De Azuaje: "L'objectiu nacional ens portarà a la rendibilitat de l'objectiu econòmic"

Àlex De Azuaje és el delegat de Barcelona de la recentment creada Patronal d'Empresaris Catalans Independents 'Anem per Feina'

Catalunya compta, des de fa unes setmanes, amb una nova entitat empresarial, la Patronal d'Empresaris Catalans Independents 'Anem per Feina', que emmarca la seva tasca en un doble objectiu: l'econòmic i el nacional. De fet, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha participat de la creació d'aquesta nova entitat empresarial independentista, tal com ja va fer amb les candidatures d'Eines de País a les Cambres de Comerç de Barcelona, Terrassa o Manresa. El TOT Sant Cugat entrevista al delegat de Barcelona d'aquesta nova patronal, Àlex De Azuaje, i al seu tresorer, Gerard Santasusagna.

Què és la Patronal d'Empresaris Catalans Independents 'Anem per Feina'?

És una necessitat, perquè les patronals que han de representar a l'empresariat no estan molt per la feina. De fet, darrerament estan més vinculades a actes polítics que no pas a la part empresarial i ens deixen molt relegats en segon pla. No ens sentíem cridats per aquest sistema de patronals tant antic i tant arcaic. Aleshores, fa uns mesos ens vam ajuntar per tirar endavant aquest projecte.

"L'àmbit nacional influeix molt a l'econòmic"

Diuen que un dels seus objectius és cobrir un espai de representació que actualment no veuen representat. Quin és aquest espai?

N'hi ha dos: el vessant nacional i el vessant econòmic. L'àmbit nacional influeix molt a l'econòmic, perquè si no lluites per segons quins objectius en aquesta línia, és impossible que puguis assolir els econòmics; si no t'oposes al dèficit fiscal, si no t'oposes a l'infrafinançament, si no t'oposes als incompliments pressupostaris tant de l'Estat espanyol com, per derivació, a Catalunya, és impossible que puguis tenir infraestructures per moure't, per comercialitzar, per abaixar preus, etc. Va lligat: no pots descuidar l'apartat nacional per atacar l'apartat econòmic.

Més enllà d'aquests dos paràmetres, quins són els objectius d'Anem per Feina?

Primer estalviar-li als nostres socis tot el que signifiquen les despeses absurdes i injustes, que és el que fan fins ara les patronals. Aquest sistema de patronals funciona igual des de la seva creació, ja fa gairebé uns 40 anys. El que volem és obrir tota la modernitat i fer-nos un sistema empresarial més acord al nostre tarannà, a la nostra manera de fer i al qual volem pel país: gent involucrada, tecnològica, tecnològicament activa, actualitzada... Que quan vinguin els nostres associats amb un problema, nosaltres tinguem la resposta i la solució. Fins ara això es cobra i nosaltres considerem que quan tu t'associes a la patronal, has de tenir una sèrie de beneficis que no hem de per què tornar a cobrar, i menys fer-te competència deslleial. És a dir, si alguna vegada, com a autònom tens un problema i vens a la patronal a explicar-ho, fins ara la solució que t'ofereixen les patronals és cobrar-te per un servei. Nosaltres el que farem és crear la sinergia perquè els nostres mateixos associats puguin beneficiar-se dels requeriments dels altres.

(Gerard Santasusagna): Un altre dels objectius és potenciar un comerç sostenible. Parlem de modernitat, d'adaptació... No pot ser que si tens una empresa al cantó que ofereix el mateix servei que una empresa de fora, hagis de marxar, pagar un transport... O que em sigui més difícil, perquè no tinc la mateixa connexió amb algú d'Andalusia, Galícia o el País Basc, perquè culturalment no som el mateix. Em serà molt més fàcil, molt més sostenible, i estaré molt més còmode amb algú més semblant a mi. Per això des de la patronal volem impulsar aquest hub de serveis, en el qual es puguin connectar empreses amb empreses que tinguin un mateix tarannà, un mateix pensament, una mateixa filosofia i manera de fer. Volem aconseguir que el comerç sigui més sostenible i no tinguem la necessitat d'anar fora a buscar el que podem trobar aquí.

A quin perfil d'empresari es dirigeixen?

No hi ha un perfil concret. Suposo que tots perseguim els mateixos objectius, som empresaris i l'empresari necessita tenir una rendibilitat de la inversió que fa. Nosaltres posem els nostres diners i el nostre sacrifici en l'empresa que estem tirant endavant. És el nostre capital el que està allà i el que volem és rendibilitzar. Això no n'entén d'ideologies.

"Jo crec que del que es tracta és de no ser dependent, més que de ser independent"

Què n'opinen de la irrupció de l'independentisme en les Cambres de Comerç de Barcelona, Terrassa o Manresa?

Jo crec que del que es tracta és de no ser dependent, més que de ser independent. És cert que aquests espais en els quals l'empresariat no se sent identificat, ni cridat a participar-hi, s'estan organitzant, i és el que hem de fer tots: organitzar-nos i ocupar els espais on considerem que som necessaris i fonamentals. El que ha passat a les Cambres de Comerç havia de passar. Tampoc se'ns ha preguntat mai als empresaris quin projecte volíem. Durant 20 anys, a Barcelona hem tingut la mateixa junta, on està el canvi? On està el progrés? On estan les coses que s'haurien de fer en benefici dels empresaris? Ho hem trobat a faltar, i ara hi ha un equip que està treballant com a una eina de país, sorgida de l'ANC, que està fent la feina que han de fer, i l'estan fent bé.

"Que som desacomplexadament independentistes? Sí, no ens n'amaguem"

Per tant ocupen aquell espai que per vostès era orfe?

Sí, per aquest cantó sí. Però també hem de tenir molt clara la diferència entre una Cambra de Comerç i nosaltres. Ells són entitats de dret públic, i nosaltres som privats; ells representen al conjunt de l'empresariat, i escolten a tothom, independentment del que puguis pensar com a ciutadà, com a empresari... Et pregunten, mentre que nosaltres ens devem únicament al que diguin els nostres socis. Que som desacomplexadament independentistes? Sí, no ens n'amaguem. Però l'objectiu nacional ens portarà a la rendibilitat de l'objectiu econòmic.

La patronal va néixer gràcies a l'impuls d'una 15a d'empresaris i, actualment, ja hi ha més de 500 adherits. Quina previsió de creixement tenen?

Que totes vinguin. Que totes les empreses i autònoms donants d'alta a Catalunya vinguin.

L'estructura pot suportar un creixement ràpid?

Aquest degoteig ha de ser sostingut, res és màgic i nosaltres, en principi, volem començar a demostrar coses. A mesura que demostres coses, la gent de mica en mica va confiant. No ens agrada fer doctrines de fe. S'ha de donar veu i vot als joves, que al cap i a la fi, són els que es quedaran amb aquest país, i escoltem l'experiència d'aquells que fa anys que són empresaris i, inclús que ja estan retirats. Tots tenim experiència en diferents sectors, però ara mateix som un actiu. Totes aquestes visions diferents de la societat, integrades dins d'una mateixa estructura, ha de sortir bé. No en tenim cap dubte i hi ha un equip molt bo treballant en aquest projecte i la gent se n'adonarà. Si va molt de pressa aquest procés, nosaltres anirem resolent les coses a mesura que es vagin creant les necessitats.

(Gerard Santasusagna): Sí que tenim la necessitat perquè ens pugui arribar un gruix gran de socis. No tenim cap problema, perquè no tenim una estructura tradicional, sinó més moderna, amb més capacitat d'adaptació i flexibilitat que les patronals que hi ha actualment.

L'Assemblea Nacional Catalana ha col·laborat en el naixement de la Patronal d'Empresaris Catalans Independents 'Anem per Feina'. Quin paper hi ha jugat?

El paper que està jugant des de fa molt temps. Des de fa 10 anys, l'ANC és la que s'encarrega, o s'ha encarregat, de coordinar-nos entre totes les persones que tenim idees i projectes pel país. L'ANC ens ha donat tot el seu suport. La iniciativa es va presentar com a eina de país i el suport que tenim de l'ANC es basa en la seva experiència, en la seva capacitat de mostrar, amb projectes d'èxit, que moltes coses són possibles. Vam fer la presentació l'11 de desembre, a la seu de l'Assemblea Nacional Catalana, i ens van presentar com a una eina de país, igual que amb les Cambres de Comerç. Nosaltres engeguem, comencem a caminar, i després volem. L'ANC és la mare de moltes coses. Ara mateix hi ha una directiva nacional, el Govern de la Generalitat, i després hi ha la base, la gent. Entre Govern i base hi ha un espai buit i, em sembla, que el que fa l'ANC és omplir aquest espai per poder interlocutor entre els uns i els altres i poder enllaçar el dinamisme de la base amb la directiva nacional. El que fem és posar-nos al mig i poder servir de pont, que són els ponts que de debò interessen, els ponts interns, nostres.

"Nosaltres volem fer un disseny de què ha de ser la Catalunya del futur -una Catalunya que ja visualitzem independent- i començar a gestionar-lo amb el nostre Govern"

Com es pot treballar per la independència des del sector empresarial?

