La visió internacional de Sant Cugat a través de les multinacionals

Desenes d’empreses internacionals, algunes d’elles capdavanteres dels seus sectors a escala mundial, s’han instal·lat a Sant Cugat en les últimes dècades

Sant Cugat compta amb més de 3.000 empreses en el seu territori i ofereix més de 60.000 llocs de feina. Aquestes xifres converteixen la ciutat en un dels referents econòmics de l’Àrea Metropolitana, un pol d’atracció per a la inversió i per a companyies de tot tipus que converteixen Sant Cugat en un ecosistema econòmic de primer nivell.

La força de Sant Cugat és la varietat d’empreses que acull, des de petites start-ups que comencen a arrencar fins a grans multinacionals que fa dècades que lideren el seu sector a escala mundial. En aquest reportatge, el TOT s’acosta a la realitat de les multinacionals, empreses amb centenars de treballadors que aporten un món internacional a Sant Cugat.

[Aquest article forma part d'un reportatge publicat al TOT Sant Cugat en paper].

De Catalana Occidente a Mapfre

Catalana Occidente va arribar a Sant Cugat al 1971 FOTO: Cedida

La primera gran empresa a instal·lar-se a Sant Cugat es podria considerar que va ser Catalana Occidente, que el 1971 va estrenar la seu corporativa a Can Sant Joan. Des de llavors, l’arribada de multinacionals ha estat una constant i encara dura avui dia. Els últims mesos han escollit Sant Cugat companyies com Mapfre o Gas Natural.

El sector de serveis és el predominant en la multinacional de Sant Cugat i la indústria pesant té un pes petit. Així destaquen empreses tecnològiques com Ricoh, Sharp o HP, que té a Sant Cugat el centre mundial de la impressió 3D; farmacèutiques com la catalana Grífols o Boehringer Ingelheim; companyies de serveis com ISS Facility o empreses relacionades amb el sector financer com Banc Sabadell i GFT.

Tots aquests noms, entre molts altres, situen Sant Cugat com un dels eixos econòmics més importants de l’àrea del Vallès i Barcelona. De fet, entre les vuit multinacionals més grans de la ciutat (sense comptar companyies estatals com Sabadell o Grífols) donen feina a unes 9.000 persones, el 15% del total de treballadors que hi ha a Sant Cugat.

Sant Cugat, capital de Barcelona

"El teixit empresarial de Sant Cugat és realment una de les riqueses. Tenim la sort de compartir el territori amb grans multinacionals, però a la vegada tenim petita empresa, start-up i innovació”, destaca el president de Sant Cugat Empresarial, Joan Franquesa.

La tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica, Joana Barbany, destaca també els aspectes positius de la ciutat: “Sant Cugat és immillorable per l’entorn que tenim. Dins del nostre entorn i per la nostra mida, és envejable poder tenir aquestes grans multinacionals”.

HP, actualment la multinacional que més factura de Sant Cugat, va arribar al municipi als anys 90, tal com recorda Eva Blanco, responsable de Comunicació i Relacions Públiques: “Quan vam començar encara fabricàvem i era molt important per nosaltres estar a prop de l’eix de carreteres perquè cada dia ens sortien camions cap a Alemanya. Estem a un pas de França, la ubicació era perfecta”. A més, també assenyala que va ser “molt important la proximitat d’escoles i universitats de prestigi”.

En el mateix sentit s’expressa Marta Miravent, responsable de Recruitment de GFT: “Té unes bones infraestructures i bona comunicació. Gran part dels nostres treballadors viu a Sant Cugat, perquè és una població molt bona per viure amb família per les escoles, els parcs...”. “Sant Cugat no és una ciutat dormitori”, afirma Blanco.

Amb tot el president de Sant Cugat Empresarial recorda què li van dir els responsables d’una gran empresa: “Un dia va venir una multinacional i li vaig preguntar per què havia vingut: a part de tenir port i aeroport, van llogar un avió, van sobrevolar l’àrea de Barcelona i van assenyalar el punt on volíem anar: era Sant Cugat. Sant Cugat és la plaça de Catalunya de l’Àrea Metropolitana”.

 
Comentaris

Destaquem