Dubtes entre restauradors davant la reobertura

Els restauradors mostren els seus dubtes davant les condicions per obrir i alguns no es plantegen obrir si només ho poden fer a la terrassa

A partir de l'11 de maig, si Sant Cugat passa a la fase 1 del desconfinament, les terrasses de bars i restaurants podran obrir amb un 50% de l'aforament. I, partir del dia 25 de maig, es podrien obrir les parts interiors amb la meitat de l'aforament. Davant d'aquesta situació, restauradors santcugatencs mostren els seus dubtes i incerteses. 

Bona part dels restauradors consideren que obrir només les terrasses no és factible. És el cas d'Eduard Tomàs, de la Bodega Tomàs: "Amb el 50% de terrassa no és viable. Hi ha uns costos fixes en un restaurant que, per molt que vulguis, no et surt a compte". En aquest cas, aposta per obrir directament a partir del 25 de maig. 

Tot i això, tampoc està clar quines mesures de seguretat s'hauran de seguir, cosa que produeix incertesa entre els restauradors. "No sabem les mesures oficials de sanitat, higiene, seguretat. No hi ha res oficial i la incertesa és total", explica Xavier Vendrell, propietari d'El Mesón i president del Gremi de Restauradors

"Com amb el tabac, tothom va fer una inversió d'escàndol i no va servir per res"

Aquesta incertesa, afegeix, fa que molts restauradors estiguin pensant a ajornar l'obertura fins que tot estigui més clar. Tomàs explica que s'ha plantejat posar mampares, però li desaconsellen, ja que poden canviar les condicions d'un dia per l'altre: "Com amb el tabac, tothom va fer una inversió d'escàndol i no va servir per res". A més, Vendrell explica que complir amb el 50% de l'aforament a l'interior pot ser una dificultat molt important per locals petits.

Àlex Rios, propietari dels restaurants Matilda i Xarlot també veu dificultats en les obertures amb mig aforament. "Les estructures són molt cares, és millor tenir-ho tancat. Preferim esperar una mica. De fet, tinc dubtes d'esperar a obrir al setembre o a l'octubre quan passi la pandèmia. Tenir els locals tancats saps el cost que té, si obres no saps que podràs perdre". 

Peticions a l'Ajuntament

Eduard Tomàs trasllada dues grans peticions a l'Ajuntament per tal de donar suport als restauradors: abolir o flexibilitzar les taxes de les terrasses i permetre més espai per terrasses a la via pública. Xavier Vendrell, que destaca la bona predisposició del Consistori en aquest sentit, també veu necessari l'ampliació de terrasses, tot i que adverteix que alguns locals, per la seva ubicació, ho poden tenir més complicat. 

Ampliació d'horaris i espais

L'Ajuntament de Sant Cugat està estudiant la possibilitat d'ampliar l'espai de terrasses i els horaris per als locals de la restauració i d'aquesta manera compensar les pèrdues de capacitat d'aforament dels interiors dels locals i de les mateixes terrasses, ja que la normativa demanarà que hi hagi més distància entre taules. 

Així ho explicava la tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica i Comerç, Elena Vila, en declaracions al TOT que va destacar que és un tema que està sobre la taula i s'està estudiant com fer-ho possible dins de les competències de l'Ajuntament i el marc legal. Històricament a Sant Cugat hi ha hagut diversos veïns que s'han oposat a l'ampliació d'horaris i de terrasses pels locals de restauració, sobre això, Vila va estar clara. "Som conscients que és una situació excepcional i ara hi ha dues prioritats: les polítiques socials i la reactivació econòmica de la ciutat. Quan es prenen mesures hi ha sectors que no se senten representats, però s'ha de tenir en compte la situació excepcional", va sentenciar. 

Reinventar-se

Aquesta crisi també ha obert la porta a la necessitat de reinventar-se de molts restauradors. Eduard Tomàs apunta al creixement del menjar a domicili o per emportar. I és que una de les seves preocupacions és que el client tingui por a anar a restaurants quan s'aixequi el confinament. "Mentre la gent vagi venint i no es quedi a casa, ja anirem fent", afegeix. "Espero que no hagin de tancar locals. Estem tots col·laborant per assessorar i ajudar tothom. Em fan patir els locals petits. Ara venen temps complicats", adverteix Vendrell.

 
Comentaris

Destaquem