En els últims anys, a Catalunya han aparegut centenars d’iniciatives relacionades amb el consum de productes ecològics. Tant és així que fins i tot en aquests darrers anys de crisi, a Catalunya ha crescut cada any la producció i consum d’aquests productes. Quan et preguntes per què passa això, la resposta que obtens sempre és la mateixa: “Hi ha més consciència”. Però, n’hi ha de veritat? Possiblement, si preguntéssim un per un com s’alimenta i féssim un estudi amb dades estadístiques, els resultats no serien massa bons, en el sentit que encara som poc conscients del que mengem. En qualsevol cas, cada vegada són més les persones inquietes per aquestes qüestions i cada vegada en són més les que canvien alguns dels seus hàbits alimentaris a mesura que s’informen. Sobretot, perquè és més saludable i sostenible.
Ecològic i de proximitat
Un producte ecològic és un producte natural obtingut sense la intervenció de productes químics. Poden ser productes de qualsevol tipus: verdures, fruites, llegums, olis, pastes, cafès, formatges, iogurts, carns. Encara que el concepte ecològic no implica necessàriament que sigui més saludable, en la majoria dels casos, l’absència de químics afavoreix que el producte sigui més fresc i més sa.
Quan es parla de productes ecològics també es parla de productes de proximitat. No tot és ecològic i de proximitat, però acostuma a ser així, per una qüestió de coherència. De la mateixa manera que és més sostenible treballar la terra sense pesticides, ho és també minimitzar el consum energètic que implica la conservació d’un producte fins que arriba al consumidor final. Un producte de proximitat, per tant, és aquell que elimina bona part dels intermediaris i que arriba al consumidor abans. El resultat és un producte que a més de ser més fresc i més sa, té més sabor. El sabor original, ni més ni menys.
Als productes de proximitat també se’ls coneix com a productes de quilòmetre 0 (km 0). Aquest concepte parteix de la base que el producte de proximitat és aquell que es produeix a menys de 100 quilòmetres del lloc on es compra. Això no sempre és així, perquè moltes vegades no es troben determinats productes a menys de 100 quilòmetres, però sí és una pauta per afavorir el consum dels productes els més pròxims possible.
El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) certifica els productes agroalimentaris ecològics catalans. Si comprem un producte amb el segell del CCPAE ens assegurarem que el producte sigui ecològic i de proximitat.
El ‘boom’ a Sant Cugat
A la nostra ciutat, el creixement del consum de productes ecològics ha afavorit l’aparició de nous comerços que aposten per la venda d’aquests productes. Fins fa ben poc, només existien les botigues de dietètica i medicina natural com el Super Natural (carrer de Sant Ramon, 4) i el Gerd (plaça de Sant Pere, 9) que també tenen productes d’alimentació ecològics. Josep Arnau, del Super Natural, recorda que quan ells van començar, l’any 1989, “el tema dels productes naturals es veia com una cosa estranya. En medicina, fins i tot, perillosa”. Però les coses han canviat: “Avui en dia la gent ho veu amb molta normalitat. Fins i tot hi ha metges convencionals que envien els seus pacients aquí”.
L’alimentació ecològica, pròpiament dita, arriba a Sant Cugat a través de les cooperatives i els comerços. Les cooperatives funcionen de manera assembleària i acostumen a ser més directes, en el sentit que ells són l’únic intermediari entre el productor i el consumidor. Una altra de les particularitats de les cooperatives és que funcionen amb el sistema de cistelles, que poden ser tancades o fetes a mida.
Les botigues d’alimentació ecològica solen ser petits comerços que tracten directament amb els productors. Hi ha excepcions. Una és Veritas, franquícia amb gairebé 30 botigues a tot el territori català. Recentment també ha obert Granel, una altra franquícia, que en aquest cas permet comprar aliments en mesura i pes, és a dir, a granel. D’aquesta manera, a més d’estalviar en quantitat i preu, es fa una compra més sostenible i conscient amb envasos biodegradables, paperines de paper o bosses de fècula de patata.
Sant Cugat també disposa d’un Mercat de Pagès, que es fa dos cops al mes a la plaça de Sant Pere, de productes ecològics i de proximitat. Actualment, el Mercat de Pagès compta amb 11 productors i té en llista d’espera uns quants més.
Preu o qualitat?
“El menjar ecològic és car”. Certament, el menjar ecològic pot ser car. En una enquesta sobre hàbits alimentaris feta pel portal web Ets el que menges, el 63% dels enquestats assegurava que no comprava ecològic per l’elevat preu. Els venedors diuen que s’ha de saber comprar. La proximitat és un dels factors que fan abaratir els costos, ja que s’estalvia en l’envasament, la conservació i el transport. El contacte directe amb el productor i l’eliminació d’intermediaris també permet que el producte tingui un preu més baix. També és més econòmic comprar productes de temporada.
El que és evident és que ni el preu ni la crisi han frenat l’auge del menjar ecològic. Qui en compra ho justifica amb la qualitat. I d’altres ni ho justifiquen, perquè no troben que ho sigui: “A mi no em surt més car comprar ecològic”, diu una dona que compra a la cooperativa El Cabàs. “Pensa que comprant ecològic no compro gaire carn ni peix. I amb això també s’estalvia.” D’altra banda, cal tenir en compte que l’augment de la demanda, necessàriament, farà que baixin els preus.
En definitiva, comprar ecològic no és tan sols tendència o una moda passatgera. Comença a formar part del dia a dia de molta gent que cada vegada està més mentalitzada que cal menjar d’una manera més coherent i sana.
Llegeix el reportatge complet al Diari de Sant Cugat
Ecològic i de proximitat
Un producte ecològic és un producte natural obtingut sense la intervenció de productes químics. Poden ser productes de qualsevol tipus: verdures, fruites, llegums, olis, pastes, cafès, formatges, iogurts, carns. Encara que el concepte ecològic no implica necessàriament que sigui més saludable, en la majoria dels casos, l’absència de químics afavoreix que el producte sigui més fresc i més sa.
Quan es parla de productes ecològics també es parla de productes de proximitat. No tot és ecològic i de proximitat, però acostuma a ser així, per una qüestió de coherència. De la mateixa manera que és més sostenible treballar la terra sense pesticides, ho és també minimitzar el consum energètic que implica la conservació d’un producte fins que arriba al consumidor final. Un producte de proximitat, per tant, és aquell que elimina bona part dels intermediaris i que arriba al consumidor abans. El resultat és un producte que a més de ser més fresc i més sa, té més sabor. El sabor original, ni més ni menys.
Als productes de proximitat també se’ls coneix com a productes de quilòmetre 0 (km 0). Aquest concepte parteix de la base que el producte de proximitat és aquell que es produeix a menys de 100 quilòmetres del lloc on es compra. Això no sempre és així, perquè moltes vegades no es troben determinats productes a menys de 100 quilòmetres, però sí és una pauta per afavorir el consum dels productes els més pròxims possible.
El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) certifica els productes agroalimentaris ecològics catalans. Si comprem un producte amb el segell del CCPAE ens assegurarem que el producte sigui ecològic i de proximitat.
El ‘boom’ a Sant Cugat
A la nostra ciutat, el creixement del consum de productes ecològics ha afavorit l’aparició de nous comerços que aposten per la venda d’aquests productes. Fins fa ben poc, només existien les botigues de dietètica i medicina natural com el Super Natural (carrer de Sant Ramon, 4) i el Gerd (plaça de Sant Pere, 9) que també tenen productes d’alimentació ecològics. Josep Arnau, del Super Natural, recorda que quan ells van començar, l’any 1989, “el tema dels productes naturals es veia com una cosa estranya. En medicina, fins i tot, perillosa”. Però les coses han canviat: “Avui en dia la gent ho veu amb molta normalitat. Fins i tot hi ha metges convencionals que envien els seus pacients aquí”.
L’alimentació ecològica, pròpiament dita, arriba a Sant Cugat a través de les cooperatives i els comerços. Les cooperatives funcionen de manera assembleària i acostumen a ser més directes, en el sentit que ells són l’únic intermediari entre el productor i el consumidor. Una altra de les particularitats de les cooperatives és que funcionen amb el sistema de cistelles, que poden ser tancades o fetes a mida.
Les botigues d’alimentació ecològica solen ser petits comerços que tracten directament amb els productors. Hi ha excepcions. Una és Veritas, franquícia amb gairebé 30 botigues a tot el territori català. Recentment també ha obert Granel, una altra franquícia, que en aquest cas permet comprar aliments en mesura i pes, és a dir, a granel. D’aquesta manera, a més d’estalviar en quantitat i preu, es fa una compra més sostenible i conscient amb envasos biodegradables, paperines de paper o bosses de fècula de patata.
Sant Cugat també disposa d’un Mercat de Pagès, que es fa dos cops al mes a la plaça de Sant Pere, de productes ecològics i de proximitat. Actualment, el Mercat de Pagès compta amb 11 productors i té en llista d’espera uns quants més.
Preu o qualitat?
“El menjar ecològic és car”. Certament, el menjar ecològic pot ser car. En una enquesta sobre hàbits alimentaris feta pel portal web Ets el que menges, el 63% dels enquestats assegurava que no comprava ecològic per l’elevat preu. Els venedors diuen que s’ha de saber comprar. La proximitat és un dels factors que fan abaratir els costos, ja que s’estalvia en l’envasament, la conservació i el transport. El contacte directe amb el productor i l’eliminació d’intermediaris també permet que el producte tingui un preu més baix. També és més econòmic comprar productes de temporada.
El que és evident és que ni el preu ni la crisi han frenat l’auge del menjar ecològic. Qui en compra ho justifica amb la qualitat. I d’altres ni ho justifiquen, perquè no troben que ho sigui: “A mi no em surt més car comprar ecològic”, diu una dona que compra a la cooperativa El Cabàs. “Pensa que comprant ecològic no compro gaire carn ni peix. I amb això també s’estalvia.” D’altra banda, cal tenir en compte que l’augment de la demanda, necessàriament, farà que baixin els preus.
En definitiva, comprar ecològic no és tan sols tendència o una moda passatgera. Comença a formar part del dia a dia de molta gent que cada vegada està més mentalitzada que cal menjar d’una manera més coherent i sana.
Llegeix el reportatge complet al Diari de Sant Cugat
Subscriu-te al butlletí
Facebook
X
Instagram
YouTube
WhatsApp
Telegram
TikTok