Gay de Liébana: "És una vergonya que gent amb preparació universitària cobri 1.000 euros"

L'economista Gay de Liébana ha analitzat l'estat actual de l'economia, parlant de la precarietat dels llocs de treball, en una conferència a Sant Cugat

L'economista José María Gay de Liébana ha explicat a Sant Cugat, en el marc d'una conferència organitzada per l'Aula d'Extenció Universitària per a la Gent Gran, l'estat actual de l'economia, parlant, a més, dels reptes que planteja: "Els nostres fills i els nostres néts no podran tenir el nivell de qualitat de vida que hem tingut nosaltres", ha afirmat al Trade Center, on s'ha celebrat la conferència. "És una vergonya que gent amb preparació universitària cobri 1.000 euros", ha afegit. En aquest sentit, l'economista ha explicat que cada vegada són més les persones que tenen problemes per arribar a final de mes o que no poden permetre's "ni anar una setmana de vacances". ""Tot això ens porta a una certa frustració ciutadana. El 27% de la població pateix per arribar a final de mes", ha afirmat.

Els conflictes geopolítics, un enemic per a l'economia

Per il·lustrar aquests arguments, Gay de Liébana ha repassat el creixement dels darrers 5 anys de les economies mundials, focalitzant en Europa i Espanya, però també parlant dels EUA o la Xina. "Europa Està per sobre de la Xina en PIB, i només per sota dels EUA i hauríem de començar a valorar la importància de formar-hi part", ha afirmat. De totes maneres, no s'ha mostrat optimista pel que fa al futur immediat, i ha explicat que els conflictes polítics que s'estan vivint a Europa en els darrers mesos, amb Catalunya i la Gran Bretanya com a exemples, tindran un impacte negatiu en l'economia: "L'any 2019 serà un any exigent i hi haurà una desacceleració, en part pels conflictes geopolítics, a Catalunya, a Itàlia, a la Gran Bretanya, etc, i això genera inseguretat a l'hora d'invertir", ha dit Gay de Liébana.

D'altra banda, l'economista ha repassat també l'aparició de nous populismes i la radicalització de certs nacionalismes en clau econòmica: "A Europa hi ha un desànim des del punt de vista econòmic. Hi ha un tema de nacionalismes i populismes que són proteccionistes, i això dóna inseguretat per invertir. Estem en un moment polític que genera incertesa", ha assenyalat.

L'evolució dels països emergents

L'economista José María Gay de Liébana ha assenyalat també que els països en desenvolupament estan creixent a ritmes molt més accelerats que els països desenvolupats, com els de la Unió Europea. "D'aquí a 30 o 40 anys les economies emergents seran més potents que les que avui es consideren avançades. Els nostres fills o els nostres néts hauran d'emigrar, per exemple, a Vietnam, a servir", ha dit.

 

 

 
Comentaris

Destaquem