La col·laboració público-privada és la "clau" pel comerç i l'economia santcugatenca

Experts en empresa i comerç i representants polítics han debatut algunes problemàtiques i realitats del sector, com la falta d'atracció a l'eix comercial de la ciutat

El tercer i últim debat temàtic organitzat pel TOT ha centrat la vida econòmica i empresarial de Sant Cugat en un intercanvi d'idees entre experts del sector i representants dels partits polítics amb representació als últims dos mandats. El tema més repetit ha estat la importància de generar una col·laboració entre l'administració i les empreses que permeti desenvolupar el futur de Sant Cugat en conjunt. El debat ha estat conduït pel periodista de la casa, Bernat Bella, aquest dimarts, 16 de maig, a El Siglo Mercantic.

Debat polític de les eleccions municipals 2023. El futur de Sant Cugat a debat. L'empresa i el comerç. FOTO: Bernat Millet.

La representant del PSC, Elena Vila, ha iniciat el seu debat reivindicant la representació de la dona en el món empresarial i polític. Com a membre de l'actual mandat i regidora de Comerç, ha volgut posar en valor la feina feta: "Hem assentat les bases d'una col·laboració entre empreses i administració, i hem dut a terme un pla de reactivació econòmica amb més de 80 mesures consensuades". També ha parlat del "gran projecte" que ha suposat el centre d'emprenedoria i innovació social, on ha destacat, de nou, que la col·laboració público-privada ha estat "clau".

El representant d’ERC, Oriol Cisteró, ha valorat la feina feta per Vila, i ha parlat d’enfortir vincles entre el comerç i la cultura, ja que “el turisme pot ser un gran dinamitzador”. També ha parlat de continuar fent campanyes de reactivació comercial, de vianalitzar el centre i de fer realitat un espai firal que aglutini diferents esdeveniments. Tot i que considera que “queda molt per fer”, també considera imprescindible la col·laboració entre sectors.

Un teixit empresarial amb “mires molt àmplies”

Sant Cugat és una ciutat amb un sector empresarial molt potent i amb "mires molt àmplies". Així ho ha declarat la gerent de Sant Cugat Empresarial, Concepció Curet, qui ha denunciat una "excessiva burocràcia" i "moltes traves" que "frenen" i "no permeten créixer". La importància de la col·laboració público-privada ha estat un punt de consens entre tots els participants del debat a l'hora d'establir una bona base i crear sinergies. "O fem sinergies, o no ens sortirem. Ens agradaria que ens veiéssiu com a sòcies i sigueu facilitadors" ha declarat Curet.

El representant de Junts per Sant Cugat, Albert Salarich, ha compartit l’ànim de projectar la ciutat cap enfora. En aquest sentit, ha considerat que seria més àgil a l’hora de realitzar tràmits que la tasca de turisme estigués vinculada a promoció econòmica i l’enfortiment de la relació i la col·laboració amb les empreses.

També amb intenció d’obrir més la ciutat, en aquest cas cap a Barcelona, el representant del PDeCAT, Àlex Santigosa, ha proposat “una conselleria d’empresa que tingui la seu a Sant Cugat”. I pel que fa a les llicències d’obres, ha parlat d’externalitzar-ho amb el col·legi d’arquitectes: “No tot ho ha de solucionar l’administració pública, hem de col·laborar el sector públic i privat”.

El representant del PP, Álvaro Benejam, també considera que s’ha de millorar la relació de les empreses amb l’administració i donar més oportunitats als comerços, com per exemple “ampliar terrasses”.

Més atracció a l’eix comercial de Sant Cugat

La falta de recurrència i atracció a l’eix comercial de Sant Cugat és un dels principals temes que s’ha posat sobre la taula en aquest debat. El president del Foment del Treball, Roger Gaspa, ha exposat que, tot i la riquesa comercial de la ciutat, “tots els estudis constaten que costa atraure compradors d’altres municipis al centre”. En aquesta línia, han valorat de quina manera es podria revertir aquesta situació per incentivar a la gent i millorar el flux de compra a Sant Cugat.

Corroborant les paraules de Gaspa, i exposant possibles causes d’aquesta falta de recurrència, la gerent de Sant Cugat Comerç, Adela Burgos, ha considerat que un dels principals problemes “és la complicació per arribar al centre”, ja sigui per una manca d’aparcament proper o per males connexions.

El representant d’En Comú Podem, Ramon Gutiérrez, ha fet un toc d’alerta: “Compte amb posar com a única prioritat la captació de grans fluxos a un sol centre”. Amb això, ha volgut posar el focus al petit comerç per garantir “la qualitat de vida dels ciutadans de la ciutat” i generant una opinió contrària als altres ponents: “Més circulació dins la pròpia ciutat per combatre el model de grans superfícies”. Ha realçat, sobretot, la importància del model cooperatiu.

Facilitats d’aparcament i mobilitat

El representant de Junts, Albert Salarich, ha proposat "un gran pàrquing a la zona del CAP de la mina" i "bonificar l'aparcament". A més, ha parlat d'un pla de màrqueting que faci de paraigües de les diferents activitats que suposin una atracció a Sant Cugat.

Des de PDeCAT, Àlex Santigosa ha parlat de "rutes turístiques amb galeries artístiques dissenyades amb els eixos comercials" com una opció d'atracció. També ha suggerit un conveni amb els aparcaments del centre i la creació de tiquets de descompte o targetes de fidelització. A més, una de les propostes del PDeCAT és la construcció d'un espai firal "que permeti establir dinàmiques i possibles mostres de comerç".

El representant de Ciutadans, Aldo Ciprian, ha considerat l'anella verda la culpable que hi hagi "menys facturació els últims anys", i parlant de culpables, també ha atribuït a la implantació de Zona de Baixes Emissions una davallada en l'afluència diària de gent al municipi.

Mercats i comerç als barris

Entre les diferents propostes d'atracció, l'economista i consultor en desenvolupament local, Jordi Bacaria, ha posat sobre la taula dues opcions. La primera consisteix a "explicar les coses bones que té el comerç de Sant Cugat des de l'Ajuntament, posar valor i potenciar una marca" i, per una altra banda, ha proposat "tornar als orígens" i revitalitzar els mercats municipals de la ciutat, considerant-los "locomotores pel teixit comercial". Des del PSC, Elena Vila ha reafirmat la importància de potenciar la marca.

El representant de la CUP, Oriol Sánchez, també ha parlat de l'efecte dinamitzador que suposen els mercats i com ajuden a crear vida als barris, en aquest sentit, ha posat d'exemple la bona acollida dels mercats de pagès els dissabtes, que normalment lliguen a altres activitats.

També amb intenció d'aportar alternatives, des de Ciutadans, Aldo Ciprian ha parlat d'incentivar el comerç als barris: "No estem a favor de les subvencions, però sí d'incentivar els comerços a la zona perifèrica. Governi qui governi Sant Cugat serà una ciutat desitjada, però hem de definir quin comerç volem".

El president de Foment Comerç, Roger Gaspa, ha estat crític: "Tots ens omplim la boca que el comerç fa barri, però quan s'elaboren els diferents plans, al comerç no se li pregunta". Gaspa ha observat una certa "verticalitat" en la manera de fer de l'Ajuntament, i és per això que demana que es pensi més territorialment i buscant sinergies, ja que tots els àmbits van vinculats: "Pensem en transversal".

Digitalització dels comerços

La digitalització i la venda online han sofert un creixement exponencial arran de la pandèmia i ha obligat a molts comerços a actualitzar-se de manera ràpida i en un curt període de temps. “El 95% dels comerços compten amb menys de 10 persones, ha de fer tota la feina i a part s’han d’actualitzar i digitalitzar” ha explicat la gerent de Sant Cugat Comerç, Adela Burgos, exposant una necessitat d’ajudes per a poder tirar endavant amb els recursos de què disposen.

El president de les Pimec del Vallès Occidental, Xavier Pujol, ha recordat que l’any que ve “la facturació electrònica serà obligatòria” i, amb més motiu, és necessari “un acompanyament a les empreses petites” per ajudar-les en la digitalització. El representant de la CUP, Oriol Sánchez, ha declarat que pel que fa a digitalització “es pot ajudar molt des de l’Ajuntament”.

Competència per part de grans empreses

La gerent de Sant Cugat Comerç, Adela Burgos, també ha posat sobre la taula una altra preocupació: “Tenim competència deslleial per part d’empreses grans que no paguen res però tenen tots els beneficis del món”. Una vegada exposada la problemàtica, ha demanat als representants una compensació per aquest desavantatge, com una possible taxa per grans empreses comercials.

Els diferents representants han considerat necessària aquesta taxa i han contestat que ho tindran present o que ho estant valorant jurídicament. No obstant, Ciutadans i PP han estat contraris a la implantació de qualsevol taxa. “No sóc partidari de regular res, s’ha d’actualitzar el comerç, no penalitzar empreses” ha aportat el representant de Ciutadans.

Ajudes i col·lectius desfavorits

Un altre dels efectes de la pandèmia va ser una davallada de facturació i les conseqüències que això comporta. L'economista i consultor en desenvolupament local, Jordi Bacaria, ha plantejat una situació en què es troben alguns comerços locals perquè es tinguin en compte des de l'Ajuntament: "Molts establiments es van endeutar i van demanar crèdits que encara estan retornant. Tots volem un comerç competitiu, però això requereix inversions que no poden fer". També ha alertat que aquesta pèrdua de productivitat pot comportar en pèrdua de llocs de treballs i desertització de locals.

Des de la CUP, Oriol Sánchez ha manifestat que han trobat a faltar representants sindicals per parlar de drets laborals en el debat. En aquest sentit, ha exposat que no entenen els serveis bàsics "com una eina per fer negoci" i que estan a favor d'una "ocupació de qualitat". Per aconseguir-ho, considera oportú apostar per un servei d'ocupació municipal coordinat amb el teixit empresarial perquè afavoreixi als col·lectius amb més dificultats.

Els pròxims debats electorals

Pel que fa als dos debats de candidats, el primer serà el dimecres 17 de maig pels presidenciables de Valldoreix a les set de la tarda a la Nau de Cultura de Valldoreix. I el d'alcaldables de Sant Cugat serà el dimarts 23 de maig a l'espai Àgora de l'Ajuntament de Sant Cugat. Els dos debats l'organitzen conjuntament el mitjà públic Cugat Mèdia i el TOT Sant Cugat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem