Elena Ferrús, del sector de la banca a fer roba esportiva amb plàstics del Mediterrani

La santcugatenca Elena Ferrús, professional del sector bancari, va decidir fer un canvi de rumb durant la pandèmia i ha emprès una línia de roba esportiva confeccionada amb plàstics del Mediterrani

Més enllà de totes les derivades negatives que té, la pandèmia de la Covid-19 i, sobretot, l'aturada en sec del frenetisme del dia a dia en els primers mesos de la pandèmia, han estat una oportunitat per pensar, reflexionar i prendre decisions. És el cas, per exemple, de la santcugatenca Elena Ferrús (1991), que va determinar-se per engegar Mediterranea Activewear, una marca de roba esportiva sostenible elaborada amb plàstics i restes de xarxes de pesca recuperades del mar Mediterrani. La marca està activa des del mes d'abril del 2021.

A més, a part de buidar de brossa el Mediterrani per confeccionar roba esportiva, Elena Ferrús dona un percentatge de les vendes del producte a l'ONG Save the Med, que ajuda a protegir la fauna i la biodiversitat del Mediterrani. D'altra banda, l'empaquetatge es fa també amb material sostenible, amb bosses de materials reciclats, elaborades per dones amb risc d'exclusió social. "Intento fer qualsevol petita cosa que pugui ajudar", destaca. 

thumbnail IMG 3775

Elena Ferrús amb una de les peces de roba que elabora Mediterranea Activewear. FOTO: Cedida

Provinent del sector bancari

Santcugatenca de naixement, Ferrús va fer les seves primeres passes acadèmiques a l'Escola Avenç, abans de formar-se en Administració i Direcció d'Empreses (ADE) a la universitat. Poc després d'acabar la carrera, Ferrús va començar a treballar en el sector de la banca i, inclús, es va passar 4 anys treballant a Anglaterra, a Londres -va marxar amb 25 anys i va tornar a Catalunya amb 29, just abans de l'esclat de la Covid-19. "Volia una experiència d'anar-me'n fora. Va sorgir l'oportunitat. Marxava per 3 mesos i vaig acabar 4 anys allà", explica Ferrús.

La pandèmia, punt clau per emprendre

La CEO de Mediterranea Activewear destaca que el confinament la va empènyer a endinsar-se en el projecte: "El confinament ens va servir a tots per passar, para i reflexionar una mica". Tal com assegura, a Ferrús li agrada molt l'esport i, a la vegada, el mar, "en especial el Mediterrani".

Durant els primers mesos de la pandèmia va informar-se, més del que ja ho estava, sobre l'estat del Mediterrani, "el mar més contaminat del món". En aquest moment, va sensibilitzar-se i conscienciar-se amb la idea que "si no fem res, arribarà un moment en què al mar hi haurà més plàstics que peixos, o inclús en què el mar acabi morint". De totes maneres, la fundadora de Mediterranea Activewear creu que la situació "té solució" i passa per "canviar els nostres hàbits".

Va ser aleshores quan va decidir unir "les dues passions, l'esport i el mar, i fer-ho d'una forma sostenible".

Amigues d'Elena Ferrús amb peces de roba que elabora Mediterranea Activewear. FOTO: Cedida

Amigues d'Elena Ferrús amb peces de roba que elabora Mediterranea Activewear. FOTO: Cedida

L'inici del projecte

La línia de roba esportiva elaborada amb plàstics del Mediterrani i restes de xarxes de pescadors va néixer l'abril del 2021: "Al principi ho compaginava amb la meva feina. Quan acabava la jornada laboral em posava amb el projecte, durant els caps de setmana... Era molt intens, però també satisfactori". A més, destaca que calia trobar proveïdors de confiança per aconseguir que la roba, més enllà de "tenir un factor social, ha de servir".

Un mes després, i ja havent buscat els proveïdors, etc., Ferrús va començar a vendre les primeres peces, i al mes de juny va decidir agafar una excedència en el banc on treballava: "Vaig decidir centrar-me al 100% en el projecte, perquè si no, no fas bé ni una cosa ni l'altra".

El producte, els materials i el procés d'elaboració

Mediterranea Activewear ven peces de roba esportiva femenina, elaborada amb ECONYL®, un niló sostenible que es produeix a partir de xarxes de pesca i altres plàstics abandonades al mar. "La recollida dels residus es fa a través de submarinistes voluntaris de diferents ONG", que treuen els materials "a partir d'un procés complicat". A més, en les piscifactories també hi treuen moltes xarxes: "És important que les donin perquè allò pugui transformar-se en teixit, perquè si no, segurament, acabaria al mar".

En aquest sentit, el projecte es basa a aprofitar materials que estan al mar, o que poden arribar-hi en algun moment. Una vegada s'han recollit aquests materials, es trituren i passen per turbines per separar el niló verge dels altres materials. Aleshores, la massa sobrant es fon, i amb això tornen a fer el niló. "És un procés complicat, però permet aprofitar i treure residus del mar, i que l'impacte del niló en l'emergència climàtica sigui molt menor del niló que s'elabora amb petroli".

Un altre dels atributs del teixit amb el qual elabora la roba Ferrús, és que "és infinitament reciclable". De fet, si algú compra algun producte que, al cap del temps, deixa d'utilitzar, pot retornar-lo a Mediterranea Activewear, que pot tornar a elaborar una altra peça: "Això ens permet tancar el cercle, no utilitzar més recursos naturals i seguir la roda".

La confecció de les peces esportives que ven l'empresa es va a Portugal, després que Ferrús hagi comprat el teixit i dissenyat la peça.

Amigues d'Elena Ferrús amb peces de roba que elabora Mediterranea Activewear. FOTO: Cedida

Amigues d'Elena Ferrús amb peces de roba que elabora Mediterranea Activewear. FOTO: Cedida

El futur de Mediterranea Activewear

De moment, l'empresa fa roba esportiva per a dones, però no descarta créixer més endavant: "Havíem de començar a poc a poc, per veure el feedback de la gent, que està sent molt positiu". Per això, la idea era iniciar amb poca producció: "Això també és ser sostenible. Primer veure com funciona i, a partir d'aquí, veure si després es fa més".  En aquest sentit, Ferrús destaca que si més endavant Mediterranea Activewear  elabora roba masculina "serà bona notícia, perquè voldrà dir que funciona".

Més enllà de la venda per Internat a través de la pàgina web de l'empresa, Ferrús ha col·locat un punt de venda al Club Tennis Natació Sant Cugat, i no descarta ampliar la venda ofline: "La gent vol tocar el producte, i de fet quan la gent ho toca s'adona que és molt suau". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem