Palomero: “Quedar-se a l’atur és com passar un dol, i és millor passar-lo acompanyat”

L'Associació Wise People Sant Cugat es presenta en societat per visibilitzar els aturats de més de 45 anys

Aquest dilluns, 23 de març, es presenta l'Associació Wise People Sant Cugat, que neix amb l'objectiu de donar suport i acompanyament als aturats de més de 45 anys. L'acte és obert al públic i serà a l'antic ajuntament, a partir de les 18.00 hores.

I és que gairebé la meitat dels aturats a Sant Cugat tenen més de 45 anys. És dels col·lectius que més pateix la crisi econòmica, que els ha deixat sense feina i els impedeix, en molts casos, reincorporar-se al mercat laboral. Persones d’aquest col·lectiu han sumat forces per tal de donar-se suport entre elles i han creat una associació.

En parlem amb Bernat Palomero, president de l'Associació.

Per què considera que als majors de 45 anys els costa més trobar feina?
L’edat és com un estigma i es perd molt talent desaprofitant aquesta gent. Les persones d’aquesta edat són proactives, col·laboratives, solidàries. Hem d’intentar canviar la visió de la societat i les tècniques de selecció.


Com viu la persona de més de 45 anys el fet de quedar-se sense feina?
Jo he estat durant gairebé 30 anys treballant sense parar i en la meva vida havia fet cap currículum. Et trobes en una edat determinada sense feina i et preguntes què fer, on anar... Passes de ser superactiu a no fer res. Estem aquí per donar respostes a la gent que es trobi en aquesta situació i indicar-los els passos que han de seguir per aconseguir informació.

Com neix Wise People Sant Cugat?
L’associació neix d’un grup de persones que ens trobàvem sense feina i vam coincidir en el Taller Marca Personal del Servei d’Ocupació Municipal. D’aquest taller va néixer una solidaritat, un acompanyament, ajuda mútua entre nosaltres. Vam veure que la situació que vivíem nosaltres la patia molta gent i vam decidir que s’havia de fer alguna cosa.

Quin és l’objectiu de l’associació?
Quan algú es troba a l’atur, el primer que pateix és un sentiment de solitud. El procés de recerca de feina és molt més senzill si estàs acompanyat i l’objectiu de l’associació és fer aquest acompanyament. Volem rescatar les persones de la solitud i ensenyar que junts podem fer molta més feina. Diuen que quedar-se sense feina és com passar un dol i, si el passes acompanyat, és millor.

Wise People vol dir gent sàvia. Per què aquest nom?
No és que siguem presumptuosos, sinó que volem rescatar els valors amb què hem crescut: arriba un moment que tens molts coneixements i experiència i la societat ha d’aprofitar aquest talent.

A banda del suport mutu, què fareu?
Volem fer tallers complementaris als que fa el SOM. Per exemple, una persona fa un curs d’anglès però quan acaba ha de practicar. Per això organitzarem sessions de converses en diferents idiomes perquè la gent practiqui. També donem ajuda per gestionar xarxes socials i volem organitzar grups d’autoajuda i fer xerrades amb gent de la societat que s’impliqui i experts.

Quines dificultats viu aquest col·lectiu per reincorporar-se al mercat?
Fer el primer pas per enviar un currículum quan estàs en atur és molt complicat i més si estàs sol. La nostra tasca també ha de ser animar la gent a fer aquest primer pas. Ens posem al seu costat i fem l’acompanyament en la cerca de feines. A més, hi ha gent que no rep ni resposta dels currículums que envia. Una persona en aquesta situació està en un moment emocional complicat i no obtenir resposta li provoca una nova baixada d’autoestima. No podem deixar que aquesta persona decaigui. Són situacions noves per gent que ha estat treballant vint anys a la mateixa empresa.

Què es pot fer des del món polític per capgirar aquesta situació?
No només és feina de les institucions ajudar a trobar feina. Però, per exemple, s’haurien de crear eines perquè l’empresari tingui més facilitats a l’hora de contractar gent gran o gent jove. Des de l’associació hem de pressionar per això.

 
Comentaris

Destaquem