La nova regulació del lloguer: farà més accessible l'habitatge a Sant Cugat?

L'arribada de treballadors estrangers d'alt nivell adquisitiu, els anomenats 'expats', és un dels motius que ha fet disparar el preu del lloguer a Sant Cugat

En les pròximes setmanes hauria d'entrar en vigor la regulació del preu del lloguer. Sant Cugat és un dels municipis considerats de mercat tens i on s'aplicarà la llei espanyola. Malgrat que el Govern de la Generalitat va anunciar que la contenció de preus entraria en vigor aquest febrer, encara hi ha dubtes sobre com s'aplicarà. I es manté la gran incògnita de si servirà per fer més accessible l'habitatge. Sant Cugat va marcar el 2023 el seu rècord de lloguer més elevat, amb una mitjana de 1.500 euros al mes després de créixer 200 euros en només un any. En deu anys, el lloguer a Sant Cugat ha passat de 850 a 1.500 euros. 

Més info: El lloguer a Sant Cugat es dispara i creix 200 euros en un any

Des del Sindicat de Llogaters veuen insuficient la regulació i demanen un topall que permeti abaixar preus. Des del sector immobiliari, Amat Immobiliaris apunta que la llei no ajudarà a resoldre la falta d'oferta.

Què diu la llei?

El lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicada la clàusula d'actualització anual d'aquell contracte. I, a més, quan es tracti d'un gran tenidor (més de 10 habitatges), el lloguer no podrà ser superior a l'Índex de referència del preu de lloguer. Però encara no se sap quin serà l'índex de referència, que ha de marcar el govern espanyol. 

Més info: El preu del lloguer a Sant Cugat es podrà limitar a partir del febrer

El lloguer disparat

Més enllà dels grans tenidors, la regulació estableix que els lloguers no podran augmentar, però no baixaran. "Ara estem en unes rendes tan altes, que si les congelem, l’accés continuarà sent difícil", alerta Guifré Homedes, director general d'Amat Immobiliaris. De fet, Homedes apunta que la mitjana de 1.500 euros i l'increment de 200 euros mensuals "no és sostenible": El gran gruix de famílies no poden pagar aquestes rendes". Sobre l'índex de referència, es pregunta com es farà i quins valors tindrà: "És una incògnita".

"Tot el que ajudi a fer l'habitatge més accessible és positiu, però la nova llei són molles i un pedaç que no soluciona el problema d'arrel", lamenta Mariona Bota, del Sindicat de Llogaters, que critica el fet que la llei aposta per la congelació de preus i no per una baixada: "Ni tan sols abaixaran els preus". A més, assegura que el fet que la llei s'aprovés fa deu mesos, ha portat a augments "escandalosos" de preu durant tot aquest temps que no ha entrat en vigor la regulació: "Cal abaixar els preus". Per això demanen establir topalls més baixos. 

Els 'expats' arriben a Sant Cugat

Mariona Bota considera que el preu durant l'últim any s'ha disparat especialment perquè molts propietaris s'han anticipat a la regulació que ha d'entrar en vigor les pròximes setmanes. Per la seva banda, Guifré Homedes apunta que la falta d'oferta, és a dir de pisos en lloguer, dificulta molt l'accés: "Hi ha molt pocs pisos i estan a un preu molt alt i la gent ho acaba pagant". 

A més, des d'Amat Immobiliaris han detectat un fenomen que va especialment a l'alça: els treballadors estrangers d'alt poder adquisitiu ('expats') que arriben a la ciutat per treballar amb uns sous molt més elevats i poden permetre's pagar lloguers més alts. Homedes explica que el 26% de les operacions de nous lloguers que van gestionar el 2023 van ser d'aquest perfil: "Tenen una capacitat adquisitiva superior al mercat local i poden pagar rendes més altes". "El lloguer depèn de la nòmina i el creixement no hauria de ser infinit. Però si apareix altra gent amb capacitat superior, se segueix llogant", afegeix. 

Falten pisos en lloguer?

En aquest sentit, Homedes considera que la falta de pisos en lloguer és una de les grans causes de l'augment de preus. "Aquest problema no es resoldrà amb la regulació", alerta. En el cas d'Amat Immobiliaris, el 2023 van gestionar un 30% menys de nous lloguers que el 2022. Un dels motius és la falta de mobilitat: segons Homedes, abans hi havia famílies que deixaven el seu pis de lloguer per anar a un habitatge més gran o comprar-ne un. Ara s'ha frenat perquè "segurament no el poden pagar" per l'augment de preu i la compra també s'ha reduït pel context econòmic.

D'altra banda, Homedes creu que la nova regulació pot fer disminuir encara més l'oferta de pisos en lloguer: "L’experiència amb la llei catalana és que va perjudicar. Hi ha propietaris que decideixen vendre els immobles. Però no és tant la regulació en si, com els canvis constants. La sensació que poden haver-hi canvis cada sis mesos fa desinvertir".

Com es farà complir la llei?

Malgrat que el Sindicat de Llogaters veu clarament insuficient la llei, es pregunta com es farà complir: "La llei no recull com se sancionarà si els propietaris no compleixen i dona poques garanties que es pugui aplicar". "Cal regular molt més els preus i la gent ha de poder viure on ha crescut i de forma digna, sense pagar un 40% del sou", resumeix Bota, que apostaria un topall per tots els lloguers. "Els preus ja són molt elevats i és molt problemàtic. Molta gent ha de marxar d'on ha crescut i on té la xarxa social", conclou. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem