L'Ajuntament vol intercedir en la crisi de Delphi

L'alcaldessa i el Secretari d'Ocupació de la Generalitat s'han reunit aquest divendres amb el comité d'empresa de Delphi per buscar solucions davant l'expedient de regulació que pot afectar 171 treballadors, un 25% de la plantilla

L'objectiu de la reunió, d'hora i mitja de durada, ha passat per mostrar el suport de l'Ajuntament i la Generalitat als treballadors de Delphi i expressar la intenció d'ambdues administracions d'intervenir en aquest conflicte. Delphi és una multinacional nord-americana de fabricació de components d'automòbils. Actualment el mercat del sector de l'automòbil està creixent al continent asiàtic però no a l'europeu, com havia fet els darrers anys. Coneix l'ERO que vol presentar l'empresa.

L'alcaldessa no acceptaria una deslocalització de l'empresa
L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ha expressat la seva “gran preocupació” davant la crisi empresarial i laboral en tractar-se d'una empresa amb una implantació històrica a la ciutat i de qui depenen famílies de Sant Cugat i de ciutats de l'entorn. Per Conesa, la plantilla està avalada pels “esforços que ha fet per ajudar a la viabilitat del projecte”. Fa només cinc anys la planta de Sant Cugat tenia un miler de treballadors i avui la xifra és de 700.

Per l'alcaldessa, és important que les empreses tingui responsabilitat social corporativa, però també “responsabilitat i retorn en el territori on estan implantades”. Conesa ha explicat que les empreses es nodreixen del talent de les persones de cada localitat i, en aquest sentit, ha manifestat que “una deslocalització de l'empresa no seria en cap cas acceptable”.

L'Ajuntament té la intenció de fer de mediador en el procés i reunir-se amb la direcció de l'empresa a qui demanarà que “lluiti per atraure més comandes a Delphi Sant Cugat”, decissió que ajudaria a augmentar la producció i a no reduir la plantilla.

La Generalitat, preocupada pel futur
El secretari general d'Ocupació, el santcugatenc Ramon Bonastre, ha manifestat que la Generalitat no disposa per ara d'informació per part de l'empresa, però que, tot i això, ha expressat la seva voluntat de intercedir directament en el procés que s'obrirà entre empresa i treballadors de la planta de Delphi a Sant Cugat. Per Ramon Bonastre, els objectius de la Generalitat en aquest afer són tres: “intentar revertir la situació, tot i que sabem que tècnicament és molt difícil”, si l'expedient segueix el seu curs “intentar que l'afectació sigui la menor possible i, finalment, que les condicions dels treballadors afectats “siguin les millors possibles”.

Bonastre també ha manifestat la seva preocupació no només per Dephi, sinó també el futur que passa per “assegurar la continuïtat del projecte industrial i dels llocs de treball”.

Els treballadors ofereixen diàleg
El president del Comitè d'Empresa de Delphi, José Antonio Morán, ha agraït l'interès de l'Ajuntament i la Generalitat davant la notícia apareguda als mitjans de l'expedient de regulació i, en aquest sentit, ha manifestat que encara no s'han pogut reunir amb la direcció de l'empresa i que, per tant, no disposen de cap documentació sobre les causes que ha provocat aquesta crisi laboral. En aquest sentit, el comitè desconeix si les vendes han caigut i, encara menys, fins a quin punt. Per Morán, “estem molt sorpresos perquè no ha hagut cap diàleg amb l'empresa” previ a la presentació de l'ERO.

José Antonio Morán ha assegurat que oferiran diàleg a la direcció de l'empresa amb l'objectiu d'evitar acomiadaments i també s'ofereixen per buscar alternatives que donin una sortida a les necessitats productives de l'empresa sense destrucció de llocs de treball. En aquest sentit, demanen que “es retiri l'expedient de regulació i que s'obri un procés de diàleg”.

Més enllà d'aquesta crisi, el president del comitè d'empresa, ha manifestat la preocupació del comité davant el que pugui passar amb la planta de Sant Cugat i amb el seus treballadors “perquè la multinacional està en el procés d'expansió molt clara cap a Àsia”.

A la reunió han assistit representants de CCOO, FTC i UGT. Els representants de la CGT van declinar participar a la trobada amb l'Ajuntament de Sant Cugat i la Generalitat.

El dilluns 28 d'octubre es fa públic l'ERO i serà el pròxim 29 de novembre s'oficialitzarà la llista amb els noms de les persones incloses a l'ERO, quan es faran efectius els acomiadaments.

 
Comentaris

Destaquem