Els nous veïns i els santcugatencs que han de marxar pel preu de l'habitatge

“Sant Cugat a vegades està expulsant fills de santcugatencs, que han viscut tota la vida aquí”

El preu de l'habitatge, un dels més elevats de tot l'estat, és un entrebanc que cal superar per viure a Sant Cugat. Aquest fet marca el perfil dels ciutadans que es traslladen des d'altres municipis fins a Sant Cugat i també és un element que fa que molts santcugatencs de tota la vida hagin de fer la maleta i marxar del poble on van néixer. [Aquest article forma part d'un reportatge sobre el sector immobiliari a Sant Cugat].

La població de Sant Cugat creix any a any. Quina és la tipologia de població que ve? “Per a la gent que surt de Barcelona, Sant Cugat és la primera opció, tot i que està lligat al poder adquisitiu”, apunta Guifre Homedes, d’Amat Immobiliaris, que en fa un resum: “Són directius o professionals, d’entre 45 i 55 anys, i d’un nivell econòmic mitjà-alt”.

“Ens trobem amb molta gent que ve de Barcelona, que ens diuen que busquen tranquil·litat i bona qualitat de vida, lluny del trànsit i estrès de Barcelona”, apunta Javier Pérez del Pulgar, d’Organ, que afegeix que “la majoria són famílies amb nens i agrada molt la zona de l’Eixample”.

Des de Soler Finques, Xavier Soler explica que Sant Cugat també atrau clients europeus, sobretot directius, que “trien el municipi com a equilibri entre una vida laboral que tenen a l’abast i un model familiar, d’escoles i serveis que els atrau molt”. Fins i tot, explica Soler, hi ha clients que mantenen l’empresa en el seu país d’origen, principalment al nord d’Europa, i s’instal·len a Sant Cugat, des d’on gestionen per internet.

Santcugatencs que marxen

El preu de l’habitatge a Sant Cugat és un problema per a santcugatencs que no poden assumir-ne el cost. “Els habitants més vulnerables econòmicament han de marxar del municipi on han viscut tota la vida”, exposa Xavier Soler, que no cenyeix aquesta tendència només als joves: “Gent gran que amb la jubilació veu reduïts els seus ingressos”. “Té un ingredient d’injustícia social molt reprovable. La manera de resoldre-ho és amb la intervenció de l’administració”, afegeix.

Javier Pérez del Pulgar explica que els joves prefereixen el lloguer i que l’augment del preu fa que “Sant Cugat a vegades està expulsant fills de santcugatencs, que han viscut tota la vida aquí”. “Abans hi havia pisos per 600 o 700 euros; ara per pisos de 50 metre quadrats es poden arribar a pagar 900 euros”. “Hi ha molta gent que no pot pagar un lloguer i ha de marxar a Rubí”, assenyala Pérez del Pulgar. Una tendència que segons Soler anirà a més.

Guifré Homedes argumenta que l’augment del preu del lloguer a Sant Cugat té relació amb la pujada a Barcelona, fet que fa venir cap a Sant Cugat alguns barcelonins. Tot i això, en el seu cas no es troba sovint amb santcugatencs que hagin de marxar pels preus.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem