el cor i tota aquesta dramatúrgia que combina la comèdia amb la tragèdia. Són elements que estan molt ben construïts i han fet que aquest muntatge hagi arribat més enllà de la ciutat. Per tant, també significa formar part d'una tradició santcugatenca de la qual em sento molt orgullosa.

Què és el que més li va cridar l'atenció de l'espectacle?

Amb la quantitat de gent que participem a Pedra i Sang es forma una família molt bonica. Som un equip gran i ens coordinem molt durant molt pocs dies. És com celebrar Nadal amb la família teatral. I el fet que el cor de Pedra i Sang es vagi renovant em sembla una manera molt maca de tenir en compte la realitat de Sant Cugat. El cor és el que engloba la tradició i la modernitat.

Vilarasau: "És una experiència amb molta adrenalina que combina musicalitat i presència escènica"

Pedra i Sang fa vint anys que es fa i milers de santcugatencs ja l'han vist. Com animaria a algú de Sant Cugat a veure-la?

És una experiència teatral completa, una experiència amb molta adrenalina que combina musicalitat i presència escènica. Juguem amb un espai molt singular, com és la Sala Capitular del Monestir. I les dates encara ho fan més especial i a més coincideixen amb el fet històric que expliquem. Tot plegat ho converteix en una experiència vivencial molt genuïna. I, d'altra banda, la proximitat amb el públic: tenim espectadors a banda i banda i crea una connexió que en espectacles més convencionals no existeix. I, finalment, forma part de la història de Sant Cugat. Estem explicant una història del poble i té un tret identitari del qual et sents orgullós.

Com assumeix la tasca de codirecció?

Es volia donar una continuïtat a Pedra i Sang i era necessari fer un traspàs de manera tranquil·la perquè aquesta tradició pugui continuar donant-se a Sant Cugat. Ho hem vist amb els actors també. Generacionalment és important que hi hagi aquest traspàs. Com que porto des dels 9 anys i més de cent funcions, l'Encarna i jo som les úniques que hem estat intèrprets cada any, és un espectacle que porto amb mi. Ho agafo amb molta admiració i orgull, i com un repte perquè Pedra i Sang pugui continuar sent patrimoni de Sant Cugat. Em comprometo a estimar aquest projecte i donar-li continuïtat. No sé encara com serà el relleu generacional, em plantejo alguns canvis, però mantenint l'essència. També volem rejovenir el repartiment.

Quines idees i reptes es planteja?

Sobretot a nivell generacional. Hi ha alguns actors que porten molts anys i, per edat, potser necessiten renovar-se per ser coherent amb l'espectre d'edat de cada personatge. I incorporar noves formes de teatralitat. S'ha de veure com es farà el traspàs. Per mi Pedra i Sang està molt ben construït i dramatúrgicament funciona. Es tracta de mantenir l'essència, però renovar l'espectacle.

Vilarasau: "En el fons, el que m'agrada i gaudeixo és fent d'intèrpret de Pedra i Sang"

Seguirà com a actriu?

Continuo fent d'intèrpret i com a cantaire del cor. I, a la vegada, he anat assumint la codirecció amb Dolors Vilarasau. Per mi era important fer un procés d'estar amb la direcció, observant molt com treballa i dirigeix. En el fons, el que m'agrada i gaudeixo és fent d'intèrpret de Pedra i Sang.

Quines són les claus de l'èxit?

Combina uns elements molt gustosos i atractius com la música i el cor. Hi ha un treball a nivell musical molt important. El que fa atractiu l'espectacle és el vers i la música i la combinació de la trama principal amb una trama que involucra el cor del poble. El cor del poble és la veu universal, el que opina la gent del que està passant, sobre el poder, sobre les emocions. El cor té por, reivindica, s'enfada... és la veu dels sentiments universals. És el que aconsegueix empatitzar amb el públic. I sempre incorporem dues escenes que s'actualitzen cada any, una sobre la guerra i una del poble. L'escena de la guerra la vam incorporar el 2001 per la guerra d'Iraq i la mantenim perquè malauradament han continuat arreu. I en aquestes escenes el cor es fa contemporani perquè critica, de manera tràgica i humorística, fets de l'actualitat.

