La telefonia i les entitats bancàries són els serveis més conflictius

Segons les dades del 2013 de l'Oficina Municipal d'Informació Consumidor les consultes i expedients sobre les accions preferents i les assegurances són les més nombroses

Directora de l’OMIC, Mercè Álvarez i el tinent d'alcalde de Comerç, Josep Romero. FOTO: A.Mira Directora de l’OMIC, Mercè Álvarez i el tinent d'alcalde de Comerç, Josep Romero. FOTO: A.Mira
Els problemes amb les companyies de telefonia mòbil i les entitats bancàries han estat les reclamacions i consultes més destacades a l’Oficina d’Atenció al Consumidor (OMIC) durant el 2013. No obstant això, la novetat respecte anys anteriors són les queixes als serveis d'assegurances, que en molts casos van lligats a les hipoteques i per tant la reclamació també es fa a l'entitat bancària.

Dels 1.003 expedients que l'OMIC ha hagut de resoldre, la meitat són reclamacions de subministraments tant de llum, gas o aigua com del sector de les telecomunicacions que inclouen telefonia fixa, mòbil i Internet. Tot i així, s'ha registrat una baixada pel què fa a les queixes en el sector dels subministraments que la directora de l’OMIC, Mercè Álvarez, ha explicat que s'atribuiria al fet que en l'últim any ha crescut molt la venda de paquets que inclouen els serveis de telefonia fixa, mòbil i Internet en una mateixa factura.

Les entitats bancàries
Un dels problemes més freqüents són els que es registren per la venda d'accions preferents o assegurances de vida o mèdiques que molts consumidors tenen vinculades a les entitats financeres. Tot i que l'any passat va ser quan es van registrar més casos de queixes, enguany també s'han fet queixes relacionades amb les clàusules sòl o altres productes que es consideren abusius. En total s'han fet 548 atencions, 223 de les quals responen a queixes relacionades amb les preferents i el deute subordinat.

En aquest sentit, Catalunya Caixa torna a ser l'entitat bancària que acumula més procediments d'arbitratge per reclamacions dels consumidors. En total se n'han tramitat 109 dels quals 48 han estat acceptades per l'entitat financera que ha resolt a favor dels consumidors i que han permès recuperar, de moment 700.000 euros dels 2 milions d'euros que es reclamen. El tinent d'alcalde de Comerç, Josep Romero, ha conclòs que estan "molt satisfets del funcionament de l'Oficina" ja que és un servei d'ajuda al consumidor per evitar conflictes.

Visites a distància
La tendència confirma que cada vegada són més les persones que prefereixen fer les gestions per telèfon o per correu electrònic en lloc de fer-ho en persona. L'OMIC ofereix el mateix servei i es poden fer els mateixos tràmits sense haver de demanar hora i ser atès a l'Ajuntament.

Durant el 2013 s'han realitzat 4.163 atencions, de les quals la OMIC a atès 2.616 consultes i 1.003 reclamacions. En el moment de tancament de l'exercici del 2013 l'OMIC ha tancat 939 reclamacions de les quals el 38% es resolen favorables als consumidors.

 
Comentaris

Destaquem