Els treballadors de la neteja de la via pública podrien fer una vaga indefinida

Els treballadors expliquen que si l'Ajuntament pressiona l'empresa, no convocarien la vaga

Els treballadors de Valoriza, empresa encarregada de la neteja viària de Sant Cugat, han acordat convocar una vaga indefinida en una reunió celebrada aquest dimarts, dia 2 de juny, i on la majoria s'han mostrat partidaris a l'aturada. Els principals motius són alguns "acomiadaments injustificats" i "l'assetjament" que pateixen alguns empleats de manera injustificada els darrers mesos. Tot i això, encara es pot fer marxa enrere.

I és que representants sindicals de Valoriza es reuneixen aquest divendres amb l'Ajuntament de Sant Cugat, última ocasió per no convocar la vaga. "Si veiem que l'Ajuntament està més al costat de l'empresa i no garanteix el manteniment dels llocs de treball, la retirada de sancions i la rectificació dels acomiadaments; el dilluns presentarem els papers per fer la vaga indefinida al Departament de Treball", assegura Eusebio Arellano, delegat d'UGT a Valoriza. Arellano explica que necessitarien un compromís del Ple Municipal en aquestes àrees per no convocar finalment la vaga.

Si la reunió no és positiva, els treballadors tenen decidit anar a la vaga i les expectatives no són les més bones, tal com explica el delegat d'UGT: "No ens fiem de l'Ajuntament, a vegades ens han donat suport i després ens han deixat tirats davant de l'empresa".

Amb l'empresa, en canvi, només s'han pogut reunir una vegada i amb una dona que, segons destaca Arellano, no els va aclarir res.

Acomiadaments i sancions

Segons Eusebio Arellano, els motius que han portat els treballadors a la vaga són algun acomiadament injustificat i sancions també injustificades que haurien rebut diversos treballadors. "Des d'inici d'any, han posat 16 o 17 sancions disciplinàries sense motiu, que després les utilitzaran per acomiadar els treballadors", apunta.

Arellano destaca que aquesta situació ha generat "malestar" entre els treballadors. "L'única sortida que ens deixen és la vaga. S'estan burlant de nosaltres i no només l'empresa".

A més, un altre dels motius que els porta a la vaga és el mal estat de la maquinària, segons el delegat d'UGT: "Les màquines són un perill, pels treballadors i pels ciutadans. L'empresa les ha d'arreglar".

Acomiadat després de catorze anys

Un dels darrers casos d'acomiadaments és el de Javier Córdoba, que portava catorze anys a l'empresa i l'han acomiadat quan feia un any que estava de baixa mèdica. Segons explica al TOT, estava de baixa mèdica quan el van fer fora argumentant qüestions disciplinàries i sense rebre cap compensació.

Des de llavors es va intentar posar en contacte amb l'empresa i per fer-ho es va posar en contacte amb l'Ajuntament; que li va aconseguir una reunió amb una noia "que feia un mes que treballava a l'empresa". Segons Córdoba, l'Ajuntament ha exigit a Valoriza que exposi els motius de l'acomiadament, cosa que encara no s'ha produït.

Una concessió amb polèmica

Durant el 2013, els treballadors de Valoriza ja van convocar una vaga. FOTO: Artur Ribera

El 2011, Valoriza es va fer càrrec del servei de neteja viària després de guanyar el concurs públic i agafar el relleu a l'empresa santcugatenca TMA. Des de llavors, les protestes i queixes dels treballadors han estat nombroses i en un primer moment ja van mostrar la seva preocupació sobre perquè acomiadessin treballadors antics.

Més endavant, el maig del 2013, els treballadors de Valoriza ja van estar vuit dies de vaga perquè no rebien percepcions del seu salari. I l'octubre del mateix any, un centenar d'empleats de l'empresa van anar al Ple Municipal per queixar-se que no estaven cobrant el que tocava.

Des de l'Ajuntament, la llavors alcaldessa Mercè Conesa es va posar al costat dels treballadors i va exigir a l'empresa que pagués el que tocava, ja que així ho havia fet el consistori amb Valoriza.

 
Comentaris

Destaquem