El comerç santcugatenc diu prou: aturada contra el preu de l'energia

La factura energètica de molts comerços santcugatencs s'ha multiplicat per tres en els últims mesos

La factura de la llum de molts comerços santcugatencs s'ha multiplicat per tres en els últims mesos. Una situació insostenible per un sector vital per la ciutat i que ja acumula anys de crisi amb la pandèmia i l'increment exponencial de la venda per internet. L'augment de la factura energètica pot ser un cop fatal. "L’impacte és brutal. Posa en risc la continuïtat d’alguns negocis", denuncia Adela Burgos, gerent de Sant Cugat Comerç.

Olivé: "És un crit d’alerta que el model de comerç català, que ha sigut d’èxit, està en risc de desaparèixer"

Davant d'aquesta situació, associacions i gremis comercials de tot el país s'han sumat a una protesta aquest divendres convocada per la Confederació Espanyola de Fleca, Pastisseria, Brioixeria i Afins, amb una apagada de les llums a les botigues a les 12 del migdia. "És un crit d’alerta que el model de comerç català, que ha sigut d’èxit, està en risc de desaparèixer", lamenta Xavier Olivé, president de PIMEC Comerç Vallès Occidental

Olivé: "És inassumible tenir els mateix preus que fa uns mesos"

Sant Cugat Comerç s'ha sumat a l'acció: "És una manera de fer-nos sentir". Un increment del cost energètic que se suma a l'augment del cost del lloguer i la inflació d'altres matèries. A més, Burgos explica que la ciutadania ha frenat en les seves compres davant el context d'incertesa actual. En aquest context, la majoria de botigues ha optat per pujar els preus, però no al nivell dels costos. "Estan assumint la major part, no volen repercutir tota la pujada perquè sinó afectarien les vendes", apunta la gerent de l'associació santcugatenca. 

"És inassumible tenir els mateix preus que fa uns mesos. Tots els costos estan pujant una barbaritat, amb les conseqüències pel clients", afegeix Olivé. 

De la Covid a l'energia

Xavier Olivé recorda que la Covid ja va fer molt mal al comerç de proximitat. Ara, se li suma la crisi energètica: "Posa en risc la viabilitat de molts negocis, és un combo perfecte perquè tingui un impacte molt negatiu".

Les conseqüències poden ser dramàtiques. Segons una enquesta de PimeComerç, un 5% dels comerços del Vallès Occidental tancaran les portes abans d'acabar l'any per la pujada del preu de l'energia i un 7,5% té previst retallar plantilla. Tot plegat posa en risc un model comercial "d'èxit". "El comerç dona molta vida i fa bategar el dia a dia de les ciutats", emfatitza Olivé. 

Crit a les administracions

Per tot plegat, la protesta d'aquest divendres vol ser també un missatge a les administracions. "Demanem a les administracions que siguin una mica més sensibles, volem més suport", demana Adela Burgos, que detalla que l'Ajuntament de Sant Cugat està estudiant la possibilitat d'obrir una línia d'ajudes al comerç.

"És un crit d’alerta a les administracions perquè prenguin mesures", reclama el president de PimeComerç, que afegeix: "Instem a les administracions a prendre mesures reals i efectives i urgents. No ens serveixen pegats molt temporals".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem