Els tres barris de Sant Cugat amb el nivell socioeconòmic més alt de Catalunya

El nivell socioeconòmic es mesura segons els índex d'ocupació, treballadors de baixa qualificació, joves sense estudis i renda mitjana

Sant Cugat és el tercer municipi de Catalunya amb el nivell socioeconòmic més elevat, segons un estudi elaborat per l'Institut Català d'Estadística. Es calcula amb l'índex socioeconòmic territorial, que té en compte sis conceptes: població ocupada, treballadors de baixa qualificació, població amb estudis baixos, població jove sense estudis postobligatoris, estrangers de països de renda baixa o mitjana, i renda mitjana per persona.

Combinant aquestes condicions, Sant Cugat té un índex de 124,3, només superat per Matadepera (131,6) i Tiana (124,9). La xifra es calcula en base a la mitjana catalana, que es posiciona en el 100. És a dir, el nivell socioeconòmic santcugatenc supera amb escreix la situació a Catalunya.

La situació de Sant Cugat

En tots els indicadors estudiats, Sant Cugat se situa en un nivell socioeconòmic més elevat que la mitjana catalana. La renda mitjana dels santcugatencs és de 19.591 euros anuals, sent el quart municipi català. Només Matadepera, Sant Just Desvern i Alella es troben per sobre. A Catalunya és de 13.067 euros.

Sant Cugat és el quart poble amb un percentatge de treballadors poc qualificats més baix, situant-se en el 4,5% del total de la població activa. A més, és el segon municipi amb menys proporció de població sense estudi, amb un 9,3% del total.

Els barris amb més nivell socioeconòmic

D'altra banda, l'Idescat també assenyala els barris amb un nivell socioeconòmic més elevat. Entre els deu primers, n'hi ha tres de Sant Cugat: Parc Central, Turó de Can Mates i Torreblanca. Cal destacar que s'agafen unitats territorials amb un mínim de 9.000 habitants.

En canvi, Sant Francesc, Nucli Antic i La Floresta-Les Planes són les zones amb un nivell socioeconòmic més baix. Tot i això, tots tres estan per sobre de la mitjana catalana.

 

Desigualtats

L'estudi també posa de manifest les desigualtats socioeconòmiques dins d'un mateix municipi. En aquest cas, Sant Cugat és una de les ciutats on hi ha menys desigualtat entre barris. La diferència de l'índex socioeconòmic entre el Parc Central i Sant Francesc és de 27,1 punts. Només hi ha quatre ciutats amb una diferència més petita. A més, Sant Cugat és l'única ciutat on totes les zones es troben per sobre de la mitjana catalana.

En canvi, hi ha moltes ciutats que registren més desigualtats. Encapçalen aquesta classificació Barcelona (73,7), Badalona (71,3) i Girona (68,7).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem