L’elaboració tradicional, un segell de qualitat

En les últimes tres dècades el procés d’elaboració ha estat sempre el mateix. Crien les seves pròpies vedelles i fabriquen el seu propi pinso

Sagarra és una de les carnisseries amb més història de Sant Cugat. Fundada l’any 1956 per Jaume Sagarra i Núria Casulleres, va començar a caminar com a petit comerç de productes de xarcuteria i cansaladeria al carrer Major. L’any 1960 va passar a ser carnisseria, i Sagarra es va traslladar al carrer de l’Endavallada, on actualment té una de les seves dues botigues. La segona es va obrir l’any 1988, al carrer de Francesc Moragas. “Aquell mateix any vam ampliar el negoci fent venda a l’engròs, sobretot a restaurants”, recorda l’administrador i gerent del negoci, Ángel Valero.

La carnisseria Sagarra té dos trets característics que la fan diferent de la gran majoria de comerços. Un és el seu caràcter familiar: “Som una plantilla de 15 persones. El 90% porten aquí més de 20 anys, som una família també en aquest sentit, i això fa que sempre anem a una”. L’altre, que el procés d’elaboració amb prou feines ha variat res en les últimes tres dècades. “Des de fa 30 anys la producció la controlem íntegrament. Criem les vedelles nosaltres, fabriquem el pinso nosaltres, els xais els portem de Terol i els cabrits d’Andalusia. És a dir, els portem d’on són millors”. En el cas de les vedelles, les porten de ben petites de Cantàbria i les crien en una granja a Castellterçol. “En tot aquest temps la cadena sempre ha estat la mateixa. Tampoc hem utilitzat mai cap conservant en els nostres productes elaborats”.

L’Ángel explica també que la professió de carnisser ha evolucionat en funció del mercat: “Jo, per exemple, a les quatre del matí ja estic a l’escorxador. A vegades es tracta d’avançar-se per aconseguir el millor producte. Al cap i a la fi per a nosaltres el nostre màxim objectiu és que els clients marxin satisfets i amb el producte que han vingut a buscar”. En els últims anys el negoci ha ampliat la seva oferta amb productes de xarcuteria, pollastres i ous ecològics. També venen per Internet i fan servei a domicili. “Ens hem d’adaptar als mitjans actuals, però el procés d’elaboració continua sent el tradicional”.

 
Comentaris

Destaquem