Pastor (HP): "Des del campus de Sant Cugat estem liderant la quarta revolució industrial"

Entrevista amb Ramon Pastor, vicepresident d'HP i director mundial del negoci de la impressió 3D

La multinacional nord-americana HP acaba de celebrar els seus 35 anys a Catalunya, 30 dels quals a Sant Cugat. El campus santcugatenc va començar com una fàbrica que produia traçadors gràfics i impressores i, avui en dia, és el centre mundial de la companyia en la impressió 3D i la impressió de gran format. Des de Sant Cugat, HP lidera una de les tecnologies claus de la revolució de la indústria 4.0, el 3D.

En parlem amb el vicepresident i director mundial del negoci de la impressió 3D per HP, Ramon Pastor.

Què fa avui en dia HP a Sant Cugat?

El campus de Sant Cugat està posicionat com un dels més importants de la companyia. Sempre havíem dit que era el més important d'HP fora d'Estats Units, però ara ja diem que és un dels més importants, sense envejar res a qualsevol altre. Tenim dotze negocis diferents, d'àmbit nacional, europeu i dos de nivell mundial. A Sant Cugat tenim la seu mundial de la impressió digital per arts gràfiques i la impressió de gran format i de la impressió 3D. Tenim el centre de demostració de productes d'HP per Europa, Àfrica i Orient Mitjà. Qualsevol client pot venir i veure tot el rang de productes. Abans de la pandèmia rebíem 5.000 visites l'any, és un centre de referència per la digitalització de la indústria. Les empreses que volen digitalitzar-se, ja sigui en impressió, en fabricació digital o en PC, venen aquí i veuen els últims avenços tecnològics. A més, per Europa tenim funcions de servei al client, àrees financeres, de vendes...

En què es tradueix el lideratge mundial des de Sant Cugat en la impressió d'arts gràfiques i el 3D?

Tenir la seu mundial vol dir que el director general del negoci està a Sant Cugat. Tenim les funcions d'investigació i desenvolupament, d'operacions, de màrqueting, de producte, de vendes, de finances... Es tradueix en llocs de treball de molt alta qualificació. A més, tenim la visió general, de quines macrotendències hi ha i quines són les pròximes àrees d'innovació. Crea un efecte tractor molt important, per HP i per totes les empreses que tenim al voltant. Els milions d'euros d'inversió que fa HP a Sant Cugat, tenen un impacte molt gran en l'entorn català i espanyol.

Ramon Pastor: "Tenim el laboratori més gran del món en impressió 3D"

Com s'ha aconseguit liderar negocis a escala mundial des de Sant Cugat?

Vam començar a finals dels 80 amb una fàbrica a Terrassa, produint traçadors gràfics per Europa. A poc a poc vam anar afegint investigació, màrqueting... Va ser una ambició de fer la transició de producció a R+D i a tenir un negoci. El primer negoci que vam tenir va ser el de gran format. El punt que ens va fer créixer va ser sempre apostar per la innovació, pel talent i ser molt inconformistes. Un dels punts d'inflexió va ser el 2000. Fins llavors teníem la seu de gran format i les fàbriques a Sant Cugat, també d'impressores domèstiques. D'aquí sortien més d'un milió d'impressores l'any. El 2000 es va decidir traslladar les fàbriques a Àsia perquè la producció era més barata. A Sant Cugat, vam aprofitar-ho per fer un canvi d'orientació. Tota l'energia que teníem posada en la fabricació, la vam dirigir a una aposta per la innovació. El 2002, tot i traslladar tota la fabricació, teníem el mateix número de treballadors, però d'un perfil molt diferent, d'innovació. Va ser una aposta interna, ningú ens ho va dir. Aquesta aposta per la innovació va ser el que ens va fer tenir molt èxit en el gran format. Vam arribar a ser el negoci a nivell mundial que tenia més quota de mercat i amb una rendibilitat més alta. Ens va posicionar molt bé dins de la companyia i vam augmentar el número de gent de perfils molt diversos. Actualment tenim una seixantena de nacionalitats, que ens va permetre veure el món d'una manera molt diferent. La impressió 3D va venir d'aquí, ningú de Palo Alto [on està la seu mundial d'HP] ens va dir d'invertir en això. Vam veure l'oportunitat, vam invertir i vam inventar una tecnologia disruptiva pel 3D. Vam anar a Palo Alto a vendre la idea i els va encantar. Gràcies a això, tenim el laboratori més gran del món en impressió 3D i tenim el lideratge mundial des de Sant Cugat. És un viatge que vas adquirint capacitats, sempre des de l'inconformisme, l'aposta pel talent i per la innovació.

El centre d'impressió en 3D inaugurat per HP a Sant Cugat FOTO: Bernat Millet

El centre d'impressió en 3D inaugurat per HP a Sant Cugat el 2019 FOTO: Bernat Millet

Quines altres disrupcions han sorgit des de Sant Cugat?

Han sortit moltes innovacions, des de la impressió per cartelleria, on tenim l'única tecnologia d'impressió en exteriors que és sostenible i respectuosa amb el medi ambient, sense utilitzar dissolvents. Fa un parell d'anys vam introduir tecnologies d'impressió sobre tèxtil. I estem a punt de treure els primers productes d'impressió 3D en metall. La pròxima parada d'aquest viatge és la incubació sostinguda de nous negocis d'alt valor afegit. Estem posicionats com un dels campus més innovadors d'HP, per la part tecnològica i per nous models de negoci.

Ramon Pastor: "Estic encantat que un competidor vingui al nostre costat"

Vau començar el 85 a Terrassa en una petita fàbrica amb uns 30 treballadors i sense enginyers. Com van ser els inicis i per què es va fer el pas a Sant Cugat?

Requeríem començar molt aviat i els nostres 'pares' d'aquella època van detectar l'oportunitat de localitzar a Terrassa una fàbrica d'HP. Molt ràpidament van veure que quedaria petita i van tenir la visió del campus. Ens vam traslladar a Sant Cugat, on teníem uns terrenys que ens podien ajudar a expandir-nos. Hi ha la proximitat amb les universitats com l'Autònoma i la UPC, també d'escoles de negoci com ESADE o IESE. També amb cadenes de subministrament relacionades amb l'automòbil que es podien reconfigurar per donar-nos els components per la nostra fàbrica. Vam començar fent traçadors gràfics, però ràpidament vam escalar fins a fabricar milions d'impressores.

Quan us vau instal·lar a Sant Cugat ja hi havia empreses importants, però des de llavors ha experimentat un creixement molt important, també amb companyies que són competència directa com Epson. Com valora l'ecosistema de Sant Cugat?

Estem en un cercle virtuós. El talent crida talent, l'èxit crida l'èxit i la inversió crida la inversió. Estem en una espiral molt positiva, quan tens massa crítica de talent en un sector, fa que més empreses decideixin invertir i localitzar-se en aquest pol. Jo estic encantat que vingui un competidor al nostre costat, perquè es crea un ecosistema i un pol d'atracció de talent, d'empreses emergents i innovació. I és ancorar aquest negoci i el campus al territori. És molt important seguir tenint competitivitat a nivell de país perquè això fa que l'aposta d'HP per Sant Cugat sigui encara més forta.

Ramon Pastor: "Quan un americà ve aquí i veu Sant Cugat, ho entén"

Costa trobar el talent per un campus com el d'HP a Sant Cugat i suposa algun hàndicap no està a Barcelona?

Ara som uns 2.300 treballadors (a tot Espanya en som uns 2.500). Quan diem Sant Cugat, a fora s'entén l'àrea de Barcelona. És un lloc molt atractiu per raons geogràfiques (mar, sol, gastronomia, cultura), però també perquè té una marca molt dinàmica, molt relacionada amb el disseny. Barcelona és una ciutat d'empreses emergents, cada vegada més. Per nosaltres incubar nous negocis és molt important i treballem amb startups. A l'hora d'atreure talent és molt important que sigui divers, que vingui de països diferents, amb educacions diferents, amb paritat de sexe, cultural... De tota aquesta barreja surten noves idees i innovació per fer productes que són útils per tot el món. Hem de tenir aquesta visió global i no la pots tenir només amb persones que han estudiat a la UPC i després han fet un màster a Esade. Sant Cugat és una de les ciutats més atractives pel model urbanístic, que és molt semblant al model americà. Quan un americà ve aquí i veu Sant Cugat, ho entén. Quan va a Barcelona, li agrada molt, però no ho entén tant.

A vegades sembla que l'àrea de Barcelona està molt lluny de ciutats europees com París o Londres.

És veritat que altres ciutats estan millor posicionades en alguns àmbits i ens porten avantatge des del punt de vista d'indicadors d'empreses emergents, producció de tecnologia, d'investigació... Molts països inverteixen molt més percentatge del PIB en R+D. Hem d'aspirar a posar-nos entre els millors, perquè tenim les bases. Dit això, ja estem molt ben posicionats. Barcelona és la quarta o cinquena ciutat europea en start-ups que més valor potencial creen. Tenim moltes coses on podem apostar per fer aquesta palanca i aquest cercle virtuós de l'ecosistema de Sant Cugat, estendre'l molt més. Però, ens ho hem de creure. I hem de fer esforços molt més proactius amb una visió molt clara del que volem fer. Tenim molts elements per estar entre les ciutats líders d'Europa, no ens falta res. Tot allò estructural, que moltes vegades és el més difícil, ho tenim. Ara ens ho hem de creure i fer entre tots un projecte que tingui continuïtat.

Ramon Pastor "La impressió 3D serà el futur de la indústria"

Ets el director mundial de la impressió en 3D per HP. Fa molts anys que se'n parla i potser pel gran públic s'ha conegut més aquest últim any per les implicacions per fer respiradors, mascaretes, pantalles... Quina és la situació actual de la impressió en 3D i què se'n pot esperar?

Estem en un punt d'inflexió. La impressió 3D no és nova, fa més de 30 anys que està inventada. Fins ara, les tecnologies eren molt lentes i molt cares. Va canviar radicalment fa tres o quatre anys amb la disrupció de noves tecnologies, entre elles la d'HP, que ha fet canvis importants en el cost i la qualitat de peça. Les fàbriques digitals ja poden parlar de tu a tu amb les tradicionals. Ara és el moment de l'adopció. Per fer aquest canvi, també és important entendre què pots aconseguir amb la fabricació digital. No només és una economia de peces personalitzades o anar d'idea a producció d'una forma més curta. Et permet canviar totalment el model de negoci. Fer una producció molt més sostenible i molt més a prop de la demanda i produint només el que necessitem. Aquest canvi de mentalitat és el que estem empenyent. A vegades es necessita un clic extern i la pandèmia, que ha sigut terrible, ens ha ajudat a veure els límits del procés actual de producció, que és molt eficient quan tot va bé. Però hem vist fàbriques i països parats, cadenes de subministrament aturades i discontinuïtat en la demanda. Hem vist que el procés de com funciona el món no és resilient i moltes empreses se n'han adonat. I estan buscant alternatives i l'òbvia és la impressió 3D, la fabricació distribuïda i sota demanda. Aquesta pandèmia serà el catalitzador del canvi de model de producció a nivell mundial. Ja ho estem veient, estem produint com mai, es genera molt interès. Serà un abans i un després. Serà el futur de la indústria.

A la Xina s'ha vist, per exemple, com s'han fabricat cases en 3D. Tot això ho veurem aquí?

Sí. Al final, aquesta fabricació digital el que farà és tornar a portar fàbriques a Catalunya. Les fàbriques que es van traslladar a Àsia i el model de megafàbrica continuarà per certs productes, però la seva importància serà més petita. El que tindrà més importància en el futur seran microfactories que estiguin molt a prop de la demanda, que està en el primer món. Tornaran a Europa i Estats Units i els productes es podran servir d'una forma molt més ràpida i sostenible.

Coronavirus i HP

Com heu viscut aquest any marcat pel coronavirus i com us ha afectat?

Ha sigut una experiència vital. Ens vam adonar molt ràpidament que hi havia una discontinuïtat de la demanda en mascaretes, proteccions facials, respiradors... Vam deixar tot el que fèiem i ens vam enfocar en aquests temes, que no coneixíem. Ens vam posar d'acord amb centres tecnològics, hospitals i metges per conèixer les seves necessitats i en unes setmanes ja teníem prototips. És important fer un agraïment als nostres treballadors, que es van bolcar d'una forma que mai he vist, treballant hores que no es poden comptar. Estaven en una missió que tenia una importància vital. La seva dedicació va servir per donar proteccions facials a molts hospitals. En els primers mesos vam produir més de cinc milions d'aparells mèdics. Vam treballar amb hospitals per produir peces que poguessin servir per fer funcionar respiradors d'emergència. Un hospital d'Estats Units ens va avisar que la fàbrica on es feien la majoria de varetes per les PCR havia tancat i no en tenien. Això va ser un dijous i al cap de setmana ja teníem uns primers prototips. Una setmana després vam demanar l'autorització a l'agència americana i vam fer els assajos clínics. Unes setmanes després ja n'estàvem fabricant milions. Això només ho pots fer en 3D. Molts dels nostres clients, que produïen productes diferents, van deixar de fabricar-ho i van reconfigurar les seves línies de producció per aquests elements que es necessitaven. Els nostres dissenys els vam donar a tots els nostres clients perquè ho poguessin fabricar per les seves comunitats locals. Va ser un tast del que realment és la democratització del disseny i de la producció.

Com veu el futur del campus d'HP a Sant Cugat?

Amb molt optimisme. Des del campus de Sant Cugat estem liderant la quarta revolució industrial, és molt fort i té un impacte a escala mundial. És una oportunitat que et passa una vegada a la vida. Dirigir aquesta transformació digital, no només des del 3D, sinó també des del punt de vista d'arts gràfiques i impressió; és una oportunitat per l'avenç tecnològic, de canvis de models de negocis, d'incubació de noves idees. Dirigir aquesta revolució ens obrirà moltes portes. També per identificar noves oportunitats i idees que sortiran des del campus en els pròxims anys. Al final, és posicionar el campus de Sant Cugat, ja no dins d'HP, que ja ho està, sinó a nivell mundial com un centre de referència i innovació.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem