Els joves no fan servir el Servei d'Ocupació Municipal

L'Ajuntament programa 16 actuacions dins del Pla local de joventut per tal d'afavorir la inserció laboral i professional dels joves

Els joves és un dels col·lectius més afectats per la crisi econòmica i amb més dificultat d'accedir al mercat laboral. Tot i la situació excepcional de Sant Cugat, amb un atur molt menor que el dels municipis del voltant; els joves santcugatencs també es troben amb dificultats.

L'empresa Índic ha elaborat l'anàlisi dels joves de Sant Cugat per tal que l'Ajuntament realitzés el Pla local de joventut. A partir de les enquestes fetes, Índic constata que l'oferta laboral a Sant Cugat és per professionals molt qualificats, fet que deixa amb poques oportunitats els joves menys preparats.

Maneres de cercar feina
Així mateix, els joves enquestats no veuen el Servei d'Ocupació Municipal com un dels canals per buscar feina. Prioritàriament, els joves utilitzen Internet i els contactes universitaris per cercar feina. En menys mesura, utilitzen les ETT i, també, les ofertes del TOT Sant Cugat.

Afavorir la inserció
Amb tot, el Pla local de joventut elaborat per l'Ajuntament preveu unes 16 actuacions i 4 objectius per tal de disminuir les dificultats amb què els joves es troben a l'hora de buscar feina.

Contractes i formació

El primer objectiu que es marca el consistori és millorar l'ocupabilitat dels joves per augmentar les seves oportunitats i la realització dels seus projectes personals.

En aquest àmbit, l'Ajuntament disposa d'un servei d'assessorament per la recerca de feina. També ofereix cursos de formació d'ocupació, habitualment gratuïts, i que serveixen per ensenyar oficis amb demanda.

A banda del Servei d'Ocupació Municipal (SOM) i la Borsa de Treball de primeres feines, Sant Cugat s'ha afegit a un projecte del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) orientat a joves que consisteix a oferir un contracte laboral de 6 mesos per tal d'aprendre un ofici. A més, un dels objectius del consistori és donar a conèixer el SOM entre els joves, ja que és un servei que no utilitza la majoria.

Condicions dignes
El Pla local de joventut preveu la promoció de la millora de les condicions de treball, formant i informant la població juvenil que vulgui entrar al mercat laboral.

En aquest sentit, l'Ajuntament ofereix un servei d'assessorament laboral pels joves des del punt de vista contractual i de dret.

Un altre dels objectius del consistori és facilitar als joves la inserció laboral o el retorn al sistema educatiu. En aquest àmbit, l'Ajuntament s'ha acollit a un programa del Servei d'Ocupació de Catalunya de formació de joves en diferents àmbits professionals.

Emprenedoria
L'emprenedoria és un dels aspectes en què posa èmfasi el Pla local de joventut, amb cinc actuacions l'objectiu de les quals és fomentar-la com una oportunitat pel desenvolupament.

Aquest objectiu es transforma en projectes com els centres d'emprenedoria de Sant Cugat, que acullen joves, o el programa d'emprenedoria Yuzz. El centre Vita Enterpreneurship també és una oportunitat per tirar endavant projectes amb vocació internacional. L'Ajuntament també tira endavant el concurs d'emprenedoria destinat a projectes socials a través de cooperatives.

 
Comentaris

Destaquem