Dues llicències poden donar continuïtat a Cal Castillo

L’Ajuntament diu que combinant un permís de col·lecció privada i un de granja-escola, el nucli podria existir més enllà del 2018. Esterilització, seguretat i gestió de residus, entre els preceptes que cal aplicar

L'únic que podria assegurar la continuïtat del nucli zoològic de Cal Castillo és una llicència de col·lecció privada i una altra de granja-escola, segonha ha assegurat Joan Puigdomènech, tinent d’alcalde de Medi Ambient. El 2018 finalitza el permís que l’Ajuntament va donar a aquest espai per continuar amb l’activitat que desenvolupa i que dóna aixoplug a una setantena d’animals entre burros catalans, daines, cabres nanes, porcs del Vietnam, cavalls nans, gallines, pollastres, conills i emús.

Visites suspeses
Tot i això, el consistori ha notificat a Josep Castillo, propietari del recinte, que no pot rebre més visites per no complir amb els requisits per gestionar aquest volum d’animals. L’ordre de no obrir el centre al públic, impulsada a instàncies de la Generalitat, va en diverses direccions. La primera, que dues de les espècies d’animals que hi ha a l’espai –les daines i els emús– no puguin causar algun problema als visitants, sobretot als infants, i que aquests exemplars quedin dins de la col·lecció privada. La segona, que tots els animals estiguin esterilitzats, de manera que es limiti el creixement de la població. La tercera, que es faci un control exhaustiu de la gestió de residus. La quarta, que els animals que conviuen a Cal Castillo no puguin creuar-se amb la fauna autòctona del Parc Natural de Collserola i, la cinquena, el compromís de Josep Castillo a no acceptar més animals.

Recurs a l'Ajuntament
Josep Castillo ha indicat que veu viable la proposta doble de col·lecció privada i de la granja-escola i ha avançat que el seu advocat ha presentat un recurs a l’Ajuntament per no estar d’acord amb la prohibició de no rebre públic. “Tenim 15 dies per recórrer i si no presentes recurs, significa que estàs a favor, i jo no ho estic”, ha assenyalat. Castillo també ha posat en relleu que té el suport de moltes persones particulars i que ara iniciarà una roda de trucades per les escoles de Sant Cugat, Barcelona i altres poblacions que periòdicament visiten l’emplaçament per conèixer de prop la vida d’aquests animals. En aquest sentit ha manifestat que l’afligeix que els nens i les famílies no puguin gaudir més dels animals i, en especial, els usuaris del Grup Catalonia, la fundació que dóna suport a persones amb discapacitat intel·lectual i “que vénen diàriament quan fa bo”.

Entrega als animals
Castillo ha assegurat que amb la seva activitat “faig un bé als animals”, fet pel qual “seguiré lluitant per aquesta causa i estic disposat, si fa falta, d’anar al Tribunal d’Estrasburg”. El santcugatenc ha recordat que fins fa molt poc temps, tant la Policia Local de Sant Cugat com els Mossos d’Esquadra i el Centre d’Acollida d’Animals de Barcelona li portaven els animals perduts o abandonats i que ningú volia recollir o no tenien cabuda a les protectores. L’home també ha tingut paraules crítiques contra el Patronat de Collserola, del qual n’ha dit que durant anys han fet autèntiques barbaritats dins del parc hi ha finalitzat assegurant, en relació a les esterilitzacions, que entre els animals que viuen a Cal Castillo hi ha burros catalans, una espècie que està “en perill d’extinció”.

Negociacions
Ara per ara, Castillo i l’Ajuntament iniciaran una sèrie de negociacions per arribar a un acord que permeti desencallar el tema. Des de l’Ajuntament s’han ofert a ajudar el nucli a través de l’esterilització dels animals, però han avançat que no podran donar suport a millorar els aspectes de l’espai per “tractar-se d’una propietat privada”.

 
Comentaris

Destaquem