Els llogaters de Sant Cugat dediquen més de la meitat del sou a pagar el lloguer

Sant Cugat és el municipi del Vallès Occidental amb el lloguer i el preu de compra d'habitatge més car

Els llogaters santcugatencs dediquen el 57% dels seus ingressos bruts a pagar el lloguer. És una de les conclusions de l’informe d’habitatge de l’Observatori Comarcal del Vallès Occidental, que situa Sant Cugat com el municipi on els seus habitants destinen més percentatge del sou al lloguer. Des d'organismes com el Banc d'Espanya recomanen que no s'hi destini més del 35% dels ingressos, una xifra que a Sant Cugat se supera àmpliament.

De mitjana, els llogaters de la província de Barcelona destinen el 52,4% del seu sou al lloguer i, al conjunt de Catalunya, se situa en el 50,1%.  i del català (50,1%). 

El lloguer més car

Sant Cugat és la població del Vallès Occidental amb el lloguer més elevat. Segons dades de 2020, la mitjana d'un lloguer a Sant Cugat és de 1.178 euros mensuals, gairebé el doble que ciutats com Terrassa, Ripollet o Montcada. També se situa molt per sobre de municipis veïns com Rubí (687 euros) o Cerdanyola (766 euros). La mitjana del Vallès Occidental és de 743 euros i, de Catalunya, de 734.

 

Durant el 2020, el preu del lloguer a Sant Cugat s'ha incrementat un 3,8%, mentre que al Vallès Occidental ha pujat un 1,9% i a Catalunya ha baixat un 0,1%. A Sant Llorenç Savall, Rellinars, Vacarisses i Ullastrell l'augment durant el darrer any s'ha situat per sobre del 10%.

Entre el 2016 i el 2020, el lloguer a Sant Cugat ha augmentat un 18,2% de mitjana. És una de les pujades menys elevades de tota la comarca, on la mitjana d'increment en aquest període ha estat del 27,5%. Sant Llorenç Savall, Terrassa, Barberà i Rubí és on més s'ha disparat.

La hipoteca, menys càrrega

Mentre els santcugatencs dediquen gairebé el 60% del seu salari al lloguer, el percentatge disminueix en el cas de la hipoteca. Així, a Sant Cugat es destina el 39,6% dels ingressos bruts a pagar la hipoteca. És la segona ciutat amb una xifra més elevada, només superada per Ripollet (43%). Cerdanyola (38,5%), Rubí (33,7%), Sabadell (32,1%)  o Terrassa (30,7%) estan per sota. En el conjunt de Catalunya, l'índex és del 31,2%.

Els habitatges més cars

El municipi de la comarca amb el preu mitjà anual de compravenda més elevat de 2020 és Sant Cugat (3.711 euros per metre quadrat), amb una diferència significativa respecte a la resta de poblacions i, aproximadament, un 60% superior a la mitjana comarcal. La segona ciutat amb el preu més elevat és Cerdanyola (2.730 euros).

Entre el 2019 i el 2020, el preu de compra ha augmentat un 1% a Sant Cugat, una de les xifres més baixes. En canvi, en altres poblacions hi ha hagut un augment important: Badia (27,9%), Casteller (14,9%), Terrassa (10,4%) o Matadepera (7%). L'increment mitjà del Vallès Occidental ha estat del 6,3%.

 
Comentaris

Destaquem