De moltes maneres. Però la voluntat de ser independent és realment una voluntat de deixar de ser depenent, perquè ara tots nosaltres estem lligats al que es decideix a Madrid. Si jo sóc exportador dels meus productes, i han de passar per Port de Barcelona, si vull fer una modificació, li pertoca a l'Estat espanyol i no a la Generalitat. I ja no parlem ni de competències transferides, no té res a veure. Si jo sóc constructor i necessito fer un edifici al voltant de l'Aeroport de Barcelona, per poder instal·lar la grua, he de demanar permís a AENA Madrid, i si no m'ho concedeix, què faig? Deixo de construir? Tot va cap allà, tot va cap a un Estat que em sembla més centrista que no pas França, perquè tot ha de passar per Madrid. El mateix dèficit en infraestructures genera que hi hagi empreses catalanes que no puguin invertir, que no puguin treballar en la construcció d'aquestes infraestructures, i això són places de treball que no s'estan creant, són diners que es deixen de guanyar, és PIB que es deixa d'aconseguir, i ja no parlem de la capitalitat de Madrid. Totes les empreses que busquen els beneficis fiscals se'n van cap allà. No pots tenir una política fiscal oberta i competitiva quan tens un dèficit tan gran. D'on treus els diners? Ens queixem de les retallades, i és ben cert perquè ens afecten directament, ara, anem a l'arrel, perquè es fan retallades? Per què no hi ha diners a la Generalitat de Catalunya? Perquè no hi arriben. Aleshores, com puc fer negoci quan tinc tantes traves burocràtiques i fiscals? No ens ho posen fàcil i nosaltres volem fer un disseny de què ha de ser la Catalunya del futur -una Catalunya que ja visualitzem independent- i començar a gestionar-lo amb el nostre Govern.

"Si he de fer una comparació, afecta molt més el greuge fiscal que no pas una manifestació de 4 dies cremant contenidors i arrencant les rajoles del terra"

La situació nacional ha generat protestes socials, entre les quals hi ha hagut vagues, concentracions amb talls de carretera, etc. Això afecta l'economia i a l'empresariat. Quina valoració en fan?

No sé si és la millor o la pitjor manera per protestar, però la gent té dret a fer-ho i jo no sóc qui per dir que no facin. Jo també sóc ciutadà. No tots els ciutadans són empresaris, però tots els empresaris som ciutadans. Una cosa no va deslligada a l'altra. Si he de fer una comparació, afecta molt més el greuge fiscal que no pas una manifestació de 4 dies cremant contenidors i arrencant les rajoles del terra. Ni punt de comparació. A més, s'està magnificant una protesta de manera desconsiderada. S'ha manipulat molt. Si a Barcelona s'hagués viscut una quarta part del que s'ha viscut a França amb els armilles grogues... Aleshores què tindríem? Xile, què és? Totes aquestes coses són manifestacions populars, el descontentament social... Nosaltres som terroristes, criminals que estem desfent l'economia d'aquest país. Perquè ho digui el senyor Sánchez-Llibre? Vinga home, No.

Què pensen fer en clau local?

De moment, la primera divisió que hem fet és en vagueries. Tota l'àrea del Barcelonès està integrada, per exemple. Ara mateix la nostra activitat del mes de gener es basa a parlar amb mitjans de comunicació, explicar el nostre projecte i, alternadament, anar a fer xerrades amb empresaris i començar a tenir contacte amb l'associat. De moment va força bé. Estem contents.

Què dirien als empresaris perquè se sumin a Anem per Feina?

Que comparin. El primer de tot és que, el que conegui què és una patronal, l'experiència que en té sobre el tema, quin és el benefici que han obtingut de pertànyer a qualsevol patronal, que entri al nostre web, que es llegeixi els nostres objectius, qui som, què som i on anem i compari. Els nostres fets dels pròxims dies aniran reforçant l'ideari, i després has de demostrar, donar oportunitats al jovent, als emprenedors, a tota aquella persona que estigui disposada a trencar amb la rutina imposada que sempre has de ser empleat per garantir-te un futur... Quan tinguis l'oportunitat de ser el teu propi amo, que tinguis a algú que et faci suport. Si ets una empresa que ja es manté i vols ampliar, que tinguis qui et doni suport, qui et doni l'assessoria necessària perquè puguis tirar pel camí correcte. Totes aquestes coses que ara no es fan, és important que la gent les tingui en compte per associar-se. Per ja no parlar del sentit de país i de tota la pressió ... Ha d'haver-hi una entitat empresarial que pugui interlocutar amb la Generalitat.

 

 
Comentaris

Destaquem