La independència, l'oportunitat ideal per trencar o millorar el capitalisme

Un centenar de persones assisteixen al debat sobre el model econòmic d'un nou estat català amb el president del Cercle Català de Negocis i un dels ideòlegs econòmics de la CUP

El que podia semblar que seria un debat amb idees antagòniques sobre el model econòmic d'una Catalunya independent entre el president del Cercle Català de Negocis, Albert Pont, i el membre del col·lectiu Taifa i un dels ideòlegs econòmics de la CUP, Joan Manuel Busqueta, ha acabat amb més coincidències de les esperades. "Compartim algunes idees", ha assegurat Pont; mentre que Busqueta ha reconegut que "sorprenentment tenim coses en comú".

Una de clara ha estat que l'actual model capitalista que impera en el món presenta substancials errors a corregir. A partir d'aquí, la recepta a aplicar pel primer seria una reforma important del model; mentre que el segon aposta per una ruptura. La independència, han apuntat tots dos, és l'escenari idoni per poder donar la sobirania al poble i que decideixi cap a quin sistema econòmic vol tirar.

Així ha quedat palès en el debat que han mantingut tots dos aquest dimecres, dia 7 d'octubre, en un Casal de Joves Torreblanca ple de gom a gom amb un centenar de persones. Debat organitzat per Cal Temarari i la JNC de Sant Cugat i que volia posar damunt la taula les alternatives econòmiques en un nou estat català independent.

El capitalisme actual, en el punt de mira

Albert Pont, del CCN; el periodista Jofre Llombart, moderador del debat; i Joan Manuel Busqueta, del col·lectiu Taifa i actual diputat de la CUP. FOTO: Artur Ribera

El tema central del debat ha girat entorn l'actual sistema econòmic que regeix l'economia mundial i tots dos han coincidit en part de l'anàlisi. "Està demostrat que el capitalisme genera desigualtat", ha apuntat Pont, alhora que afegia que "són els estats" els qui han de paliar aquestes desigualtats, cosa que, segons ell, no està passant. "Els models econòmics han de canviar", ha afegit.

Més contundent ha estat Busqueta: "El capitalisme genera una societat angoixada, trista i empobrida". Segons l'economista de la CUP, l'actual model econòmic acabarà convertint "la societat en un supermercat" a causa de la privatització dels serveis públics.

Un altre punt de coincidència entre Busqueta i Pont ha estat assenyalar les grans corporacions com una de les responsables de la desigualtat i empobriment de la societat. "El gran capital ens fa creure que empresaris i treballadors són enemics. Però si hi ha un enemic, aquest és el gran capital", ha assenyalat el president del Cercle Català de Negocis. "Els oligopolis decideixen i controlen l'activitat econòmica i política mundial", ha apuntat Busqueta.

En aquest context, els dos han assegurat que la independència és un escenari propici per canviar les coses. "Ha de ser la posada de llarg de la voluntat col·lectiva de construir una nova societat", ha indicat Busqueta. El president del CCN, per la seva banda, ha afirmat que "la independència no ha de ser només d'un territori, sinó que ha de servir per apropar la sobirania al poble. La independència ens aporta una situació privilegiada per plantejar un nou model".

Sortida de la Unió Europea, pagament del deute...

Exposada l'anàlisi de la situació, els instruments i mètodes per canviar el sistema són diversos. Busqueta ha fet un discurs realista: "Ens agradaria donar una puntada de peu al capitalisme, però no és possible".

La pertinença a la Unió Europea és un dels aspectes que han sortit al debat. Pont ha admès que no li agrada "la Unió Europea tal com està plantejada". Tot i això, ha reconegut que té "coses bones" i ha assegurat que, amb un estat propi, Catalunya podria participar de la presa de decisions. Per la seva banda, Busqueta ha abordat directament la sortida de la Unió Europea com una qüestió que s'ha de posar damunt la taula: "La UE ens condemna a aprofundir en una situació de recessió i empobriment de la societat. Per això no volem estar a determinats clubs".

Busqueta ha tractat també el tema del deute públic amb una posició molt clara: "Vivim en una societat on famílies de quatre membres viuen amb 500 euros al mes i on nens passen gana. És legítim seguir pagant el deute de les entitats financeres quan existeix aquesta realitat?". "No hem de sacrificar la societat per engreixar els comptes de les entitats financeres", ha rematat.

 
Comentaris

Destaquem