WhatsApp Image 2022 12 22 at 12.46.30

Martina Vilarasau, amb un anell amb motius teatral que simbolitza el relleu a Pedra i Sang FOTO: TOT Sant Cugat



Quines seran les referències a l'actualitat d'aquest any a l'escena del poble?

A l'escena del poble ens basem en anècdotes més locals, com les baixes emissions, els carrils bici, els patinets o algunes picabaralles a nivell polític. I després hi ha guerres actuals que tenen cabuda i en fem una crítica.

Vilarasau: "Pedra i Sang té tots els elements per ser un espectacle atractiu perquè parla de poder i d'assassinats"

A banda de la potència dramatúrgica i d'espectacle, la història també és molt potent. Podria ser una sèrie de Netflix, deia Dolors Vilarasau.

La Dolors sempre diu que Pedra i Sang té tots els elements per ser un espectacle atractiu perquè parla de poder i d'assassinats. Tenim un conflicte el 1350 entre l'abat de Sant Cugat Arnau de Biure amb el noble Berenguer de Saltells de Cerdanyola. La picabaralla prové perquè el pare de Berenguer ha passat els últims anys al Monestir, perquè el seu fill ha marxat els últims anys a veure món. I mor al Monestir, a qui dona l'herència. Quan arriba Berenguer, reclama la seva herència i el Monestir li nega. Tot aquest conflicte és la trama principal de Pedra i Sang. Finalment, no s'arregla i acaba amb l'assassinat de l'abat Biure durant la missa del gall de 1350 amb el poble dins de l'església. Per això el cor és present a l'espectacle, perquè viu l'assassinat en directe. És una gran tragèdia que es va viure en directe. I tot això s'ha traslladat a la llegenda popular, com les llegendes que diuen que per on va fugir Berenguer ja no hi van créixer les herbes. De fet, el dia 23 es recorre des de Cerdanyola el camí de Justícia, que segueix el recorregut que Berenguer va utilitzar per fugir.

Pot semblar una llegenda, però és una història real.

L'assassinat és real i, a partir d'aquí, apareixen les llegendes.

Sempre s'ha mantingut la il·lusió per poder representar Pedra i Sang a l'església.

Totalment. La il·lusió és poder fer Pedra i Sang on va tenir lloc realment l'assassinat de l'Abat Biure. Ens agradaria molt. Necessitem que se'ns cedeixi l'espai.

Vist l'èxit que cada any té Pedra i Sang, s'han plantejat portar-ho a altres pobles o fer-ho durant més dies?

Les entrades sempre s'exhaureixen. Pedra i Sang va començar amb la gent santcugatenca i ara ja ve gent d'altres pobles i ciutats perquè sap que és un espectacle genuí i que té nom. Hem aconseguit cada any més públic i estima. Seria molt bonic poder realitzar més espectacles en més dies si aquestes es queden curtes. Però no ens plantegem portar-ho a altres llocs, perquè és un espectacle santcugatenc i l'espai ha de ser aquest.

Segueix Nadal amb el TOT Sant Cugat

Com cada any, el TOT Sant Cugat fa un seguiment exhaustiu de l'actualitat santcugatenca. Podeu seguir l'actualitat de Nadal al canal especial del TOT, amb les millors fotografies dels actes, els vídeos i totes les activitats. A més, podeu seguir el TOT per les xarxes socials TwitterFacebookInstagram i per primer cop també explicarem Nadal a través de TikTok. Les etiquetes específiques del TOT per on ens podeu seguir el TOT és #TOTNadal i les genèriques #Nadalstc i #encenelnadal.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem