Morán (Delphi): "És igual fer bombes d'injecció o telèfons, volem mantenir la feina"

Entrevista al president del comitè d'empresa de Delphi, José Antonio Morán, dies després que Delphi anunciés el tancament de la planta

En ple procés de reindustrialització de la planta de Delphi a Sant Cugat per evitar el tancament anunciat per la companyia i la pèrdua d'uns 700 llocs de treball (540 directes i 200 indirectes), el TOT parla amb el president del comitè d'empresa, José Antonio Morán.

El dia 4 de febrer, Delphi va anunciar el tancament de la planta aquest 2016. Tot i això, des del juny del 2015 està buscant empreses que adquireixin la planta i es mantingui l'activitat industrial i els llocs de treball. El límit fixat per Delphi, i que els treballadors han demanat que s'allargui, és finals d'abril. Si en aquell moment la companyia no ha arribat a un acord amb una altra empresa, la planta tancarà. Tot i això, Delphi té ofertes no vinculants sobre la taula i hi ha força empreses interessades, per la qual cosa els treballadors són moderadament optimistes.

Com viu la plantilla des que Delphi va anunciar la decisió de tancar la planta?

Costa molt aixecar-se cada dia a les cinc del matí per anar a treballar a la màquina amb normalitat i seguir produint com si no passés res. És molt difícil. La gent està molt preocupada i hi ha nerviosisme.

Aquesta normalitat sorprèn. Que no hi hagi mobilitzacions...

Som una plantilla molt professional. Se'ns ha anunciat un tancament i seguim treballant, no és molt habitual. Però les mobilitzacions són per assolir un objectiu i el nostre és aconseguir que vingui un nou inversor. I la millor manera de demostrar que volem arribar acords i apostem per la planta és aquesta.

Si finalment no es produeix una reindustrialització i tanca la planta, què suposaria?

No m'ho vull ni plantejar perquè seria un fracàs de tothom: de Delphi, les administracions, els representants dels treballadors, sindicats... Seria perdre un referent industrial, empresarial i sindical. Un cop molt dur pels treballadors, però també per la ciutat. Hi ha molt pocs santcugatencs que no coneguin a ningú que hi hagi treballat.

"Fa anys que l'empresa ha pres la decisió de marxar de Sant Cugat"

L'empresa Delphi ha estat la mereixedora del guardó FOTO: Arxiu

Com us anuncia Delphi la seva intenció de tancar la planta?

És una mort anunciada. El juny del 2015, Delphi ens diu que com que no té cap projecte per la planta de Sant Cugat, buscarà empreses interessades a portar la seva activitat i quedar-se l'espai. El dijous, dia 4 de febrer, Delphi fa l'anunci oficial pur i dur de la seva intenció de cessar l'activitat de la planta de Sant Cugat durant el 2016.

Amb un calendari inconcret.

No està clar el calendari. No volem un tancament ordenat i veure treballadors marxant cada mes de la planta. És molt traumàtic i dolorós veure companys que van sent acomiadats i saber que tu seràs el següent.

Comentava que l'anunci de tancament és una mort anunciada.

Creiem que fa anys que l'empresa ha pres la decisió de marxar de Sant Cugat. La va fer pública el dijous passat, però evidentment ja havia donat exemples clars de la seva intenció. Els nostres projectes arribaven al final de vida i no ens en donaven de nous. Fa anys que demanem explicacions. Fins al 2000, la mitjana era de 1.200 treballadors, però a partir del 2001 va començar a disminuir la plantilla. Els últims cinc o sis anys, a la meitat.

Quin és l'argument.

Delphi diu que ha perdut importants clients. Nosaltres diem que és veritat que ha perdut dos clients importants, Renault i Mercedes, però n'ha guanyat d'altres com Honda o Volkswagen. En quota de mercat, Delphi no ha perdut. Podria haver assignat productes a la planta de Sant Cugat que ha decidit anar portant a la planta de Romania fins a la situació actual.

Una deslocalització? (Delphi va inaugurar una planta a Romania el 2007 i els treballadors de Sant Cugat ja van mostrar la seva preocupació en aquell moment).

Clarament. Delphi traslladarà tota la producció a la planta de Romania. Tots els nostres productes se seguiran fent, però a Romania. Per nosaltres ha estat una estratègia clara de deslocalització que ja fa anys que veiem que es produirà. També s'ha anunciat el tancament d'una planta a França i, paral·lelament, en va obrir una a Xina el 2015. L'estratègia és claríssima, ja no només anar a l'est d'Europa, sinó a Àsia.

"Part de la plantilla es veurà afectada però el nostre objectiu és mantenir l'activitat industrial"

Imatge d'una manifestació anterior a la planta de Delphi a Sant Cugat FOTO: A. Mira

Ara està en marxa el procés de reindustrialització per trobar una empresa que es quedi amb la planta i mantingui l'activitat industrial.

Els treballadors apostàvem i seguim apostant per aquesta planta. Trobar una empresa que porti un projecte i es quedi amb les instal·lacions i la plantilla sempre hem pensat que és factible. Però a mesura que veus com Delphi va prenent decisions importants, la incertesa i la preocupació creix per moments.

Ja hi ha empreses interessades i fins i tot ofertes no vinculants. (El TOT ho va explicar).

Hem avançat bastant en el procés de reindustrialització i això ens fa ser optimistes. Però hem de ser realistes i segurament no podrà ser per tothom, seria idíl·lic trobar un inversor que volgués cobrir els 700 llocs de treball. Part de la plantilla es veurà afectada però mantenir l'activitat industrial ha de ser el nostre objectiu.

A qualsevol preu?

No ens posem en tot aquest procés perquè s'acabi amb una planta de 25 treballadors que funcioni com a centre logístic. Les condicions laborals han de ser dignes. Sabem que perdrem coses, estem disposats a parlar-ne, però volem tenir unes condicions dignes. I volem una garantia d'estabilitat, ha d'haver-hi un projecte a anys vista. En els seus cinquanta anys, la planta ha estat de diferents empreses: ens és igual produir bombes d'injecció, telèfons mòbils o qualsevol altre objecte, el nostre objectiu és tenir treball.

Es marquen un nombre mínim de treballadors per acceptar un projecte?

No em vull marcar una línia, perquè estaria deixant gent fora. Però el nostre objectiu és mantenir el màxim de treballadors. Però entre mantenir la indústria i un volum de feina acceptable i perdre la indústria o que allò es converteixi en un solar per especular, apostem per mantenir l'activitat.

Us preocupa com pot afectar el canvi d'empresa a les condicions laborals dels treballadors?

Tenim experiència, perquè des del sindicat on pertanyo, Comissions Obreres, hem passat per situacions similars de canvis d'empreses i han anat bé. Delphi té aprovisionat un muntant econòmic molt important per pagar les indemnitzacions, que les tenim lligades per conveni des del 2011 i no es veuen afectades per la reforma laboral del PP. Els treballadors podem vendre alguns drets, però no els regalarem. Si perdem l'antiguitat o condicions laborals, Delphi ens haurà d'indemnitzar.

Què pot fer Delphi per propiciar un bon procés de reindustrialització (deixant de banda la petició del comitè d'empresa de tenir més temps per poder arribar a bons acords)?

No volem que especuli la planta i la maquinària, ho ha de posar al servei de la nova empresa que vingui a un preu simbòlic. No serà la primera vegada que una empresa ho fa i Delphi ho va fer a Cadis. Delphi no ha de voler pagar les indemnitzacions especulant amb aquests actius. Si ha decidit marxar de la ciutat, els actius s'han de quedar a Sant Cugat. El possible inversor s'ho ha de trobar el més fàcil possible perquè millors condicions laborals i més feina hi haurà.

Què demaneu a les administracions?

Demanem que la Generalitat i els Ajuntaments s'impliquin, perquè tenen coses a dir. La decisió de Sant Cugat de no permetre una requalificació és molt bona. Però l'empresa que vingui demanarà coses a canvi i l'Ajuntament i la Generalitat hauran de fer concessions, a canvi d'unes certes garanties evidentment. La companyia demanarà ajudes, bonificacions, subvencions, exempcions fiscals i les administracions hauran de ser atractives. També cal dir que l'alcaldessa de Sant Cugat es va implicar i va fer un viatge el maig del 2015 a París per conèixer la situació. I mantenim un contacte constant amb ella.

 
Comentaris

Destaquem