Krut, la cervesa artesana que es fa a Valldoreix

El producte local ja fa un any i mig que està al mercat i es pot adquirir a quatre establiments a Sant Cugat

La cervesa està al mercat des de fa una any i mig FOTO: JR Armadàs La cervesa està al mercat des de fa una any i mig FOTO: JR Armadàs
El mercat de les cerveses artesanes catalanes no està notant gaire la crisi. Són moltes les empreses que en els darrers anys han iniciat la comercialització d’aquest producte des d’una vessant tradicional i orgànica. Una d’aquestes marques és Krut, creada pel tailandès Benjapon Kruthanooch i nascuda en una casa a tocar del bosc de la Serreta de Valldoreix. Benjapon Kruthanooch fa vuit anys que viu en aquest país i 4 que té un restaurant a Barcelona. Agafant per un costat la seva experiència en el món de la cuina i l’afició a la cervesa que va adquirir a Califòrnia i durant uns anys al sud d’Alemanya, va pensar que elaborar la seva pròpia cervesa no era una mala idea.

Escoltant els consells d’un amic seu instal·lat al Japó, va aprendre el procés i va importar la tecnologia necessària per crear la recepta al jardí casa seva a Valldoreix. “A Alemanya vaig tastar molt bona cervesa i vaig veure que era possible fer-ho aquí aportant alguna cosa dels productes catalans”, explica Kruthnooch.

Un toc molt català

El fundador de la marca descriu així el seu producte. “No m’interessava copiar cap model de cervesa ja existent i volia que el producte incorporés elements catalans i per això Krut es fabrica amb el mateix llevat que es fa servir pel cava sumant-hi llúpol nord-americà”.

El procés d’elaboració comença al “laboratori” que té a casa i el procés de fabricació i embotellament s’externalitza en una empresa del sector llogant la maquinària. Posteriorment es distribueix i arriba a les botigues. A Sant Cugat es pot adquirir al colmado Quilez, al bar-supermercat Can Vador, a la General de Begudes de Valldoreix i al Mercantic. El fet d’haver de dependre d’elaboració externa fa que el preu final pel consumidor (entre 3,5 i 4,5 euros) sigui més car que el que normalment es paga per una cervesa. Pel creador de Krut, la producció amb productes de proximitat, el procés artesanal i el sabor diferent del que estem acostumats a tastar bé valen un increment del preu. Durant el seu primer any de vida Krut ha produit 15.000 ampolles de cervesa.

Cultura cervesera

“La cervesa pot ser un producte similar al vi i una cata de cerveses es pot explicar de mateixa manera que es fa amb el vi”, opina Kruthanooch. A Catalunya segons ell falta una certa educació en la cultura cervesera. “La fermentació és un miracle de ciència i entre tots els productor artesans ens hem d’esforçar per inculcar aquesta idea i fer que la gent apreciï una bona cervesa.” Les cerveses artesanes són, segons el seu parer, més interessant que les de les grans marques nacionals.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem