L'IBI puja un 5% i es crea un nou impost del clavegueram

Els santcugatencs pagaran amb el rebut de l'aigua una mitjana de 17 euros cada trimestre per aquesta nova taxa

Malgrat els esforços de l’Ajuntament en matèria fiscal viure a Sant Cugat serà més car l’any que ve. L’aprovació de les ordenances fiscal en el ple ordinari del mes d’octubre deixen dos grans titulars. El primer és que novament pujarà el rebut de l’IBI malgrat que novament l’Ajuntament ha rebaixat el tipus impositiu del 0’52 als 0’505%. Això és així per culpa de la revisió cadastral del valor dels immobles que provoca que aquests augmentin de valor any rere any i en conseqüència s’hagi de pagar més IBI. Segons el tinent d’alcalde d’economia Carles Brugarolas, la pujada serà d’un 5% de mitjana.

El segon punt destacat és la creació la nova taxa del clavegueram que haurà de pagar tothom qui pagui un rebut de l’aigua. Aquests nou impost significarà una despesa extra d’uns 70 euros de mitjana a l’any a les famílies de Sant Cugat i vindrà adjuntat al rebut trimestral de l’aigua. Per a l’Ajuntament suposarà uns ingressos estimats de 3 milions d’euros. La justificació que ha donat el regidor d’economia és que són diners necessaris “per la prevenció i la correcció de les clavegueres de la ciutat”. Bugarolas ha destacat que és una taxa que ja s’aplica a la majoria de municipis i que amb els tres milions que es preveu de recaptació es cobreix el cost de manteniment d’aquesta infraestructura tan necessària com poc visible. Els santcugatencs no començaran a pagar-la, però, fins d’aquí mig any ja que cal fer treballs tècnics previs abans d’iniciar el gravamen.

La tarifació social

En les ordenances fiscal s’ha vist més aviat poc l’aplicació de la tarifació social a la qual es va comprometre l’ajuntament en el passat Ple. Amb una moció es va adquirir el repte de aplicar criteris de renta alhora de cobrar els impostos i els preus públics a Sant Cugat. El titular d’economia ha dit que no li agrada gaire el terme “tarifació social” i s’ha excusat dient que l’ajut als més necessitats ja està inclòs en les bonificacions a l’impost de l’IBI a les famílies nombroses, les monoparentals o les persones grans. També ha avançat que quan s’aprovin els preus públic es notarà l’efecte d’aquest compromís més que no pas en les ordenances fiscals.

Els deutes amb l’estat

El tinent d’alcalde d’economia també ha recordat que durant els propers 5 anys hauran de tornar 4 milions d’euros a l’Estat espanyol fruit d’un error de càlcul del govern de Madrid en l’avançament de la Participació dels Ingressos de l’Estat (PIE). També. Brugarolas ha previst, a més a més que les partides externes provinents d’altres administracions es reduiran en un futur cosa que afectarà l’elaboració dels pressuposts municipal.

Menys diners a la caixa
Entre ingressos propis i d’altres administracions es podrien deixar d’ingressar uns 5 milions d’euros l’any vinent. La reducció dels diners provinents de les altres administracions es reduiran presumiblement quasi un 7% i els beneficis de la construcció continuen en caiguda lliure. Per fer front a tots aquests auguris negatius, l’Ajuntament actualitzarà les taxes municipals incrementant-les un 3’8%. Aquesta xifra, és lleugerament superior a l’augment de l’IPC interanual que se situa al 3’2% a Catalunya. Val a dir que l’augment contempla un escenari d’un més que possible augment de la inflació.

Nous impostos
L’Ajuntament també crea dues noves taxes que graven, d’una banda, les companyies elèctriques que operin a la ciutat i, de l’altra, les empreses que requereixin de serveis especials per part de la policia municipal. Aquestes dues noves fonsts d’ingressos no afectaran a la població en general.

 
Comentaris

Destaquem