Empresaris, directius i professionals lliberals: el perfil de nous habitants de Sant Cugat

Amat Immobiliaris confirma la tendència de persones de Barcelona a buscar habitatges més grans, amb jardí i terrassa en zones com Sant Cugat

Sant Cugat continua atraient un perfil de comprador provinent de Barcelona i que busca espais més grans, amb jardins i terrasses. Una tendència que va començar arran del confinament i que encara es manté. És una de les conclusions de l'estudi d'Amat Immobiliaris sobre el 2020, un any marcat per la pandèmia del coronavirus però que no s'ha traduït en una baixada de preus generalitzada. "A Sant Cugat el preu no baixarà tant o, fins i tot, pujarà", ha assenyalat en aquest sentit el director general d'Amat, Guifré Homedes.

Un èxode de la capital catalana que està impactant en el mercat santcugatenc, tant de lloguer com de compra. "Aquesta sortida posa més pressió en mercats més petits i amb poca oferta", ha apuntat Homedes, fent referència a Sant Cugat. Tot i això, la incertesa encara regna les previsions pel futur.

Com són els compradors de Sant Cugat?

"S'ha notat molt el moviment de sortida de la ciutat a zones properes com Sant Cugat, on es poden trobar habitatges amb terrassa o jardí a un preu més raonable que a Barcelona", ha recalcat Homedes. El preu mitjà de venda a Sant Cugat, segons les operacions d'Amat immobiliaris, ha fregat els 700.000 euros.

Això fa, entre altres, que el perfil dels nous santcugatencs sigui principalment empresaris (35%) i directius i professionals lliberals (33%). Els funcionaris representen el 15% i els assalariats, el 12%. En canvi, a Barcelona els assalariats són el 40% del total dels compradors a Amat.

Els "millors" pisos del mercat

Durant el 2020 sí que s'ha detectat una reducció del preu per metre quadrat, que s'ha situat en la segona mà en els 3.600 euros a Sant Cugat. Tot i això, Homedes ha detallat que el motiu d'aquest descens és sobretot perquè s'han venut cases amb molts metres quadrats. I és que durant aquest 2020 s'han comprat habitatges més grans i els "millors pisos" que hi havia al mercat.

Els 3.600 euros per metre quadrat de Sant Cugat superen el de barris com Gràcia (3.507 euros) i es troba poc per sota de Sarrià-Sant Gervasi (3.654 euros) o Eixample (3.641).

Menys obra nova

Amat Immobiliaris ha experimentat una caiguda de les operacions de venda del 18% durant el 2020. Un descens atribuït a la Covid-19. Tot i això, les operacions de compravenda d'habitatges de segona mà s'han incrementat un 3%. Tot i que ara hi ha molta oferta d'obra nova, Homedes adverteix que en un temps pot ser molt més escassa.

Entre els motius hi ha la lentitud en les requalificacions de sòl i en l'atorgament de llicències d'obres. Des d'Amat han posat d'exemple el cas de Sant Cugat, que el termini de les llicències es poden allargar fins als 24 mesos. "És molt difícil jugar amb aquestes regles de joc i amb aquesta lentitud administrativa", ha lamentat Homedes.

En obra nova, el preu a Sant Cugat s'ha situat en els 5.401 euros per metre quadrat, molt per sobre de municipis com Rubí (2.648), Esplugues (4.330), Sant Just (3.687) o de barris com Les Corts o Gràcia

Els preus es negocien

Des d'Amat Immobiliaris no han detectat una baixada generalitzada de preus. Tot i això, sí que han vist que els propietaris s'han obert més a negociar i, de mitjana, els preus han baixat un 13% en les negociacions de venda. En lloguer sí que s'ha experimentat una reducció del preu a Sant Cugat durant el 2020.

Tot i això, la incògnita és quina serà l'evolució: "És difícil preveure com es mouran els preus". La supressió dels ERTO o el final dels crèdits ICO són dos factors que poden impactar en el mercat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem