Reyes (Solideo): "La gent se sent estafada i enganyada per les grans elèctriques"

Entrevista amb Rafa Reyes, cofundador de Solideo, empresa santcugatenca especialitzada en la instal·lació de plaques solars

Solideo és una empresa santcugatenca adherida a Sant Cugat Empresarial i especialitzada en la instal·lació de plaques solars. Al gener de 2021, feien una desena d'instal·lacions al mes i, actualment, n'estan fent unes 250 entre Catalunya i Madrid. Parlem amb el cofundador de la companyia, Rafa Reyes, sobre l'energia solar i la situació del mercat elèctric.

Quin és l’origen de Solideo?

La idea de Solideo neix el 2019, quan s’acaba l’impost al sol. Fins aquell moment, l’aposta per l’autoconsum era pràcticament nul·la, perquè no es podia fer. Els socis, que veníem d’un altre sector industrial, pensem que és una bona oportunitat. Era un sector més jove i pensàvem que podríem fer una empresa orientada a l’energia fotovoltaica molt orientada a la qualitat.

Quina és la reflexió sobre el canvi legislatiu i l’impacte que va tenir?

El 2019 acaba l’impost del sòl. Del 2009 fins al 2019 hi ha una travesxa en el desert i, des de llavors, es torna a recuperar el camí. Espanya està a la cua d’Europa i les directives europees obliguen l’Estat a canviar el rumb. Les directives parlen de l’autoconsum com un dret i no un privilegi, tothom qui tingui una teulada ho ha de poder fer. És com si ara es prohibís plantar tomàquets a casa. Ara, la normativa ja no té marxa enrere per la situació d’emergència climàtica i per les directives europees. Es donen tots els condicionants perquè tiri endavant.

Rafa Reyes: "És la millor inversió financera que pots dur a terme"

Quin és el factor que ha fet créixer l’autoconsum.

Principalment és que la legislació ho permet, abans estava prohibit. Vaig estar a la fira del sector a Alemanya i quan aterràvem amb l’avió, vam veure que tothom tenia plaques solars. Un net petit, a Alemanya, dibuixa una casa amb plaques solars, perquè ho ha vist sempre i s’ha integrat. Els preus de la llum estan disparats i la incertesa dels mercats també ha influït molt. La tendència és l’electrificació. Els preus de la llum són cada vegada més cars i l’autoconsum són la solució que fa que no depenguis d’aquest sistema incert. Hi ha l’efecte de l’estalvi, la volatilitat i la incertesa del preu de la llum. Un altre factor és el mediambiental, la gent pren més consciència i li agrada posar el seu gra de sorra.

I hi ha subvencions.

Les subvencions ajuden, però la inversió és rentable encara que no hi hagi ajudes de les administracions. Les instal·lacions fotovoltaiques, en una casa unifamiliar a Sant Cugat, el retorn pot estar sobre els quatre anys sense cap bonificació. Si ho plantegem en deu anys, et dona una TIR per sobre el 10%. Quina inversió pots fer avui en dia que et doni més d’un 10% de forma garantitzada. Si li afegeixes bonificacions de l’IBI o subvencions europees, es dispara. Si la teva inversió és de 6.000 euros, no trobaràs un producte financer en un banc que et doni aquesta rendibilitat. S’ha de fer. Si la gent no ho fa més, és perquè no ha fet números, li fa mandra o creu que és més car. És la millor inversió financera que pots dur a terme.

Encara que no estiguis a casa durant el dia?

Encara que només estiguis a la nit casa i no hi siguis mentre les plaques estan produint, els números surten igualment. Les instal·lacions fotovoltaiques són el pal de paller d’un sistema eficient energèticament a casa. Després pots tenir el carregador del cotxe elèctric, aerotèrmia, bateries. Al final tendirem a autoconsumir de manera més eficient l’energia que consumim.

Rafa Reyes: "Quan els preus de les llums es disparen, les peticions d’ofertes ens desborden"

Per una família que viu en una casa a Sant Cugat, quina és la inversió i el retorn?

En un cas ideal, amb una teulada gran i ben orientada, el tiquet mig de la instal·lació pot estar sobre els 6.000 euros i el retorn, sense ajudes, en quatre anys. Estem parlant d’estalvis a la factura de la llum del 50 o 60%. I amb subvencions, el retorn pot ser de 3 anys.

Molta gent pensa que si no està casa durant el dia, no surt a compte. Com funciona l’autoconsum avui en dia?

El que autoconsumeixes és el que estàs gastant en directe, mentre produeixen les plaques. Quan no estàs a casa o produeixes més del que gastes, els excedents s’aboquen a la xarxa i la comercialitzadora t’ho abona. Hi han uns preus pactats, que evidentment són molt inferiors alsn que ho compres tu. Hi ha sistemes intel·ligents per aprofitar al màxim l’energia que autoprodueixes. Empoderem la persona que s’ha fet la instal·lació. Amb una aplicació de mòbil, pot veure el que gasta quan posa un rentadora o quan cuina. Pot començar a racionalitzar, comprar electrodomèstics que funcionin durant el dia, etc. Pot prendre decisions intel·ligents per eslalviar en energia.

Durant l’últim any s’han disparat els preus de la llum i el gas. Heu notat un creixement fort de les instal·lacions solars?

Quan els preus de les llums es disparen, les peticions d’ofertes ens desborden. La gent se sent estafada i enganyada per les grans elèctriques. I veuen que fan un estalvi contra les elèctriques i és una motivació per fer el canvi. Nosaltres hem tingut un creixement exponencial en dos anys i mig perquè han coincidit diveresos factors: el canvi normatiu i l’especulació del preu de l’energia. Per això el nostre sector està tenint un creixement exponencial. A més, portem molts anys fent tap. Alemanya, amb la meitat de sol, té més autoconsum. Ara estem fent el que toca i el que no es va fer en molts anys.

Hi ha malestar entre la ciutadania.

La gent no només fa un anàlisi dels preus de la llum, sinó que també està cansat del comportament de les elèctriques. I volen guanyar independència d’aquest lobby que no té cap consideració amb el client. Estan farts. Molta gent ens diu que es vol desconnectar directament, però nosaltres els aconsellem que no val la pena, perquè necessita una instal·lació molt gran. Volem que la gent vagi entrant a l’autoconsum mica en mica. 

Rafa Reyes: "Si la teva energia únicament ve del sol, podria ser que un cop a la vida no en tinguessis"

Molta gent voldria desconnectar-se de la xarxa. Per què dieu que no és recomanable?

És un risc molt gran. Tu necessites tenir sempre el sistema. A més, no té sentit perquè s’hauria de sobredimensionar molt la instal·lació i nosaltres volem que la inversió tingui un retorn financer ràpid. El que si que estem veient és que el sistema d’emmatgzematge de bateries es va optimitzant i els preus són a la baixa. Ara comencem a instal·lar bastantes bateries ja. L’evolució del sector ve per la intel·ligència. És molt difícil que passi, però podem estar dues setmanes sense sol. Si la teva energia únicament ve del sol, podria ser que un cop a la vida no en tinguessis.

Una instal·lació de plaques solars surt sempre a compte o si el consum ja és reduït no tant?

Sempre surt a compte, però el període d’amortització serà més llarg. Són productes amb 25 anys de garantia i segur que els amortitzes abans de deu. El retorn sempre serà més ràpid, perquè creiem que el preu de la llum va a l’alça i també creix el consum d’electricitat.

Pel que fa a la tecnologia, hi ha marge de millora perquè siguin més eficients?

Veiem bastant madura la tecnologia i el preu ha baixat. On pensem que el sector pot evolucionar són els sistemes d’eficiència energètica intel·ligent, és on es podrà maximitar el consum, amb algoritmes predictius, i canviant els hàbits. A la fira d’Alemanya hem visitat alguns fabricants, que ens diuen que estan fent proves perquè l’eficiència arribi al 40%. S’ha de veure com evoluciona. La tecnologia que seguirà és basada en el sil·lici i l’evolució de l’eficiència està arribant a una etapa de maduresa. Ara estem al 23% i potser arribem al 25%. El repte ara és fabricar molt i molt econòmic.

Quan es parla d’autoconsum, moltes vegades es pensa en cases unifamiliars. En blocs és també possible?

És el repte. Des de Solideo volem portar l’autoconsum a qualsevol ciutadà, empresa i administració pública. L’autoconsum a Sant Cugat, que és un model de referència, vam començar a fomentar a través de subvencions IBI les instal·lacions en cases unifamiliars. Ara ja es planteja que les ajudes siguin pels edificis plurifamiliars. És possible ser autoconsumidor en un bloc de pisos. S’ha de veure la disponibilitat de teulada, el número de veïns, però és possible. L’autoconsum compartit no és que cadascú tingui les seves plaques al terrat. Ara hi ha una única instal·lació amb un únic comptador i tot s’aboca a la xarxa. S’assignen uns coeficients a cada veí i cada veí té un descompte a la seva factura. A Sant Cugat ja tenim quatre o cinc casos d’èxit en blocs de pisos.

Rafa Reyes: "A Sant Cugat hi ha un nivell de sensibilitat mediambiental diferent a altres municipis"

Per què Sant Cugat s’ha situat com a model d’èxit en plaques solars?

Primer perquè Sant Cugat té molta casa unifamiliar. I, també, per la tasca de l’Ajuntament, que des del principi ha apostat molt per l’autoconsum. S’ha fet molta pedagogia. I a Sant Cugat hi ha un nivell de sensibilitat mediambiental diferent a altres municipis. S’ha generat un caldo de cultiu d’autoconsum molt interessant. No és casualitat que Solideo ens haguem instal·lat a Sant Cugat, és un lloc perfecte i ens aporta valor.

Com veieu les ajudes i el paper de les administracions per fomentar l’autoconsum?

Hi ha molt recorregut per fer, tot i que s’ha avançat. Una cosa que han defer és que els permisos de tramitacions i llicències d’obres siguin el més àgil possible. En algunes comunitats, per instal·lar plaques solars, has de fer un projecte, l’has d’enviar a l’Ajuntament, l’han de revisar, t’han de contestar... Això frena. A Catalunya ja no passa des de fa dos anys, on només s’ha de fer una comunicació prèvia. Tot i això, a vegades et demanen igualment un projecte i documentació que ho compliquen. A més, és diferent el permís a Sant Cugat, Rubí o Barcelona. Els ajuntaments han de facilitar l’autoconsum i no posar traves, més que donar subvencions.

A Sant Cugat, quant temps triga una persona a instal·lar-se plaques solars?

En un dia. Sant Cugat és un dels municipis que millor funciona. Si vinc a casa teva a Sant Cugat, et faig un pressupost i l’endemà t'instal·larem les plaques. I és com hauria de ser.

Aquesta entrevista compta amb la col·laboració de Sant Cugat Empresarial

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem