Més de mil firmes contra la reducció de terrasses a la plaça Augusta

L'Ajuntament, a través d'un decret, ha imposat la reducció de terrasses a la plaça Augusta, que ha passat de 46 a 24 taules. Els restauradors mostren la seva indignació

Els restauradors de la plaça Augusta es mostren indignats per la decisió de l'Ajuntament de reduir el nombre de terrasses a la plaça. El consistori els hi va enviar un decret el 17 d'octubre avisant-los que a partir del dia 20 podrien tenir com a màxim 6 taules de quatre cadires a la terrassa. La plaça Augusta ha passat de 46 a 24 terrasses. Aquesta decisió ha tingut conseqüències immediates, amb acomiadaments de personal, reducció d'horari d'un dels bars i pèrdua de clients i de facturació. Segons dos dels restauradors, la facturació de la terrassa significa entre el 70 i el 80% del total del negoci i ara veuen el futur amb incertesa.

Per fer pressió contra l'Ajuntament, els restauradors estan recollint signatures per presentar al consistori. Aquest dimarts, dia 28 d'octubre, ja havien rebut el suport de més de mil santcugatencs en menys d'una setmana. Properament, l'alcaldessa, Mercè Conesa, que segons els restauradors va visitar la setmana passada la plaça per recollir les seves impressions; es reunirà amb el Gremi de Restauradors per parlar sobre el tema.

Discriminació i menys clients
El responsable del Bon Dia (que ha passat de 12 taules a 6), Josep Pinent, denuncia el tracte desigual que pateixen els restauradors de la plaça Augusta: "Per què aquesta discriminació? Quin és el motiu?". Segons Pinent, cap dels restauradors de la plaça ha rebut cap sanció pel soroll i atribueix la supressió de taules a "dos o tres veïns que criden molt". A més, lamentava que es tracta d'una decisió "unilateral" i de "república bananera": "No hem tingut cap trobada amb el regidor, només ens han presentat el decret".

El responsable del Bon Dia mostra la seva incertesa sobre el futur dels locals de la plaça Augusta si es tira endavant amb aquesta decisió: "L'altre dia vaig haver de dir que no tenia taules a 25 persones. La gent no entenia què passava. Veia taules i ens preguntava per què no les muntàvem. Quin soroll hi ha al migdia?". "Estem perdent clients perquè quan una persona sap que a un lloc no té espai per sentar-se no tornarà", assegura.

Buscant solucions
El decret s'ha de tirar endarrere i podem buscar solucions. Podríem parlar de si s'han de reduir taules a partir de les 10 de la nit...", explica Pinent. Tot i això, assegura que ara no està tan disposat a cedir com abans: "Hauríem estat disposat a parlar-ne, però ens han atacat primer. Ara jo estic disposat a cedir poc". El responsable del Bon Dia demana que es torni a la situació anterior per poder parlar de la situació.

Acomiadaments
"Hem reduït el personal al 50%: de 4 a 2. Hem reduït els horaris: abans veniem de 8 a 22.30 i ara comencem a les 11 i mirem quan pot venir més gent. Ens ho han obligat a fer". Javier Álvarez explica la situació amb què es troba el Tost, que ha passat de 14 a 6 taules: "Perdem diners cada dia des que el decret va entrar en vigor. És insostenible".

A més, culpa a l'Ajuntament de la situació: "Si el problema és d'excés de taules, se l'ha creat l'Ajuntament. L'Ajuntament ha acceptat les taules de les terrasses que li ha donat la gana. Ha creat el problema i ara ho paguem nosaltres".

Zum Zum i Dehesa.
Imma Samsó, del Zum Zum, no ha hagut de retirar taules perquè ja en tenia sis. Tot i això creu que la reducció de terrasses pot afectar el negoci perquè vindrà menys gent a la plaça.

Per la seva banda, el Dehesa ha hagut de retirar 8 taules, passant de 14 a 6.

Decret
El dia 17 d'octubre l'Ajuntament va enviar un decreta als restauradors de la plaça Augusta sense previ avís on els avisava que a partir del dia 20 haurien de tenir com a màxim 6 taules de quatre cadires. Segons el decret, es tracta d'una reducció temporal de taules fins que no s'aprovi l'ordenança sobre la convivència que inclourà el tema de terrasses.

Segons el decret, l'Ajuntament ha arribat aquesta conclusió a partir de l'informe de Via Pública, relatiu a l'evolució i situació actual de l'ocupació de terrasses de bars i restaurants. Incideixen en les queixes dels veïns de la plaça Augusta pels sorolls dels clients del bars.

L'objectiu
, plasmat en el decret, és endreçar l'espai públic, millorar la convivència ciutadana, vetllar pel descans dels veïns, millorar la imatge de la ciutat i protegir el paisatge urbà i patrimonial.

 
Comentaris

Destaquem