4 de cada 10 empreses de Sant Cugat han aplicat ERTOs o reduït la plantilla

Un 12% de les empreses santcugatenques s'han vist obligades a tancar arran de la pandèmia del coronavirus

L'impacte econòmic de la crisi del coronavirus està afectant de manera molt important al teixit empresarial santcugatenc i als treballadors. Segons un informe de Sant Cugat Empresarial de l'impacte econòmic de la segona onada, 4 de cada 10 empreses s'han vist obligades a aplicar ERTOs (33% del total de les empreses) o fer una reducció de la plantilla (6,7%).

Els sectors que s’han vist més afectats són aquells amb més restriccions, com la restauració, l'hostaleria, el lleure, la cultura i l'esport.  A més, es l'estudi constata el col·lapse del Servei Espanyol d’Ocupació (SEPE), ja que el 63% de les empreses santcugatenques tenen coneixement que els seus treballadors han patit problemes amb la gestió i cobrament de les prestacions d’atur.

Les petites i mitjanes empreses són les més afectades.

Tancament d'empreses

Una de les dades més preocupants que exposa Sant Cugat Empresarial és que el 12% de les empreses s’ha vist obligada a tancar. Una realitat que queda constatada en les dades del Departament d'Empresa: Sant Cugat va començar el 2020 amb 2.928 empreses i fins a l'agost n'havia perdut més de 300. Tot i això, durant el 3r trimestre ja s'ha notat una certa recuperació del teixit econòmic santcugatenc.

Més info: Petits brots verds en l'economia santcugatenca

Pel que fa referència a la productivitat, l’estudi constata que un 54,6% de les empreses han vist com aquesta es reduïa considerablement. En canvi, un 13,3% ha incrementat la seva facturació i un 18,7% l’ha mantingut amb normalitat. D'altra banda, gairebé 3 de cada 100 empreses no han tingut cap facfturació. "Si ho comparem amb la primera onada, les xifres milloren lleugerament, tot i que aquestes continuen tenint un impacte catastròfic en l’economia local", adverteixen des de la patronal santcugatenca.

Les perspectives de recuperació no són especialment ràpides. Més del 60% de les empreses creuen que la seva recuperació no arribarà abans de sis mesos o a partir d'un any.

Endeutament

Una situació que recull l'estudi és que les empreses han hagut d'augmentar el seu endeutament durant la segona onada de la pandèmia. 4 de cada 10 companyies han reforçat la tresoreria amb préstecs ICO, mentre que gairebé la meitat han rebut ajudes públiques. 

És per això que l’empresariat santcugatenc reclama urgentment prendre noves mesures. Un 69% demana suspendre pagaments, un 49% ajudes a fons perdut directe a les empreses, un 46,7% exonerar a les pimes de cotitzacions, un 42,7% condonar quotes als autònoms i un 25,3% diferir pagaments de lloguers o subministraments bàsics.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem