Álvaro Pintado, el jove santcugatenc que vol revolucionar internet competint amb Google

Álvaro Pintado (19 anys) va fundar Hello.app, l'aplicació que et paga per utilitzar el teu espai d'emmagatzematge del mòbil a través de la tecnologia blockchain

"Si aconseguim el nostre objectiu, serà un abans i un després a internet". És la sentència del jove santcugatenc Álvaro Pintado, que amb només 19 anys va desenvolupar una aplicació que vol plantar cara als gegants d'internet com Google. Es tracta d'Hello.app, una plataforma que permet guardar fotos i arxius de tota mena de manera descentralitzada i escapant del control de les grans corporacions. A més, ofereix la possibilitat a qualsevol usuari a cedir part de l'emmagatzematge del seu mòbil per guardar informació d'altres usuaris i guanyar diners a canvi.

Va néixer a l'abril de 2022 i ja suma més de 100.000 usuaris a tot el món i ara ha engegat una ronda d'inversió per obtenir 2 milions d'euros. Vol ser la primera xarxa d'emmagatzematge del món basada en telèfons mòbils. Tot plegat basat en la cadena de blocs, coneguda com a tecnologia blockchain.

Escriptor i emprenedor amb 17 anys

La trajectòria d'Álvaro Pintado és extraordinària. Amb només 17 anys va escriure el llibre El sistema financer descentralitzat i va crear un software (Whispr) amb intel·ligència artificial que va vendre. "Estava a l'escola i la meva formació era totalment autodidàctica", explica Pintado. Va ser la tecnologia blockchain el que va cridar la seva atenció. "El que em va agradar d'aquesta tecnologia és la seguretat, l'eficiència, la sostenibilitat i el control", resumeix. 

Álvaro Pintado: "El poder de la informació no decau en una única empresa"

Es podria definir el blockchain com una base de dades compartida i distribuïda on la informació registrada està emmagatzemada en blocs, vinculats de manera encriptada. Amb 19 anys, Álvaro Pintado va pensar en fer servir aquesta tecnologia per guardar arxius de tota mena. S'entén molt millor amb l'exemple que posa: "Si poses una fotografia a Dropbox o Google Fotos, aquesta fotografia va sencera al seu servidor. Amb una cadena de blocs, la foto es trenca en cent parts i cada part va a un microservidor diferent".

És una manera alternativa per emmagatzemar les nostres fotos a internet i que escapa de les grans corporacions com Google o Microsoft. "El poder de la informació no decau en una única empresa", emfatitza Pintado. Això també ho fa més sostenible, perquè no cal tenir grans servidors les 24 hores al dia treballant. I més ràpid, perquè les parts pesen menys. I molt més segur, perquè si algú vol robar la informació, ha de trobar les cent parts. 

Una revolució a internet

 Alex Vilà, social media manager de hello.app, Álvaro Pintado, CEO de hello.app, Albert Onetti, enginyer de software de hello.app, Alexander Baikalov, CTO de hello.app.

Alex Vilà, social media manager de hello.app, Álvaro Pintado, CEO de hello.app, Albert Onetti, enginyer de software de hello.app, Alexander Baikalov, CTO de hello.app.

Així, Hello.app té dues potes. Per una banda, poder guardar la teva informació de manera descentralitzada. De l'altra, permet guanyar diners a canvi d'emmagatzemar informació d'altres usuaris al teu telèfon. “Si la gent pogués veure en una pantalla el valor monetari real del que val tota la seva informació a internet, li donarien molta més importància", reivindica Álvaro Pintado.

Una revolució de l'emmagatzematge a internet. Una de les principals característiques és que està descentralitzat: les dades es reparteixen en múltiples dispositius i no en una sola empresa. De fet, els usuaris poden cedir espai sobrant dels seus propis mòbils o tauletes a canvi de diners, o bé poden pagar per nou espai. Les dades de l'usuari passaran a estar repartides i no centralitzades en un únic espai, el que serà més segur contra els ciberatacs.

Álvaro Pintado confia que el seu projecte pots ser transformador i sumar milions d'usuaris arreu del món. De fet, creu que pot ser un unicorn, que és una empresa que arriba a valorar-se en més de mil milions d'euros abans de sortir a borsa. "Si funciona, arribarà a molta gent. Si no, es quedarà pel camí. És un projecte de zero o mil", resumeix. 

Buscar el soci a Wallapop

Un cop va conèixer i aprofundir en la tecnologia blockchain, la primera idea de Pintado va ser un gestor de contrasenyes. Però ben aviat va ampliar el projecte per una mena de Dropbox descentralitzat per guardar tota mena d'arxius. "Sabia que aquesta tecnologia blockchain podia arribar molt lluny", recorda. I el primer que va fer va ser buscar algun soci per iniciar conjuntament el negoci. L'Álvaro encara estava a l'escola, estudiant Batxillerat, i no coneixia cap company amb formació suficient per ajudar-lo. Així, que va decidir penjar un missatge a Wallapop: "Si vols formar part del següent unicorn en potència, contacta'm i parlem".

Va contestar poca gent però un d'ells era Alexander Baikalov, que llavors tenia 19 anys. Amb només una setmana ja s'havien posat d'acord i es van posar a treballar en el projecte: "Al principi estàvem molt perduts, no hi ha un manual per obrir un negoci. Vam estar uns mesos formant-nos i adquirint coneixement fins a tenir el primer producte, que era molt senzill, per aconseguir inversors".

La gran barrera del finançament

Una de les dificultats justament va ser trobar finançament. "Va ser bastant complicat, érem dos nois joves sense experiència amb una tecnologia que els inversors no entenen. Si hi inverteixen, és perquè creuen en tu. Però van confiar en la nostra paraula i en què funcionaria", assenyala Pintado. Tot i això, van aixecar una primera ronda de 300.000 euros a mitjans de 2023. Ara, han obert una altra ronda per aconseguir 2 milions d'euros i fer disparar el negoci amb l'objectiu d'acabar el 2024 amb 10 milions d'usuaris. Una part del finançament inicial el van utilitzar per comprar el domini de Hello.app, pel qual van pagar 107.000 euros, convertint-se en una de les adquisicions més cares. 

La voluntat era fer servir aquell moviment com a acció de màrqueting a escala global. I va funcionar, ja que van augmentar els usuaris un 2.500%. Tot i això, un dels grans reptes és fer arribar aquesta tecnologia al gran públic sense coneixements tecnològics. Per això, van apostar per crear una interfície (el que veu l'usuari) molt similar a les webs tradicionals, però amb una tecnologia interna del blockchain. 

Pintado: "Volem treure el control dels que monopolitzen internet"

Per ara, Hello.app permet guardar qualsevol arxiu de manera gratuïta i fins a 100 gigues: "Un Wetransfer gratuït". A més de la vessant de guardar altra informació al teu mòbil. "Hi haurà usuaris que pagaran diners per guardar la seva informació i altres usuaris rebran diners per guardar una part d'aquesta informació trossejada", explica Pintado, que emfatitza: "El benefici se l'enduran els usuaris enlloc de Google. Tornem el poder de control als usuaris".

Amb tot, mostra confiança en el projecte: "És qüestió de temps que canviïn Google Drive per nosaltres". "No estem aquí per ser una startup més, sinó per ser el següent unicorn. El tamany del mercat és immens", afegeix el santcugatenc, que conclou: "Volem treure el control dels que monopolitzen internet. No hi ha projectes similars". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem