Congelades les noves llicències de terrasses fins a final d'any

El consistori prepara una ordenança per la convivència que regularà la instal·lació de terrasses de bars i restaurants pels carrers de Sant Cugat

Les queixes més repetides dels veïns del centre històric de Sant Cugat durant el debat sobre el barri que va organitzar el Diari de Sant Cugat se centraven en les terrasses de bars i restaurants pels carrers de la ciutat. “Sembla que l'Ajuntament hagi venut el carrer als bars. No es pot caminar per les voreres”, denunciava un veí. En aquest context, el consistori santcugatenc està treballant en una normativa que reguli la instal·lació de terrasses, cosa que fins ara no existia. “En el moment en què s'ha vist que el llindar se superava, s'ha aturat”, ha explicat el responsable d'Urbanisme, Pere Casajoana.

Segons Casajoana la intenció del govern municipal és aprovar inicialment l'ordenança de terrasses en el ple de desembre. Fins llavors, l'Ajuntament congelarà, a través d'un decret, l'atorgament de llicències per ubicar més terrasses a les places d'Octavià, Pep Venutra, Augusta, Barcelona i Pere Sant; a l'eix de vianants; i a les avingudes de Cerdanyola i Francesc Macià.

“Hem de treballar específicament en l'atorgament de terrasses amb criteris objectius”, ha destacat Casajoana, que ha avançat al TOT Sant Cugat que estan treballant en una normativa que contempli diferents criteris objectius depenent de les característiques de cada local. Algunes de les variables que es tindran en compte alhora de lliurar les llicències seran la superfície i capacitat interior dels locals, el lloc on es troben i els usos dels bars o dels restaurants.

Pel què fa a les queixes dels veïns, el responsable d'Urbanisme ha assegurat que “la convivència en general és bona (entre bars, restaurants i habitants)” i ha reconegut que un dels objectius de l'ordenança de convivència és aconseguir una major comprensió entre els agents implicats. “Una ciutat sense comerç, terrasses i vianants està morta”, ha afegit.

Sorolls
Una altra de les queixes dels veïns fa referència als sorolls que produeixen algunes terrasses en horari nocturn. En aquest cas, és el Pacte per la Nit el que delimita l'horari de tancament de les terrasses (fins les 12 els dies laborables i fins la 1 el cap de setmana; allargant-se fins a una hora durant la temporada d'estiu). Casajoana fa “una valoració molt positiva” del Pacte per la Nit en aquest sentit, tot i que reconeix que hi ha aspectes a millorar. El responsable d'Urbanisme ha insistit en la necessitat de “control policial pels què se salten l'ordenança”: “Hi ha que no respecten les normes i fan que la preocupació dels veïns repercuteixi a tots els altres locals”.

A més a més, l'ordenança per la convivència que està elaborant el consistori també té prevista una nova regulació pel què fa a les activitats especials al carrer, com poden ser concerts, festes majors...: “Prendrem mesures respecte les activitats extraordinàries”, ha anunciat Casajoana.

"És primordial que a les places del centre hi hagi terrasses"
El president del Gremi de Restauradors de Sant Cugat, Xavier Vendrell, ha apuntat que no es pot pretendre revitalitzar les places alhora que es restringeixi l'ubicació de terrasses: "La intenció de l'Ajuntament era potenciar les places del centre i amb les queixes dels veïns ho vol canviar. Ara que tenen vida, ho volen carregar amb els restauradors". Vendrell ha reconegut que pot existir un problema de convivència entre els locals i comerciants tot i que creu que la majoria de santcugatencs està a favor de l'actual situació de les terrasses: "Un 80 o 90% estarà molt content que hi hagi activitats i terrasses, però els veïns del centre no". Sobre la nova ordenança que està elaborant l'Ajuntament, Vendrell creu que "reduir terrasses actuals no té ni cap ni peus". Aquest dimecres, el Gremi es va reunir amb el consistori per parlar sobre la futura normativa de terrasses; una trobada que Vendrell qualifica de "molt positiva".

La posició dels veïns
El president de la Federació de Veïns de Sant Cugat, Manel Sánchez, ha denunciat la situació actual de les terrasses a Sant Cugat i s'ha mostrat crític amb la política que s'ha dut a terme fins ara en l'atorgament de llicències per a terrasses. "Hi han queixes a bastants llocs. S'ha fet un abús. Es té que buscar una solució per a tots", ha assegurat Sánchez. El responsable de la Federació creu que els carrers i places són un espai públic i que en alguns punts la situació és excessiva: "No pot ser que una plaça estigui un 40% ocupada per taules i cadires". Sánchez ha emplaçat a l'Ajuntament a "escoltar els veïns" i a fer-los partícep de les decisions per regular les terrasses. Manel Sánchez fa una crida a la convivència per tal que la relació entre els veïns i els locals sigui positiva.

 
Comentaris

Destaquem