Pujol (Pimec): "Sant Cugat ha esdevingut un pol econòmic destacat"

El president de Pimec Vallès Occidental reflexiona sobre la importància del teixit econòmic de la comarca i la situació que viuen les petites i mitjanes empreses

Xavier Pujol és el president de la Pimec al Vallès Occidental, la patronal de la petita i mitjana empresa de Catalunya. Pujol reflexiona sobre el pes de Sant Cugat i el Vallès en l’economia catalana i els principals reptes que afronten els empresaris, després d’uns mesos marcats per la inflació i l’increment del preu de l’energia.

Quina rellevància econòmica i empresarial té el Vallès Occidental?

El Vallès configura un dels pols econòmics més importants del país i té unes circumstàncies que el fan especial. La seva ubicació per la logística i el transport, la concentració de coneixement amb el Sincrotró i universitats com l'Autònoma o Esade Creapolis i un munt d'empreses que representen més del 10% de la riquesa de Catalunya. I moltes d'elles amb nivell industrial per sobre de la mitjana de Catalunya. És un motor molt important per l'economia catalana i espanyola.

Quins sectors econòmics destaquen al Vallès?

La indústria és molt important a la comarca, des de la més tradicional com la del metall fins a la més moderna. I Sant Cugat ha atret indústria farmacèutica, per exemple. El sector de serveis a empreses és també un dels eixos principals, com el comerç, que és fonamental.

Quina visió en teniu de Sant Cugat?

Sant Cugat ha esdevingut en els últims quinze anys un pol econòmic destacat. A més, ha sabut atreure un tipus d'empresa, fruit d'una decisió política sobre el model de la ciutat, punteres i multinacionals. I ha agafat un pes específic a la comarca, amb una activitat més sostenible i de nova economia.

Quines són les claus que han fet de Sant Cugat un dels pols econòmics més rellevants de la regió?

Per mi una clau és la planificació, les coses no passen perquè sí. Ja fa uns anys, durant el desenvolupament residencial, va haver-hi una aposta perquè Sant Cugat no fos una ciutat dormitori i també tingués ingressos provinents de l'activitat econòmica. I es va pensar quin tipus d'empreses es volia atreure. Sant Cugat disposa d'una ubicació molt propera i ben connectada, una molt bona qualitat de vida, talent amb escoles internacionals i de negoci...

Xavier Pujol: "L'administració hauria d'estar per facilitar i no ser una barrera"

En els últims anys, entitats com Sant Cugat Empresarial han denunciat problemes burocràtics com el retard en l'atorgament de llicències. Heu detectat una preocupació entre els empresaris?

Sí, ens arriba. Sempre hem treballat conjuntament amb Sant Cugat Empresarial i intentem anar coordinats. Normalment, les grans empreses tenen més facilitats per resoldre dificultats administratives que una petita empresa, on una barrera pot ser insalvable. Per això hem d'estar més atents a aquesta situació. L'administració hauria d'estar per facilitar i no ser una barrera. Hi ha casos concrets amb tràmits molt llargs. I, tot i que es parla de finestretes úniques, no hi hem arribat. Tenim camí per recórrer.

A Sant Cugat hi convergeixen diferents entitats com Sant Cugat Empresarial o la Cambra de Terrassa. Quin és el paper de Pimec?

El principal element diferenciador de Pimec és que és l'agent econòmic i social representatiu de petites i mitjanes empreses i autònoms. Hem de defensar les petites i mitjanes empreses, si no ho fem nosaltres, no ho farà la resta. El 99% de les empreses catalanes són pimes i representen el 75% d'ocupació i el 68% de riquesa. I moltes vegades les lleis es fan sense comptar amb elles. Així el nostre principal paper és la interlocució amb les administracions i la defensa de totes les micro, petites i mitjanes empreses i les persones autònomes.

Quins problemes es troba una petita empresa?

Dependrà del seu sector d'activitat. En el darrer any, el problema comú i més habitual ha estat el cost de l'energia, que s'ha multiplicat per tres. Un altre és la dificultat per trobar professionals amb la formació adequada, tant de competències com d'actitud. Des de Pimec defensem la Formació Professional, molt orientada al mercat laboral i amb una alta ocupabilitat. Aquest any també hi ha hagut problemes d'abastiment, els sobrecostos de moltes matèries i els increments dels tipus d'interès, que encareixen els crèdits i dificulten l'accés al deute per fer noves inversions.

Com estan vivint les empreses la inflació i l'increment dels costos energètics?

Parlant amb moltes empreses, el primer que em sorprèn és la capacitat de resiliència de molts empresaris. Quan parlem d'empresaris, no parlem de l'home del pur, sinó que és una persona més de l'equip. I davant de les dificultats se les empesquen totes. No els falta l'actitud. Davant del cost de l'energia o falta de material, es troben solucions imaginatives. I, sovint i malauradament, sense el suport de l'administració. Per exemple, les ajudes de les administracions per l'eficiència energètica no arriben o no arriben a temps, o les tramitacions són complicades per les empreses petites. Però els resultats de les empreses del 2021 va ser millor del que s'esperava i el 2022 també.

Xavier Pujol: "Si tothom parla que hi haurà dificultats, es fa un pas enrere i deixem de comprar"

Una millora tot i que moltes veus fa temps que anuncien una gran patacada.

No m'agraden les profecies autocomplertes. Si tothom parla que hi haurà dificultats, es fa un pas enrere i deixem de comprar, d'invertir, de consumir... I aquesta cadena fa que l'economia frena. Però s'afronta la situació amb prudència. Es deia que després de l'estiu hi hauria una aturada, que no va arribar. Però es veu una certa tendència d'alentiment i la recuperació de les xifres prepandèmia encara no és total i el creixement s'està reduint. El missatge és no deixem de fer, però siguem prudents perquè hi ha un increment dels tipus d'interès, inflació i crisi de deute.

Els fons europeus estan arribant a les petites i mitjanes empreses?

Arriben però de manera insuficient, incerta i complicada. No podem dir que no arribi, hi ha programes que funcionen de manera més clara com el kit digital. Per les meves petites, de menys de 3 treballadors, l'ajuda és de 2.000 euros i això fa que algunes no ho demanin perquè el tràmit no és senzill. Per això des de Pimec disposem d'una oficina per ajudar a tramitar-ho. Però en altres ajudes, la sensació que tenim és que els projectes grans se'ls emporten les empreses i administracions grans. I les petites empreses tenen més dificultats en el coneixement del que poden demanar, el tràmit que han de fer i complir tota la burocràcia, que a vegades desincentiva.

Tornant al Vallès, fa anys que es denuncien mancances històriques en infraestructures de mobilitat.

Les infraestructures són facilitadores perquè les coses passin. A Sant Cugat tenim uns ferrocarrils que connecten molt bé amb Barcelona, però una Renfe que per anar a un altre municipi té molt mala comunicació. I afecta les empreses i zones industrials, per exemple per atreure treballadors o alumnes en pràctiques. I una part afecta el ciutadà, en la qualitat de vida i la contaminació acústica o atmosfèrica. Alguns dels temes que estem reclamant són la millora de les connexions amb l'AP-7. No pot ser que quan hi hagi un cert acord amb les administracions espanyoles, catalanes i locals, i es deixi escapar per desavinences polítiques. No ens podem permetre deixar escapar oportunitats com l'ampliació de l'aeroport. També és necessària la millora de la comunicació per carretera entre Sabadell i Terrassa, amb una via amb més capacitat. No parlem del Quart Cinturó projectat fa 60 anys, però s'ha d'actualitzar i s'ha de dur a terme. Hem de millorar infraestructures viàries i ferroviàries. Tenim un dèficit de fa molts anys.

Xavier Pujol: "A vegades ens queixem del centralisme de Madrid a l'Estat espanyol, però a Catalunya reproduïm un model similar"

El Quart Cinturó ha estat tema de debat polític i ara sembla que hi ha acord per estudiar-lo.

Hi ha un eix lògic de comunicació entre Baix Llobregat, Vallesos i Maresme. Una cosa que ens disgusta és que quan hi ha un canvi de conselleria o ministeri, els projectes queden aparcats i es torna a començar de zero. Les infraestructures requereixen llarg termini. Però cal una millor comunicació entre les capitals de la comarca, Sabadell i Terrassa, i el Vallès amb el Baix Llobregat i el Maresme. Si no, fem menys competitiva les nostres empreses i dificultant l'accés al mercat laboral i perjudicant la vida als ciutadans.

Des de fora de Barcelona sovint es critica una mirada molt centralista des de la capital catalana. Hi està d'acord?

Sí. A vegades ens queixem del centralisme de Madrid a l'Estat espanyol, però a Catalunya reproduïm un model similar i Barcelona té una fort centrípeta molt gran. A territoris com Montcada i Reixac ho viuen amb molta intensitat. Barcelona a prop és una oportunitat, però a vegades també t'absorbeix projectes. Creiem en un model econòmic més inclusiu, que espongi projectes econòmics i empresarials més enllà de Barcelona.

S'ha parlat molt d'una possible unió del Vallès Occidental i Oriental per tenir més força i més veu.

El Vallès Occidental i Oriental tenen una part en comú i som defensors de treballar units, sols no hi arribarem. Però hem de respectar la diversitat i creiem que hi ha una diversitat territorial i d'activitat econòmica entre les dues comarques. S'ha de treballar conjuntament algunes qüestions i d'altres que són més específics.

Xavier Pujol: "Quan a TV3 fan una sèrie per nens, l'empresari és el dolent"

Quines demandes feu a l'administració pública per aquest 2023?

Que es potenciï l'activitat econòmica de les empreses i el teixit comercial. Davant de totes les incerteses, les empreses són generadores de riquesa i llocs de treball. La millor política d'ocupació i social és tenir feina digna i de qualitat i això ho faran les empreses. I per això cal facilitar l'activitat econòmica i la part administrativa. Cal ajudar les empreses que pateixen amb els costos energètics, per exemple. Un altre repte és fer créixer l'activitat industrial.

A l'inici parlava de la imatge de l'empresari amb puro. Com a empresari us sentiu ben valorats per la societat?

El resum seria no, però no m'agradaria quedar-me aquí. Quan a TV3 fan una sèrie per nens, l'empresari és el dolent. Els empresaris som persones normals. I a vegades es parla de petit empresari i no m'agrada, la mida de l'empresa no fa la mida de la persona. Des de Pimec treballem amb empresaris de petites i mitjanes empreses, que sovint formen part de les famílies. Són persones que hem iniciat l'activitat i hem liderat, però ni podem ni volem fer-ho soles, ho volem fer amb tot l'equip. Estem en una època de cooperació. Un empresari és una part més de l'empresa. També és la nostra feina ajudar al territori, col·laborar amb iniciatives socials o amb entitats, crear ocupació de qualitat...

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem