L’estanc de Cal Crispín, 90 anys darrere del taulell

El novembre l’estanc de Cal Crispín celebrarà els 90 anys de la seva existència a Sant Cugat.  Els hereus del negoci tenen clar que per aguantar cal adequar-se a la realitat

És el número u de Sant Cugat. Actualment n’hi ha set però l’estanc de Cal Crispín va ser el primer que va obrir les portes ara fa noranta anys. La Georgina Giménez recorda com la seva àvia va engegar l’any 1923 la venda de tabac al poble, a l’actual carrer Santiago Rusiñol, número 23. “L’avi era de professió espardenyer i després també es va fer càrrec de l’estanc i avui encara és un negoci ben viu”. La crisi econòmica actual ha fet tancar molts negocis que com Cal Crispín van aixecar les persianes durant el primer quart del segle XX. A Sant Cugat aquest fenòmen s’ha anat repetint en nombrosos casos de manera que són pocs, gairebé relíquies, els negocis que encara aguanten als carrers del centre de la ciutat. Una de les actuals propietàries, Núria Sagarra, assegura que les tendències han canviat i “ara el què més es ven és el tabac picat” però que “sempre hi ha qui comença a fumar”.

20 anys de nova etapa
També recorda que quan es va fer la vianantització del carrer Santiago Rusiñol “va fer molt de mal al negoci”. Assegura que el cotxe és “una publicitat gratuïta” a diferència de quan es camina perquè “no es presta tanta atenció”, explica. Ara fa 20 anys, el 1993, l’estanc es va traslladar al local del costat de l’antic negoci, que fins aleshores era la part davantera de la casa. El canvi es va fer a un espai més gran i aleshores la Núria, juntament amb la Teresa Maria Giménez es van posar al capdavant del negoci fins al dia d’avui. La Núria diu que de moments dolents n’hi ha hagut sempre i explica que “a vegades es fa molt complicat seguir endavant” però que a ella la feina li agrada molt i que això és definitiu a l’hora de passar els mals moments econòmics. La venda del tabac “és molt ràpida però molt gratificant i propera als clients”. El marge de guanys amb la venda de tabac és molt ínfima, ja que el 80% són impostos directes a l’Estat, de manera que la competència és gairebé nul·la.

Altres productes
La venda de segells ha disminuït molt tot i que és un producte que seguiran oferint als ciutadans. Des de fa cinc anys Cal Crispín és l’únic establiment de Sant Cugat on es poden trobar tota mena de records de la ciutat. La demanda creixent va fer que regiressin mar i aire per aconseguir que els fessin records exclusius de la ciutat. Els productes estrella són l’imant i el didal de Sant Cuga

 
Comentaris

Destaquem