L'Ajuntament congelarà els impostos de Sant Cugat pel 2023

L'oposició ha criticat que el govern hagi aprovat les ordenances en un ple extraordinari convocat amb menys de 24 hores d'antelació

El govern de Sant Cugat (ERC, PSC i CUP) congelarà els impostos i les taxes municipals per l'any 2023. Així ho ha anunciat el tinent d'alcaldia d'Hisenda, Pere Soler, durant un ple extraordinari convocat aquest dimecres per adaptar les Ordenances Fiscals al nou model de recaptació de la Diputació de Barcelona. "És voluntat del govern, davant de la situació econòmica i de vulnerabilitat, no incrementar ni modificar cap taxa", ha assegurat Soler.

La modificació de les Ordenances per adaptar-les al nou criteri de la Diputació s'ha tramitat en un ple extraordinari convocat amb menys d'un dia d'antelació, fet que ha molestat l'oposició, que ha votat en contra. "Considerem inacceptable que es convoqui amb menys de 24 hores i tota la documentació se’ns facilités ahir a la tarda", ha denunciat el portaveu de Junts per Sant Cugat, Josep Maria Vallès. "És injustificable aquesta manera de procedir", ha afegit el regidor de Junts Eloi Rovira.

Una queixa compartida pel portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian, que ha assenyalat que diversos regidors no han pogut assistir a la sessió per la convocatòria urgent: "Hem demanat que se’ns informi amb temps, estan desvirtuant la democràcia d’aquest municipi. No es pot entregar la documentació 12 hores abans. Votem en contra de les formes, que són decebedores". 

Pere Soler: "És un document de 18 pàgines i hi havia 24 hores: no costa tant"

El tinent d'alcaldia d'Hisenda ha justificat la convocatòria urgent per la necessitat de tenir aprovades definitivament les Ordenances el 31 de desembre. "És un document de 18 pàgines i hi havia 24 hores: no costa tant", ha etzibat Soler, que ha lamentat el vot contrari de l'oposició: "Votar en contra d’aquesta ordenança és fer-ho en contra de l’adequació de la relació amb la Diputació i quedar-nos amb un sistema arcaic".

Adaptar-se a la Diputació

Així, la modificació aprovada inicialment busca adaptar els impostos i taxes de l'Ajuntament als canvis de sistema de la Diputació, sense que hi hagi increments ni rebaixes en cap impost. Ara, s'obre un període d'al·legacions a la modificació que només podrien afectar el canvi general i no cap ordenança en concret. Els canvis són essencialment qüestions tècniques, tot i algunes modificacions com l'aprofundiment dels tràmits electrònics. També la rebaixa de 60 a 10 euros de l'import d'un impost perquè es pugui pagar de manera fraccionada.

Crítiques de Junts

Més enllà de les formes, Junts per Sant Cugat també ha carregat contra la "renúncia" del govern a modificar les Ordenances Fiscals en un context econòmic molt complicat. Per Eloi Rovira, és una "manca de previsió del govern" que comporta la pèrdua "d'oportunitats". "Ja sabem què passa quan incrementes la despesa sense incrementar els ingressos: generes un forat que provoca grans retallades", ha advertit el regidor de Junts, que ha resumit la tasca fiscal del govern d'ERC, PSC i CUP en "pujar l'IBI i gravar les famílies nombroses".

Pere Soler ha defensat la voluntat de "congelar" la pressió fiscal a la ciutadania i ha titllat de "mentida" l'advertència de Rovira sobre despeses i ingressos: "Els pressupostos que hem presentat són equilibrats, hem fet previsió de creixements d’ingressos".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem