Una cinquantena d'allotjaments turístics a Sant Cugat: són un problema?

Un pis sencer al centre de Sant Cugat s'està llogant per 145 euros la nit

Els allotjaments turístics són un dels fenòmens que més ha impactat en el mercat de l'habitatge a Barcelona i altres ciutats turístiques catalanes. Expulsions de veïns, augment de preus o problemes de convivència són algunes de les conseqüències viscudes a barris de la capital catalana. Ha arribat aquesta situació a Sant Cugat? Els allotjaments turístics juguen algun paper en el fet de ser una de les ciutats més cares de tot l'estat?

Segons es pot comprovar a AirBnb, a Sant Cugat hi hauria una cinquantena d'allotjaments turístics, mentre que la Generalitat té concedides una quarantena de llicències de pisos turístics legals a Sant Cugat. Una xifra molt inferior a municipis de platja com poden ser Castelldefels o Sitges; però per sobre de ciutats veïnes com Rubí o Cerdanyola. L'oferta a Sant Cugat és molt variada i es pot llogar des d'una habitació a les Planes des de 15 euros la nit, un apartament al centre del municipi per 145 euros la nit o una casa a Valldoreix per més de 200 euros cada dia.

Amb aquestes tarifes, la rendibilitat de posar un pis com a lloguer turístic supera per molt a un lloguer convencional. Això fa baixar l'oferta de lloguer i és un dels motius que explica l'augment dels preus a Barcelona. Tot i no ser un fenomen multitudinari a Sant Cugat, sí que s'han donat alguns casos, com el d'una santcugatenca que va perdre el seu pis de Promusa per rellogar-lo a AirBnb. En aquest context, l'Ajuntament de Sant Cugat ha decidit elaborar una regulació pels allotjaments turístics a la ciutat i poder controlar la seva proliferació.

Allotjaments turístics a Sant Cugat

Sant Cugat no és una ciutat turística FOTO: Artur Ribera

Els agents immobiliaris no consideren que els allotjaments turístics siguin un factor a tenir en compte a Sant Cugat. "Aquests fenòmens no arriben a Sant Cugat i són residuals. No hi ha pràcticament oferta i no he notat que afecti en el mercat", assegura Xavier Soler, de Soler Finques.

En el mateix sentit s'expressa Guifrè Homedes, d'Amat Immobiliaris: "Així com a Barcelona es veuen pisos turístics de manera regular i sostinguda, a Sant Cugat no passa. Veig complicat que tingui un efecte a Sant Cugat o altres municipis de l'entorn".

I és que segons Soler, el perfil de persones que busquen allotjaments turístics acostumen a mirar Barcelona o municipis costaners, ja que és una estada vacacional i sovint relacionada amb la platja. "A Barcelona s'ha passat de molt poca quantitat a molts apartaments en molt poc temps i s'ha d'intentar ordenar, però és complicat", afegeix Guifrè Homedes.

Un aspecte que també ha influït en el mercat de l'habitatge a Barcelona és la inversió estrangera, un fenomen que tampoc hauria tingut un efecte en l'augment de preus a Sant Cugat. "En general la inversió estrangera valora molt la ciutat de Barcelona i costa que arribin a municipis com Sant Cugat", explica el director d'inversions d'Organ, Jordi Montserrat.

Anticipar-se als problemes

L'Ajuntament de Sant Cugat redactarà una ordenança per regular els pisos vacacionals. La iniciativa sorgeix de la CUP-PC i ha trobat el suport de la resta de partits a excepció de Ciutadans, que es va abstenir. "Cada pis dedicat a l'allotjament turístic és un pis que es perd pel lloguer de famílies, més en una ciutat com la nostra on hi ha una emergència habitacional", va apuntar la cupaire Lourdes Llorente. A més de l'augment de preus, des de la CUP alerten d'altres conseqüències com la fuga de veïns o la desertització de barris.

 

"Aquesta és una problemàtica real de pressió sobre el mercat", va reconèixer el tinent d'alcalde d'Urbanisme i Economia, Damià Calvet. Tot i això, va afirmar que a Sant Cugat encara no és una gran problemàtica: "No és un fenomen que encara ens afecti gaire a Sant Cugat, però estem molt atents". En aquest sentit va recordar que és la Generalitat que atorga la llicència de pisos turístics i que, actualment, al municipi n'hi ha 44. "El problema són els il·legals", assenyala, alhora que afegeix: "Aquest pot ser un problema creixent i és positiu fer una regulació".

Des de Ciutadans, el regidor Sergio Blázquez va demanar "no criminalitzar els pisos turístics" i va apostar per "lluitar contra l'economia submergida". "No es poden posar portes al camp", va proclamar.

Ferran Villaseñor, d'ERC-MES, va alertar que la proximitat amb Barcelona pot provocar un augment de pisos turístics i considera que és positiu disposar d'una regulació. "La manca de regulació de pisos turístics és el principal problema d'especulació immobiliària a moltes ciutats. Potser a Sant Cugat no és principal, però hem d'atacar totes les especulacions del mercat", va argumentar la regidora d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana.

Des del Partit Popular, Álvaro Benejam va considerar que és una bona iniciativa, però no veu que sigui el principal factor al municipi: "Sant Cugat no té aquesta problemàtica i els problemes del mercat immobiliari responen a altres causes". Finalment, pel regidor socialista Pere Soler "és una bona proposta preventiva" per "agafar a temps el fenomen i que no creixi a la ciutat".

 
Comentaris

Destaquem