Preocupació en el teixit empresarial de Sant Cugat per l'increment de preus de l'energia

Des de Sant Cugat Empresarial es mostren molt crítics amb les administracions per la falta de mesures per frenar l'increment de preus

"La sensació és de preocupació i està amenaçant en la competitivitat d'alguns negocis. El problema és molt més greu del que estan explicant". És l'advertència de Joan Alsina, membre de la junta directiva de Sant Cugat Empresarial, sobre l'impacte de l'augment del preu de l'energia en l'activitat empresarial. Un preu que fa mesos que està incrementant i que ha acabat de desbocar-se arran del conflicte a Ucraïna. A més, les matèries primeres  i el transport de mercaderies han experimentat un sobrecost exponencial. De fet, alguna empresa santcugatenca ja ha hagut d'aturar temporalment algunes parts de la seva producció per aquest motiu. 

El sector industrial que fa un consum intensiu de l'energia és el que s'està veient més perjudicat per aquesta conjuntura. La realitat és que a Sant Cugat hi ha poca indústria, ja que predomina el sector serveis. Tot i això, també es veuen afectades: "Qualsevol empresa té costos associats al consum energètic i el cost s'ha multiplicat". Una situació que acaba afectant la rendibilitat i la competitivitat dels negocis.

Joan Alsina: "L'empresari és fort"

Des de Sant Cugat Empresarial mostren la seva esperança que es tracti d'un fet conjuntural i que el preu torni a situar-se a nivells més normals. Però Alsina reconeix que "la incertesa és la pitjor recepta pels negocis. "L'empresari és fort, en general no pensa en termes de cost sinó d'oportunitat. Al mercat hi ha oportunitats i els empresaris tenen ganes de fer projectes i inversions. En el moment que la incertesa desapareixi, veurem una recuperació més ràpida del que esperem quan es resolgui la bogeria de preu", afegeix Alsina.

Aturar la producció per l'energia

Tot i que la indústria tingui menys pes a Sant Cugat, hi ha fàbriques productives que estan patint especialment l'increment del cost de l'energia. Zones com les de Can Calopa és on més concentració industrial hi ha. Aquí s'ubica HispanoTex, una tèxtil amb gairebé 70 anys d'història. "El preu del gas ha passat de 25 a 200 euros per megawatt hora. En l’electricitat ha passat de 40 a pics de 500, 600 i 700. Estem parlant d’un augment de 8 vegades de promig", denuncia Víctor Melul propietari d'HispanoTex, que reconeix que l'energia s'ha convertit en el primer cost d'explotació per l'empresa. És a dir, gasten més diners en les factures d'electricitat i gas que en nòmines. 

Melul: "És inassumible. Tota la força financera de l’empresa està dedicada a pagar la factura setmanal de l’energia"

Melul explica que la indústria tèxtil es mou amb marges molt petits, ja que ha de competir contra el que es fabrica a l'Àsia amb uns costos molt més baixos. L'única solució que tenen és repercutir l'increment del preu en els clients, però sovint s'hi neguen i no és possible. "En dues setmanes podríem arribar a l’asfíxia financera i això no pot passar en una empresa", adverteix Melul.

Per això, han d'analitzar cada línia de producció i cada producte que fan, per determinar en quins casos no està sortint a compte produir. Així, ja han decidit renunciar a algun client i tancar alguna línia productiva. "L’impacte de la llum i el gas ha passat a ser un 25% del cost del producte, quan abans era un 4 o 5%. És inassumible. Tota la força financera de l’empresa està dedicada a pagar la factura setmanal de l’energia, que ara són 10 vegades més. Està desmesurat", afegeix.

Tot i això, es mostra convençut que tiraran endavant, com ja han fet amb altres crisis que s'han viscut: "Podem ser més petits durant un temps, però tenim 75 anys d’història, fem roba per la llar fabricada a Catalunya i tenim amor a la indústria, a la professió, a la manufactura, al coneixement del producte i a la producció tèxtil. Ho tenim molt arrelat dins nostre. Superarem aquesta crisi, però ho estem passant malament".

Crítiques a les administracions

Tant Joan Alsina com Víctor Melul coincideixen en denunciar la passivitat de les adminstracions per contrarrestar aquest augment de preus de l'energia. A més, assenyalen les grans elèctriques pels beneficis que estan obtenint. El govern espanyol ha anunciat mesures a finals de març. "És clarament decepcionant que per prendre una decisió al respecte d'uns preus que estan posant en risc les indústries, haguem d'esperar a final de mes. S'ha d'actuar de forma immediata", reclama Joan Alsina. Per una banda, reivindica que s'ajusti el preu de l'energia al preu del mercat, desvinculant-lo, per exemple, del gas. A més, també demana una reducció dels impostos associats als carburants o a l'energia. 

Víctor Melul: "Les conseqüències poden ser encara més greus si les administracions no actuen ja"

"Les conseqüències poden ser encara més greus si les administracions no actuen ja. El sistema de subhasta de la llum ha entrat en col·lapse. Centenars de milers de llocs de treball ja estan destruïts i, si això segueix, s'en destruiran encara més. S'ha de regular i posar-hi topalls", afegeix Víctor Melul, que adverteix que l'impacte d'aquests preus en la indústria catalana i europea pot ser "dramàtic". "La indústria a Catalunya i a Europa ha estat molt maltractada, es va decidir transformar l’economia productiva per la de serveis i es va desprotegir el mercat productiu. Totes les decisions han anat en aquest sentit. Es va condemnar a l’atur a milions d’europeus", emfatitza.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem