En risc 19 milions d'euros per l'Ajuntament: anul·lat l'impost de la plusvàlua

Els ajuntaments encenen les alarmes per l'impacte que pot tenir per les seves finances

El Tribunal Constitucional ha anul·lat diversos punts de l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana i ha posat en risc el cobrament de la plusvàlua pels ajuntaments. Es tracta d'una de les principals fonts de finançament pels muncipis. Sant Cugat va recaptar el 2020 més de 19 milions d'euros per aquest concepte, el que suposa aproximadament el 14% dels seus ingressos.

Més info: L'Ajuntament de Sant Cugat, "molt preocupat" per l'anul·lació de les plusvàlues

L'impost de les plusvàlues, una llei estatal, feia anys que estava al punt de mira, ja que els ciutadans havien de pagar-lo encara que l'immoble que venien havia perdut valor. De fet, el TC havia sentenciat anteriorment que suspenia el pagament de la plusvàlua en vendes d'habitatges amb pèrdues. Ara, el tribunal anul·la el mètode de càlcul de l'impost, que determinava que sempre s'havia produït una revalorització dels terrrenys pel pas del temps, amb independència que l'increment no fos real. A la pràctica, anul·la l'impost.

La sentència no afecta les situacions fermes ja existents. Hisenda ha anunciat que revisarà l'impost per tal d'adaptar-se a la legalitat i garantir el finançament dels ajuntaments.

Pagar l'impost tot i que perdia valor

La plusvàlua gravava l'increment de valor que havia experimentat un terreny durant el temps que una persona ha estat propietària d'un pis, local o terreny o qualsevol immoble de naturalesa urbana. Es pagava quan es venia, es donava o s'heredava l'immoble. Durant uns anys, especialment durant la crisi i la caiguda de preus, molts ciutadans van haver de pagar l'impost tot i la baixada dràstica dels valors dels habitatges.

La resposta dels municipis

Aquesta decisió ha fet saltar les alarmes entre els ajuntaments. “Aquesta sentència és una estocada a les hisendes locals que afecta la seva suficiència financera. Els ajuntaments, i amb ells la ciutadania, no podem pagar ni patir les conseqüències pels defectes d'una llei estatal”, argumentava Lluís Soler, president de l'Associació Catalana de Municipis

Per aquest motiu, l'entitat exigeix a l'Estat una "mesura legislativa urgent i efectiva per compensar als ajuntaments". En aquest sentit, demanen una solució transitòria i ràpida perquè no es vegin afectats els serveis públics essencials dels municipis.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem