Preocupació i incertesa entre els restauradors per l'impacte del coronavirus

Els restauradors de Sant Cugat mostren la seva preocupació per l'impacte econòmic que poden patir

Els restaurants de Sant Cugat del Vallès viuen amb preocupació l'impacte econòmic que poden patir per la pandèmia del coronavirus. Alguns establiments ja estan notant l'efecte i han patit cancel·lacions i reducció de la facturació. A Madrid ja s'ha ordenat la clausura de bars i restaurants aquest divendres 13 de març, una mesura que es pot acabar extenent a altres territoris.

D'entrada, el decret aprovat per la Generalitat sobre les aglomeracions suposa que bars, restaurants o discoteques hagin de reduir el seu aforament a un terç del total. És a dir, que un establiment amb un aforament de 99 persones, només podran haver-hi un màxim de 33 persones. Algunes discoteques de Sant Cugat ja han anunciat que tanquen portes.

Xavier Vendrell: "Està tot a l'aire"

Des del Gremi de Restauradors de Sant Cugat es viu amb molta preocupacio i incertesa tota la situació. El seu president, Xavier Vendrell, explica que estan tenint molt poca afluència de clients: "L'activitat s'està parant i ho entenem. Ho trobo molt normal per part de la societat".

Una de les principals sensacions és la d'incertesa sobre què passarà amb els impostos, lloguers, pagaments a proveïdors o treballadors. "Està tot a l'aire", apunta Vendrell, que s'ha reunit amb l'Ajuntament, a qui agraeix la predisposició a anar plegats. I és que si baixen molt la facturació o si hi ha tancaments, tindran dificultats per fer front a aquests pagaments.

 

L'alcaldessa Mireia Ingla ha fet una crida a "baixar el ritme" de la ciutat.

Què passarà amb els treballadors?

"La incertesa es quan arribaran les ajudes, com subsistirem durant aquest temps i com repercutirà a llogaters, proveidors i treballadors, que es el que més em preocupa", explica. Sobre aquestes qüestions esperen mesures a nivell autonòmic i estatal. De fet, ja s'ha anunciat ajornaments d'alguns impostos, tot i que ho hauran de pagar igualment més endavant.

"No hi ha directius amb els treballadors clares", lamenta Vendrell, que es mostra preocupat per les conseqüències que poden patir els treballadors. Així, espera que es puguin arribar a acords amb l'Estat per implantar EROs temporals perquè puguin seguir cobrant una part.

En general, el Gremi de Restauradors de Sant Cugat reclama a les administracions que estigui al costat de les empreses més petites, com és el cas dels restauradors, i que ofereixen ajudes econòmiques. Una de les incerteses afegides és que no saben quan durarà aquesta situació, fet que encara genera més preocupació.

Rius: "Aquesta setmana hem tingut vàries cancel·lacions"

"Fins ara no havíem notat res. Però aquesta setmana hem tingut vàries cancel·lacions, sobretot d'empreses que venen de fora i venen a sopar o dinar. Ens ho han cancel·lat perquè no viatgen, no tenen reunions...", explica Elisabeth Rius, de Casa Fuster-Masia Sant Cugat. I és que la situació econòmica i empresarial, amb suspensions de viatges i trobades, està afectant el negoci de la restauració a Sant Cugat.

Tot i això, Rius explica que ja han tingut alguna anul·lació pel cap de setmana de grups de 15 o 20 persones. "El problema és que la gent té por i com que tenen por, no surten", assenyala.

Tancament de comerços i restaurants

En altres casos encara no s'ha notat un impacte evident de la situació del coronavirus. Julen Blanco, propietari del Foodies i el Blau by Foodies, explica que la facturació els ha baixat un 4 o un 5% durant aquesta setmana, però que tampoc sap si es pot atribuir al coronavirus. Si que han tingut una reducció important d'un grup de 50 persones que havia reservat al restaurant que obriran aquesta setmana al Casalet de Valldoreix.

"És preocupant", reconeix Rius sobre la situació que estan vivint i, especialment, el que pugui passar els pròxims dies i setmanes. En el cas de Blanco, tot i que per ara no han notat una afectació important, sí que es mostra preocupat per l'evolució que pugui tenir: "Tenim preocupació, sobretot per la durada. Si de cop i volta tanquen comerços com a Itàlia, jo em puc adaptar si dura poc, donant vacances als treballadors. Però si és més de dues o tres setmanes, tindrem problemes".

Acomiadaments temporals

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals ha assegurat en un comunicat que alguns locals d'oci ja han presentat expedients de regulació d'ocupació temporal davant les pèrdues que preveuen davant les mesures per frenar el contagi del coronavirus.

Tota la informació del coronavirus a Sant Cugat

 
Comentaris

Destaquem