Incertesa del comerç local davant l'obertura d'establiments en la fase 0

Dels més de 200 establiments adherits a Sant Cugat Comerç, només 15 d'ells han notificat la seva obertura en el primer dia de la fase 0 del desconfinament

Sant Cugat inicia la fase 0 de la desescalada del desconfinament, el dilluns 4 de maig, amb la possibilitat d'obrir els comerços minoristes amb una superfície inferior als 400 m² o els establiments de serveis professionals (reparacions, perruqueries i centres d'estètica).

Tot i això, pocs establiments s'han pogut veure oberts en el municipi durant el 4 de maig. Així ho explica Jesús Carballo, gerent de l'Associació Sant Cugat Comerç: "Ha estat una adaptació molt complicada. El BOE no va ser oficial fins al diumenge 3 de maig a les 17 hores i la normativa sanitària no va arribar fins a les 20 hores. Això ens deixava només amb 15 hores de marge per adaptar els establiments, molt poc temps, i mostra d'això ha sigut l'obertura de només 15 establiments el primer dia, dels més de 200 que tenim adherits".

És per això que Carballo considera que l'obertura s'anirà realitzant de manera esglaonada i es palparà a partir del dilluns 11 de maig: "Amb tan poc marge, molt pocs establiments han pogut adaptar-se per posar un servei de cites prèvies. En general, ha sigut un despropòsit".

Jesús Carballo és el gerent de Sant Cugat Comerç. FOTO: Artur Ribera

Jesús Carballo és el gerent de Sant Cugat Comerç. FOTO: Artur Ribera



A més, Jesús Carballo ha analitzat el futur pròxim del comerç local: "No vull ser pessimista, però crec que se'ns presenta un futur complicat davant la nova normalitat. No sabem si la gent tindrà por d'acudir a les botigues, com ens podrem adaptar a les mesures sanitàries o si es podrà reactivar l'economia local. Molta gent ha vist un descens en els seus ingressos i això afectarà la demanda".

Finalment, Carballo creu que el verdader problema pot arribar passats els 15 dies després de l'obertura: "Al principi, potser la demanda serà estable. Un cop la gent estigui proveïda de les coses necessàries, hi haurà sectors com el de la moda que ho tindran complicat".

Obertura dels centres de fisioteràpia

Alguns dels establiments del municipi han aprofitat l'ocasió per obrir els seus centres, com el cas del Centre Fisioteràpia Sant Cugat. "La setmana passada ja vam atendre pacients d'urgències improrrogables. No obstant això, a partir del 4 de maig hem obert per a tots els pacients, sempre amb cita prèvia", assenyala Magalí Maymo del centre fisioterapèutic.

El centre santcugatenc ha reduït el nombre de treballadors a 2 fisioterapeutes per poder atendre els pacients. "Hem hagut d'adaptar-nos, ja que entre les cites deixem 15 minuts de marge perquè els pacients no coincideixin i després de cada sessió, tardem uns 20-30 minuts per desinfectar la sala".

A més, per assistir a l'establiment, el Centre Fisioteràpia Sant Cugat realitza un qüestionari previ als seus pacients i els exigeix una normativa com portar mascareta o venir directes des de casa per evitar possibles contagis del carrer.

"La veritat que hem tingut molta més feina del que pensàvem, tot i no poder atendre a tothom que ens ha trucat", apunta Magalí Maymo. A més, la fisioterapeuta comenta que han sigut moments complicats durant el confinament. "Som sanitaris i durant el confinament, volíem ajudar sense poder fer-ho. Així que a les xarxes vam engegar diferents iniciatives, com classes de gimnàstica per la gent gran. Ara, molts d'ells ens estan enviant sobres amb un escrit d'agraïment".

Finalment, Magalí Maymo confia que el desconfinament sigui progressiu: "No volem precipitar-nos. No volem que les ganes de recuperar l'economia ens faci passar de velocitat i algun pacient es pugui veure afectat".

Cara i creu dels centres d'estètica

Un altre dels sectors que han pogut obrir han sigut les perruqueries. "Em vaig encarregar d'anar comprant material de protecció per estar preparada per l'obertura", explica Rosario Ramírez de la Perruqueria ROS.

"Tinc companys de professió que ho han passat malament i han hagut de tancar. Ara amb l'obertura, esperem que tot vagi a millor" comenta Ramírez, qui està començant a atendre als seus clients amb cita prèvia. "De moment estic jo sola i no puc atendre tanta gent com abans, però em sento optimista davant la situació".

La Perruqueria Ross està al centre de Sant Cugat

La Perruqueria Ross està al centre de Sant Cugat



D'altra banda, des de la Perruqueria Espais Imatge expliquen la impossibilitat d'obrir durant el primer dia de la fase 0. "Ha sigut molt precipitat tot. Ahir es publicava el BOE i encara ens falten EPIs per poder atendre als clients. Així que ara estem netejant tot el local", apunta Rafael Carner.

A més, Carner ressalta el tracte que ha patit el sector: "Quan ens van pujar l'IVA, ens el van augmentar al 21%. En canvi, ara ens permeten l'obertura com un sector de primera necessitat". Amb tot, Rafael Carner comenta la dificultat dels darrers mesos. "Han sigut moments complicats, però hem pogut descansar. Les primeres 2 setmanes segur que seran fortes, haurem de veure com evoluciona tot després".

El sector de moda viu amb por l'obertura

Un dels sectors que més s'ha resistit a l'obertura en la fase 0 del desconfinament ha sigut el sector de la moda. Molts d'ells han esperat a obrir persianes, però no és el cas de Maat, que obrirà a partir del dimarts 5 de maig. "Obrirem la botiga en unes hores programades, amb cita prèvia i un marge d'1 hora entre client i client", comenta Montse Franquesa.

La botiga Maat s'ha estat preparant per a l'obertura, tanmateix, Franquesa ha trobat a faltar un suport legislatiu: "Ens sentim destutelats per part del Govern en alguns aspectes, com en el cas d'higienitzar la roba. Nosaltres hem apostat per fer-ho amb vaporeta, tal com estan fent en altres països, però ens hagués agradat tenir suport legislatiu, ja que no pot ser una solució deixar la responsabilitat sobre l'empresari".

A més, tal com explica Franquesa, el sector de la moda tem les conseqüències de la crisi de la COVID-19 en vendre un producte caduc: "És el problema de treballar amb estoc. Nosaltres, d'alguna manera hem de reactivar l'economia, però falta algun mecanisme d'ajut a l'empresari, com l'ajornament dels pagaments".

D'altra banda, Montse Franquesa apunta que no sap quina resposta tindrà la clientela: "Tenim sort de tenir una clientela que ens aprecia molt, i molts ens han demanat cita per venir a buscar alguna cosa que tenien reservada abans del confinament, amb la intenció d'ajudar-nos davant aquesta situació. El que no sabem és si el client s'animarà a comprar coses noves".

Amb tot, des de Maat volen anar pas a pas: "Encarem el futur amb incertesa. Preferim anar dia a dia, pagament a pagament. Tenim moltes ganes, però pot ser agosarat dir que ens en sortirem. Si hi ha una reducció d'un 70% respecte a altres anys, tal com apunten, pot ser una hecatombe per a nosaltres".

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat

Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.

Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.

  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Sant Cugat i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 850 388 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic
  • També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat.
  • I cada divendres als carrers de Sant Cugat en format paper
 
Comentaris

Destaquem