Es dispara el preu del lloguer a Sant Cugat

El preu mitjà per m2 de l'habitatge de lloguer ha pujat un 20% en l'últim any

Després de gairebé 7 anys a la baixa, llogar a Sant Cugat és més difícil i sobretot, més car, que fa un any. La baixada de preus es va aturar l'any 2014, però ha estat en aquest darrer any quan els preus han repuntat. A Sant Cugat l'augment del preu mitjà per m2 de l'habitatge de lloguer, segons dades d'Idealista, ha pujat un 20%, de 10,8€/m2 al mes a 13€/m2 al mes. 

Aquest augment desproporcionat del preu s'explica per la pujada considerable de la demanda i la consegüent escassetat de l'oferta. "A les agències estem sorpresos de la brutal demanda que hi ha i la nul·la oferta", assegura Xavier Soler, propietari de Soler Finques. "Hi ha llistes d'espera i fins i tot ens trobem en la situació que no ens surt a compte publicar les ofertes". 

No està clar que aquest augment del preu s'aturi. Soler considera que els preus actuals no són assumibles per a moltes famílies –els preus estan per sobre de la nòmina mitjana– i que el mercat deixarà de ser sostenible: "Segurament hi haurà una certa acomodació dels preus". Apunta que un dels motius és l'augment de la demanda de l'habitatge de venda: "Ens trobem en una situació que fins i tot pot ser més econòmic pagar una hipoteca que llogar".

Per què augmenta la demanda i baixa l'oferta

La mobilitat laboral, un dels factors pels quals ha pujat la demanda FOTO: Artur Ribera

Hi ha molts motius que expliquen l'augment de la demanda de l'habitatge de lloguer. D'entrada perquè hi ha hagut un canvi de mentalitat en els darrers anys. Les noves generacions han crescut amb la mala experiència de la bombolla immobiliària, durant la qual els pisos van perdre considerablement el seu valor. "Abans la compra era una obsessió per a la nostra cultura, però de mica en mica s'està instal·lant la cultura del lloguer", apunta Xavier Soler.

Un altre argument de pes que justifica a Sant Cugat l'augment de la demanda és la mobilitat laboral. "En aquest últim any han vingut 4.000 persones de fora, la majoria d'empreses de Sant Cugat. Totes aquestes persones busquen pisos de lloguer perquè hi vénen a viure temporalment", explica Txell Durántez, responsable del departament comercial de l'agència immobiliària Feliu Franquesa. "Hi ha molta més mobilitat de professionals joves, pels quals el lloguer és una opció més flexible", afegeix Soler.

Un altre motiu és que el potencial llogater no lloga perquè no pot assumir el preu: "El que ens estem trobant és que molta gent que viu en un pis de lloguer no es mou del pis on està perquè no hi ha producte i el que hi ha és molt car. La gent aguanta el màxim que pot, i això abans no passava", argumenta Durántez.

Xavier Soler afegeix un darrer motiu que és la desprotecció a què estan sotmesos els propietaris a llogar el seu immoble: "Hi ha molt habitatge buit perquè el propietari no està prou protegit davant de situacions d'impagaments, desperfectes... Tot això contribueix al fet que hi hagi menys oferta".

Els experts apunten que un altre dels motius pels quals ha augmentat la demanda és perquè el mercat de lloguer s'ha convertit en un mercat atractiu per als inversors, amb una rendibilitat d'aproximadament un 5%. Si a aquesta rendibilitat hi afegim la revalorització que té per si sol l'immoble estaríem parlant d'una rendibilitat que supera el 10%.

La interferència dels pisos de venda

No és d'estranyar que més d'un es plantegi la compra d'un habitatge davant de l'elevat preu del lloguer. Txell Durántez assegura que el preu del pis de venda s'ha regularitzat i que quan el preu de venda està en el valor del mercat, l'habitatge es ven. "Si no es pot llogar, la gent compra. I a més ara els bancs estan començant a donar facilitats per fer hipoteques".

Xavier Soler apunta que també hi ha molts inquilins que actualment viuen de lloguer que són potencials compradors i que han estat esperant que el preu de l'habitatge baixés: "És gent que ha esperat que el mercat toqués fons. Ja ha tocat i el que està passant ara és que s'està activant la compra de pisos". 

 
Comentaris

Destaquem