Els efectes dels impagaments de la Generalitat

Des del 2014, la Generalitat ja no aporta diners al Patronat Municipal d’Educació, el qual inclou les escoles bressol, d’art i de música

Aquest febrer, 36 alcaldes de municipis de Catalunya, majoritàriament del PSC i ICV-EUiA, va presentar un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la Generalitat, a la qual acusaven de l’impagament d’11,1 milions de partides per a les guarderies. Aquesta situació també ha afectat les administracions de Sant Cugat i Valldoreix, que han vist com han desaparegut els diners que fins al 2014 la Generalitat aportava a les escoles bressol, de música i d’art.

"Fins al 2013, hem anat cobrant les partides destinades a aquestes escoles, però des del 2014 la Generalitat ja no reconeix aquest deute”, explica el tinent d’alcalde d’Economia, Carles Brugarolas. L’Estat va deixar de finançar la Generalitat”, argumenta, alhora que descarta emprendre cap acció judicial, com han fet d’altres ajuntaments: “Seria llançar els diners dels contribuents per electoralisme pur i dur”. En aquest context, aquest any l’Ajuntament de Sant Cugat ha hagut d’augmentar en 510.000 euros la subvenció al patronat d’educació municipal, mentre que Valldoreix ha pujat la subvenció a l’Escola de Música de 6.500 a 45.000 euros. Per exemple, el 2009 la Generalitat va aportar a Valldoreix 100.000 euros.

Gairebé 1 milió de deute

D’altra banda, el Govern català encara deu 916.000 euros a l’Ajuntament (al patronat d’educació municipal). “No hi ha una obligació legal per part de la Generalitat de pagar. Fins ara hi havia una voluntat política. Es finançava des de Madrid, passant per la Generalitat, però l’estat va tallar aquests diners”, assegura el tinent d’alcalde d’Economia.


Sobre com afecta aquesta situació als comptes municipals, Brugarolas explica: “Clar que ha tingut efecte. Als pressupostos hem d’incloure unes partides que abans no havíem de fer front. No ens ofeguen però tenen certa envergadura”. A més, explica que també han pujat les quotes per alguns dels usuaris de les escoles, ja que fins ara es pagaven a parts iguals entre la Generalitat, l’Ajuntament i la família.

Transferències pendents

D’altra banda, la Generalitat encara té pendent de pagar a l’Ajuntament transferències dels darrers anys. Del 2014, són 2 milions; del 2013, 285.001 euros;  i del 2012, 79.000 euros. “Els terminis de la Generalitat són llargs”, destaca Brugarolas. Tot i això, hi ha partides pendents de conciliar, és a dir, transferències que s’han rebut i s’han d’equilibrar amb les partides que l’ajuntament no ha pagat.

“Tard o d’hora es cobrarà, perquè la Generalitat ho té com un deute. Com que la Generalitat no farà fallida, és un saldo que cobrarem”, assegura. Tot i això, reconeix que els agradaria cobrar més ràpidament del que s’està fent.

 
Comentaris

Destaquem