Feijen, director de Lubrizol a Sant Cugat: "No hi ha un risc pels veïns del voltant"

Entrevista amb el nou director de Lubrizol a Sant Cugat, empresa química que forma part del conglomerat d'empreses del multimilionari nordamericà Warren Buffet

Lubrizol és una companyia multinacional d'origen nordamericà dedicada al tractament de productes químics. L'empresa, que forma part del conglomerat Berkshire Hathaway amb el multimilionari Warren Buffet com a accionista principal, disposa d'una planta a Sant Cugat del Vallès ubicada a Can Magí. Una planta construïda l’any 1967 per Albus, que el 1997 va ser adquirida per BFGoodrich Chemical Spain i que actualment forma part de Lubrizol Advanced Materials Manufacturing Spain.

Recentment Lubrizol ha nomenat a Sant Cugat nou director, Dennis Feijen. Conversem amb ell sobre l'activitat de Lubrizol i també les relacions amb l'entorn i l'Ajuntament de Sant Cugat, que va posar un contenciós contra la Generalitat per la renovació de la llicència ambiental a Lubrizol.

A què es dedica Lubrizol?

És una empresa de la indústria química, multinacional americana, que es dedica a dos grans negocis: additius per lubricants i material avançats, d'on forma part la fàbrica de Sant Cugat. Hi ha múltiples productes: polímers per recobriments, materials termoplàstics per vambes, etc. En general són materials avançats. Al món hi ha 55 fàbriques i 9.000 treballadors. Al Sud d'Europa n'hi ha tres, a Catalunya.

Elements que podem trobar en la nostra vida quotidiana.

En el teu cotxe segurament hi ha materials de Lubrizol, en les franges metàl·liques de bitllets d'euros, també estem en les càmeres d'aire de vambes Nike. Es pot trobar productes de Lubrizol en molts productes del dia a dia. També fem el producte que fa que la pasta de dents faci espuma.

Què es fa a la planta de Sant Cugat?

A Sant Cugat hi ha 75 professionals molt especialitzats, tots són experts i de molt nivell. Fem polímers per recobriments. Per exemple les etiquetes de cervesa porten un recobriment que fa que quedi maco durant mesos. Les bosses de patates porten un metal·litzat de moltes capes i nosaltres fem els recobriments.

És només fabricació?

A Sant Cugat tenim tres activitats: fabricació, laboratori d'investigació per productes nous i un laboratori d'aplicacions per fer proves amb productes finals per veure si funcionen al mercat. El fet de tenir les tres àrees, accelera molt els nous desenvolupaments.

Per què Sant Cugat?

L'empresa Lubrizol té molta història a Sant Cugat. Fa 50 anys, la família Busquets va fer una empresa de polímers i hi ha hagut diverses adquisicions, l'última fa vint anys de Lubrizol. És una bona ubicació, prop de Barcelona, del port... Sant Cugat està molt ben comunicat.

És una planta segura?

El medi ambient i seguretat és el primer per la fàbrica de Sant Cugat. Portem 12 anys sense accidents i és molt per sobre de la mitjana en la indústria química. Volem complir amb tota la regulació i ser un bon veí, no volem emetre olors, molestar els veïns... Hem rebut premis per la seguretat. Hem fet molta formació i conscienciació en els treballadors i hem impulsat sistemes de seguretat, que empreses com Repsol ens ho han copiat. Sant Cugat és la millor empresa de Lubrizol al món i l'anterior director ha estat nomenat com a responsable de seguretat de la companyia a tot Europa pel model de Sant Cugat. Des d'aquí ho gestiona tot.

La indústria química té riscos.

En general la indústria química, com en qualsevol indústria, hi ha riscos. No som molt perillosos si compares amb la resta de la indústria, però hi ha un risc.

L'Ajuntament de Sant Cugat es va oposar a la renovació de la llicència ambiental que us va concedir la Generalitat si no abaixàveu els nivells d'emmagatzematge.

El 2016 vam obtenir la llicència mediambiental per operar a Sant Cugat de manera indefinida. Més que complim amb tots els requisits de la Generalitat i vam fer molta inversió per estar per sota dels límits marcats. Hem instal·lat un sistema de monotorització contínua d'emissions i estem un 50% per sota. És un tema resolt. Hi ha una normativa europea que és l'origen del problema per moltes ciutats. No es podia construir una indústria al costat d'un habitatge, però sí que es podia fer un habitatge al costat d'una fàbrica. Ara la normativa diu que s'ha de deixar un marge de protecció per qualsevol cosa que passi. A Sant Cugat aquest marge és difícil de mantenir. No és problema de la fàbrica.

No han de patir els veïns?

Coneixent la planta i els sistemes de seguretat puc dir que no hi ha un risc pels veïns que estan al voltant. Portem milions d'hores que portem sense accidents. Estem molt tranquils i els veïns també. És una planta molt segura.

Seguireu apostant per Sant Cugat?

Ens veiem molts més anys a Sant Cugat, no tenim previsió de marxar. Volem seguir en la mateixa línia, minimitzant les emissions i si podem, farem més. Volem col·laborar amb veïns i ajuntament. Sempre hem sigut una empresa col·laboradora amb la comunitat.

Com és la relació amb la propietat?

Lubrizol forma part de Berkshire Hathaway, el quart conglomerat d'empreses del món. És el hòlding de Warren Buffet. Empresa que toca, empresa que funciona de meravella. La va comprar el 2012. Estem contents amb aquesta propietat, perquè té una visió a llarg termini i ens deixa funcionar. Hi ha altres entitats financeres grans que volen esprémer les empreses i tornar a vendre i Berkshire Hathaway és tot el contrari. Mentre vagi bé, no s'hi posa. Però s'està sota un bon aixopluc i a l'hora de fer inversions tenim més recursos que empreses soles.

Buffet és considerat un dels inversors més reconeguts arreu del món.

Hi ha empreses americanes que abans d'invertir a Catalunya o a Sant Cugat, pregunten com li van les coses aquí a Warren Buffet. I de moment li van bé. Per això es cuida Lubrizol a Catalunya, ens escolten... Convé que Lubrizol continuï molts anys a Catalunya, perquè és un element que genera opinió pública als Estats Units en els inversors i les grans companyies.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem