El lloguer a Sant Cugat, el més car d'entre les grans ciutats de Catalunya

El preu mitjà del lloguer a Sant Cugat és de 1.241 euros mensuals, una xifra superior a la de qualsevol ciutat catalana que superi els 50.000 habitants

Sant Cugat és la ciutat de més de 50.000 habitants amb el preu mensual del lloguer més car de Catalunya. Segons dades d’Incasòl, la mitjana de l’any 2022 se situa en un nou rècord pel municipi: 1.240,95 euros mensuals, molt per sobre dels 790,56 de Cerdanyola o els 688,22 de Rubí. Unes dades causades per la falta d’oferta de pisos davant d'una demanda que no para de créixer.

Un 20% més car que viure a Barcelona

Les xifres d’Incasòl són clares: no hi ha cap ciutat de més de 50.000 habitants a Catalunya que tingui els lloguers més cars que Sant Cugat. Amb 1.240,95 euros mensuals de mitjana l’any passat, el municipi se situa per davant de Castelldefels, amb 1.039,95, i Barcelona, amb 1.026,86. És a dir, Sant Cugat és un 19% més cara que la segona ciutat gran amb el lloguer més alt, i un 20% més que la capital.

Si ho comparem amb les ciutats veïnes, el lloguer és 450 euros més car que a Cerdanyola i 553 més que a Rubí. La distància més gran, però, la trobem amb la ciutat de Lleida, on els seus habitants paguen una mitjana de 735,28 euros mensuals menys que els de Sant Cugat.

Cal tenir en compte que aquests només són xifres de les ciutats catalanes amb una població superior a 50.000 persones i, per tant, Sant Cugat no és el municipi amb els lloguers més cars del país. Aquest seria Sant Vicenç de Montalt, amb 1.489,95 euros mensuals, seguit de Cabrils (1.444,31) i Cabrera de Mar (1.290,59). Ara bé, Sant Cugat és el quart, una posició que continua sent molt alta tenint en compte que hi ha més de 900 municipis* a Catalunya (*Incasòl no ofereix dades de tots els 900).

Xifres rècord per la ciutat

Ja fa anys que el preu del lloguer a Sant Cugat presenta unes xifres molt elevades. Des del 2017 que la mitjana es troba per sobre dels 1.000 euros, una línia que en la dècada anterior només s'havia arribat a creuar el 2007. Però la xifra d'aquest darrer any suposa un rècord per la ciutat. Els lloguers han pujat un 5,6% respecte de l'any anterior, però és que si ho comparem amb les dades de fa deu anys, el creixement és del 45,14%.

A Rubí i Cerdanyola, els preus de l'habitatge també han crescut fins a assolir les seves xifres més altes des del 2005. De fet, si partim de les dades d'aquell any, Cerdanyola és la ciutat on els lloguers més han pujat percentualment, amb un 53%, seguit del 47% de Sant Cugat i del 36% de Rubí, on els preus s'han mantingut més baixos que a les seves ciutats veïnes.

Poca oferta, molta demanda

Un dels motius que expliquen que Sant Cugat lideri el rànquing del preu del lloguer entre les grans ciutats és l'alt nivell de vida del municipi, que provoca que els habitants tinguin el poder adquisitiu per pagar els alts preus. Ara bé, això també provoca que aquells que no s'ho poden permetre, majoritàriament joves, acabin marxant de la ciutat.

Més info: Nel·lo: “L’especialització social del municipi pot crear un territori desigual”

L'altre motiu, que és el que serveix per explicar l'escalada de preus, és la diferència entre la poca oferta i l'alta demanda que hi ha. A Sant Cugat, l'oferta de lloguers és molt baixa i ara mateix hi ha només uns 200 habitatges disponibles si busquem a través de les immobiliàries. La realitat, però, és que molts lloguers es realitzen a través d'altres vies, cosa que explica els 1.995 contractes signats l'any passat, 282 menys que l'any anterior, que és el doble del miler de contractes anuals que se signen a Cerdanyola o Rubí.

Aquesta falta d'oferta pot tenir diverses explicacions. D'una banda, la poca cultura del lloguer que hi ha a Sant Cugat, on el benestar i l'alta natalitat el converteixen en un municipi més pensat pel mitjà i llarg termini, cosa que provoca que s'aposti més per les propietats. D'altra banda, la regulació dels lloguers impulsada per la Generalitat de Catalunya l'any 2020 també ha desincentivat alguns propietaris i inversors a apostar per aquest tipus de contractes perquè ja no els hi surt a compte.

Més info: Tot el que has de saber sobre la nova regulació del preu dels lloguers

Tot plegat mentre la demanda no para de créixer, perquè l'arribada de noves empreses a la ciutat atrau nova població, en gran part provinent de l'estranger. Segons dades de l'Idescat, si Sant Cugat continua a aquest ritme, l'any 2033 sobrepassarà els 100.000 habitants. I la llei de l'oferta i la demanda és clara: si baixa l'oferta i puja la demanda, els preus van cap amunt.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem