La botiga de roba La Fabriqueta pararà motors a finals d'estiu

La mítica botiga, situada al carrer de Santa Maria tancarà després de prop d'un segle en funcionament

Teresa Gómez, propietària de La Fabriqueta, ha decidit posar fi a l'aventura que va iniciar el seu besavi fa prop d'un segle. La botiga continua funcionant, però la propietària creu que, després de 38 anys treballant-hi (va començar als 14 i ara en té 52), ha arribat el moment de descansar i encarar nous horitzons. Teresa Gómez és la quarta generació de la família que va iniciar aquest projecte tèxtil.

En els seus orígens, ara fa prop de 100 anys, La Fabriqueta va néixer com una petita fàbrica de teixits -d'aquí el nom- que comptava amb tres talers i estava situada al carrer de La Lluna. La va crear el besavi de l'actual propietària. Al cap d'un temps va ser ell mateix qui va crear la botiga al mateix local on és ara. Ho va fer per al seu fill, que va posar-se malalt i necessitava poder dedicar-se a un sector menys sacrificat físicament que l'industrial. "Aquest local ha estat botiga i ha estat habitatge. Jo he arribat a viure aquí i això ha estat casa meva", ha explicat Gómez.

Així doncs, després d'un segle donant servei tèxtil als veïns i veïnes de Sant Cugat, La Fabriqueta deixarà de funcionar. Serà a finals d'estiu, però Teresa Gómez reconeix que encara no hi ha una data concreta de tancament. "No sé si serà a finals de juliol. Depèn. El que tinc clar és que al setembre ja no obriré", ha explicat la propietària. Teresa Gómez va decidir tancar La Fabriqueta al mes de febrer: "Em va costar molt haver de prendre aquesta decisió. Vaig passar una setmana força dura, però ara ja ho tinc digerit i penso que tancaré una etapa i en començaré una altra que espero que em vagi bé", ha assenyalat la propietària.

L'etapa de Teresa Gómez al capdavant de La Fabriqueta

Teresa Gómez va fer-se càrrec de la botiga després que els seus pares la gestionessin durant anys. Reconeix que, tot i seguir la mateixa filosofia, va fer alguns canvis en el funcionament de La Fabriqueta: "Abans tocàvem de tot, jo recordo que només hi havia 3 botigues a Sant Cugat. Per tant teníem més merceria i més teixits. Però amb el temps ho vam anar canviant per apostar per a la confecció i la merceria la vam anar deixant", ha afirmat.

L'explosió dels centres comercials i les grans marques de teixits en les últimes dècades no ha afectat la mítica botiga: "Vam notar un canvi en el sector. Sobretot amb la gent més jove, però amb la gent de tota la vida no tant. Com que aquí toquem roba clàssica, els clients han estat bastant fixes i fidels", ha assenyalat Teresa Gómez. "Ara mateix ve a comprar la tercera generació des que jo sóc aquí. Van començar els avis, després els fills i ara venen els néts", ha afegit.

El fet de gestionar un negoci d'aquestes característiques té coses bones i coses dolentes. Teresa Gómez reconeix que és sacrificat pel que fa a les hores que s'hi han de destinar, però alhora explica emocionada que val la pena, per la gent: "Em quedo amb la gent. He de donar les gràcies als clients. De fet, molts han acabat sent amics", ha explicat en aquest sentit.

El futur de La Fabriqueta

Un cop abaixi definitivament les persianes, La Fabriqueta com a tal desapareixerà, però Teresa Gómez desitja que en el local on ara hi ha la botiga (que és de la seva propietat) s'hi creï quelcom amb una filosofia i un esperit similar. De totes maneres, reconeix que encara no té clar que farà amb el local: "Quan tanqui vull descansar. Hauré de fer reformes al local i després ja veurem què passa. És probable que ho acabi llogant, però encara no tinc al 100% clar què faré", ha explicat.

Teresa Gómez té la voluntat que en el local de l'actual botiga no s'hi acabi fent qualsevol cosa. De totes maneres reconeix que és difícil. "Sé que és poc probable que aquí s'hi col·loqui una botiga exactament igual que La Fabriqueta. És un tipus de negoci que surt a compte si és familiar. Si has de pagar un lloguer i has de pagar treballadors, no surten els números. Suposo que per això està canviant el sector. Tots els negocis que estan tancant són merceries i botigues clàssiques, mentre tot el que s'obre són botigues modernes. Deu sortir més a compte", ha assegurat la propietària.

 
Comentaris

Destaquem