Villaronga publica un facsímil del llibre 'De Religione', imprès al Monestir el 1489

Després d'anys de dubtar de si hi havia una impremta a Sant Cugat, els autors asseguren que no

Isaac de Nínive, nascut a l'actual Qatar, va escriure De Religione entre els segles VII i VIII, amb l'objectiu d'harmonitzar totes les esglésies catòliques en un moment de desentonació entre elles. Al segle XV, el monjo santcugatenc Bernat Boil va traduir-la al castellà i va contractar una impremta alemanya itinerant per a que n'imprimissin algunes còpies al Monestir de Sant Cugat. Ara només se'n conserven dues: una al Vaticà i l'altra a la Biblioteca Nacional de Madrid. Joaquim Villaronga ha publicat un facsímil per a conservar aquest tros d'història i explicar-lo a la gent.

Un facsímil és una còpia idèntica d'un llibre. En aquest cas, doncs, seria un quasi-facsímil, ja que replicar-lo en pergamí i paper de fil seria molt car. La similitud dels materials, però, està molt aconseguida. La portada està feta d'una cartolina especial imitació de pergamí, i les pàgines són de paper verjurat, un paper natural de línies longitudinals que imita el paper de fil. El facsímil s'ha editat en una impremta antiga de la plaça de Barcelona, on l'han agafat "amb molt de carinyo i molta il·lusió", explica Villaronga. 

A més, va acompanyada d'un llibret amb l'estudi de Joaquim Pallàs Villaronga, doctor en història i nebot del precursor. Allà es detalla qui era Isaac de Nínive, qui era Bernat Boil i una aproximació a la impremta per, després de molts anys d'especulació, intentar confirmar que no va existir una impremta al Monestir de Sant Cugat, i que només s'hi hauria fet una impressió puntual.

Boil, al segle XV, va fer la traducció a l'escriptorium que hi havia al costat de la Casa Abacial i va ser el supervisor de la impressió, que segurament va durar entre 15 i 45 dies. "És un llibre molt rar, només se'n coneixen dos exemplars al món. Nosaltres hem agafat el material del de Madrid". Té les mateixes taques, les mateixes notes al marge i la mateixa frase final: "Apud (a casa de) Sanctú Cucufatum Vallis Aretane 1489". 

La presentació del llibre amb els dos autors es farà el 29 de novembre a les 18 h a l’auditori de la Parròquia de Sant Pere d’Octavià (al Palau Abacial). Un acte que serà presidit pel mossèn Emili Marlés, rector de la parròquia.

Facsímil de 'De Religione, d'Isaac de Nínive'. FOTO: Cristina Cabasés

Facsímil de 'De Religione, d'Isaac de Nínive'. FOTO: Cristina Cabasés

Facsímil de 'De Religione, d'Isaac de Nínive'. FOTO: Cristina Cabasés

Facsímil de 'De Religione, d'Isaac de Nínive'. FOTO: Cristina Cabasés

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem